Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Els ‘inventors’ dels llaços grocs van executar el rei Carles I d’Anglaterra

Els soldats puritans van ser els primers en portar llaços grocs al camp de batalla contra el rei Carles I d’Anglaterra (que van acabar executant l’any 1649)

06/05/2018 Memòria històrica

Els soldats de l'exèrcit purità d'Oliver Cromwell portaven una franja o cinta groga durant la guerra contra el rei Carles I d’Anglaterra a la dècada de 1640. Aquests llaços en origen eren usats al camp de batalla com a identificadors per marcar l'amic de l'enemic en el caos de la batalla durant la Guerra Civil Anglesa i finalment van convertir-se en un distintiu heràldic dels puritans. Una pintura de W.F. Yeames mostra un interrogatori de dones i nens realistes fet per parlamentaris i militars de l'exèrcit purità d'Oliver Cromwell que porten una franja groga.


L’any 1648 el rei va ser capturat pels puritans i el Parlament va mantenir a Carles I sota arrest domiciliari a Holdenby House a Northamptonshire. El 5 de desembre de 1648, el Parlament va votar entre 129 i 83 per continuar negociant amb el rei, però Oliver Cromwell i l'exèrcit es van oposar a noves converses amb algú que consideraven un tirà sagnant i finalment l'any 1649 el rei fou jutjat, declarat culpable, i executat per alta traïció.

La primera referència coneguda de l'ús d'escarapel·les de color groc a Catalunya es troba en l'any 1704, per la referència a que el virrei borbònic de Catalunya Francisco Antonio Fernández de Velasco y Tovar va prohibir-ne el seu ús durant la guerra de Successió, per a evitar la publicitat del bàndol austriacista que les usava (els anglesos eren aliats dels austriacistes). Poc després Felip V va fer executar catalans per portar llaços grocs.

Valora
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2023 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid