Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Els ‘inventors’ dels llaços grocs van executar el rei Carles I d’Anglaterra

Els soldats puritans van ser els primers en portar llaços grocs al camp de batalla contra el rei Carles I d’Anglaterra (que van acabar executant l’any 1649)

06/05/2018 Memòria històrica

Els soldats de l'exèrcit purità d'Oliver Cromwell portaven una franja o cinta groga durant la guerra contra el rei Carles I d’Anglaterra a la dècada de 1640. Aquests llaços en origen eren usats al camp de batalla com a identificadors per marcar l'amic de l'enemic en el caos de la batalla durant la Guerra Civil Anglesa i finalment van convertir-se en un distintiu heràldic dels puritans. Una pintura de W.F. Yeames mostra un interrogatori de dones i nens realistes fet per parlamentaris i militars de l'exèrcit purità d'Oliver Cromwell que porten una franja groga.


L’any 1648 el rei va ser capturat pels puritans i el Parlament va mantenir a Carles I sota arrest domiciliari a Holdenby House a Northamptonshire. El 5 de desembre de 1648, el Parlament va votar entre 129 i 83 per continuar negociant amb el rei, però Oliver Cromwell i l'exèrcit es van oposar a noves converses amb algú que consideraven un tirà sagnant i finalment l'any 1649 el rei fou jutjat, declarat culpable, i executat per alta traïció.

La primera referència coneguda de l'ús d'escarapel·les de color groc a Catalunya es troba en l'any 1704, per la referència a que el virrei borbònic de Catalunya Francisco Antonio Fernández de Velasco y Tovar va prohibir-ne el seu ús durant la guerra de Successió, per a evitar la publicitat del bàndol austriacista que les usava (els anglesos eren aliats dels austriacistes). Poc després Felip V va fer executar catalans per portar llaços grocs.

Valora
Rànquings
  1. La CUP, ICV, ERC i PDeCAT d'Argentona aniran junts a les municipals
  2. S'ha acabat el crèdit
  3. La CUP impulsa una Proposta de Resolució conjunta per fer front a l’estratègia electoralista de Cs
  4. "Li demano a Puigdemont que no posi un peu al coll de qui està sent trepitjat"
  5. De governs efectius, investidures esguerrades i vots eixorcs
  6. Cim de les invisibilitzades en suport a la Tamara i l'Adri i Mallorca s'agermana a Cims per la Llibertat en solidaritat a Valtònyc
  7. Poble Lliure afirma que l’independentisme no té estratègia ni direcció política
  8. La CUP fa possible la modificació de la llei que permet les Iniciatives Legislatives Populars
  9. La Maternitat d’Elna
  10. Presentació de la sectorial d'Ensenyament: "La República comença a les aules"
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2018 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid