Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
llengua
La 48a Renovació de la Flama de la Llengua arriba a Montserrat

Després de romandre a Olot i viatjar al Tosal dels Tres reis

17/02/2017 Cultura

El proper diumenge, Montserrat rebrà la flama de la llengua per 48a vegada a la història, després d'haver estat encesa el passat 29 de gener al cementiri de Prada de Conflent, on reposen les restes del filòleg català Pompeu Fabra, que va morir el dia de Nadal de l’any 1948. Un acte que repeteix des del 1969 per la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya (FEEC) per retrà homenatge al filòleg català. Seguint la tradició encetada, cada any un centre excursionista es fa càrrec de mantenir-la. Enguany ha estat el Centre Excursionista d’Olot (CEO).

D'ençà l'encesa, la Flama ha estat dipositada en un peveter a la Plaça del Rector Ferrer de la capital de la Garrotxa i durant aquestes tres setmanes, se celebraran diverses activitats al voltant de la llengua catalana i l’excursionisme a Olot. El passat capa de setmana la Flama va pujar al cim de Tossal del Tres Reis, situat al municipi de la Pobla de Benifassà al Baix Maestrat, al nord del País Valencià. Dalt del cim es van fer parlaments del CEO, membres de les entitats excursionistes de la Franja de Ponent, de les Illes Balears, del Centre Excursionista de Castelló i finalment de l’Agrupació Excursionista Catalunya.

Diumenge vinent, Montserrat l'acollirà per 48 any consecutiu amb una cerèmonia que es farà  a l’atri del monestir amb l'encesa a la llàtia. A continuació la sala d’actes (entrada per la porteria) es farà un acte acadèmic, amb una conferència: "Present i futur de la llengua catalana davant els reptes de la societat digital", per la filòloga Meius Ferrés i un recital depoesia d’autors garrotxins, sota el títol "Ramell de sentiments", a càrrec de Concepció Batallé.

Renovació de la Flama de la Llengua Catalana

La Renovació de la Flama de la Llengua Catalana és un esdeveniment anual amb caràcter reivindicatiu, i alhora festiu, que organitza cada any una entitat o grup d’entitats i clubs excursionistes de la FEEC.

Aquesta activitat, que s’organitza ininterrompudament des de 1970, vol refermar, any rera any, la voluntat d’un poble per mantenir ben viva la llengua catalana tot fent un homenatge a Pompeu Fabra. L’activitat consisteix en renovar anualment la simbòlica Flama de la Llengua Catalana, que crema a l’atri de la basílica de la Mare de Déu de Montserrat sota el lema: “L’encengué la fe, la portà l’esforç i la manté la voluntat d’un poble”.

El desembre de 2008, amb motiu del 40è aniversari de la celebració d’aquest acte, va tenir lloc a Montserrat un acte d’agraïment i reconeixement a les entitats i persones que han fet possible la Renovació de la Flama de la Llengua Catalana. Amb aquest motiu, la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya va publicar el llibre Quaranta anys de la flama de la llengua catalana (1968-2008), de Francesc Roma i Casanovas.

Valora
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2021 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid