Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Llengua
Comencen els actes de renovació de la Flama de la Llengua Catalana

Aquest migdia amb l’encesa a Prada del Conflent, davant la tomba de Pompeu Fabra.

31/01/2016 Cultura

Aquest cap de setmana s'iniciaran a Prada de Conflent els actes de 47a renovació de la Flama de la Llengua Catalana. Recorden la figura de Pompeu Fabra i esdevé un compromís amb la llengua, la cultura, l'esport i la natura del nostre país. L'organització va a càrrec d'una entitat excursionista diferent cada any, i enguany ho farà l'Al-pi-nisme Club Esportiu d'Igualada conjuntament amb Òmnium Cultural de l'Anoia.

Un esdeveniment anual que es manté ininterromput des de 1970 i vol refermar la voluntat d’un poble per mantenir ben viva la llengua catalana tot fent un homenatge a Pompeu Fabra. A més de la renovació de la simbòlica Flama de la Llengua Catalana, que crema a l’atri de la basílica de la Mare de Déu de Montserrat, pel 2016 els organitzadors igualadins tenen previstes diverses accions i activitats culturals, socials i també reivindicatives que tindran lloc entre el 31 de gener i el 21 de febrer del 2016.

De Prada a Montserrat amb actes per tothom 

Tal com marca la tradició, la flama s’encendrà al cementiri del municipi de Prada de Conflent on reposen les restes del filòleg Pompeu Fabra, donant el tret de sortida a diversos actes culturals al municipi. Durant els vint dies de febrer que la Flama serà a Igualada s’han organitzat diversos actes: recital de cançó catalana, projeccions de cinema, recital de poesia eròtica, un debat o una conferència sobre la llengua. L’objectiu, fer participar als igualadins i anoiencs de totes les edats, d’aquest esdeveniment emblemàtic i tan ple de simbolisme.

Com cada any els actes finalitzaran amb la renovació de la flama, pròpiament dita, a Montserrat, el 21 de febrer, on es pujarà la Flama de la Llengua a peu des d’Igualada i que una vegada a Montserrat, a banda de l’encesa, comptarà amb la participació de diverses entitats igualadines que faran encara més festiu i rellevant l’acte de renovació.

La ciutat d’Igualada ha estat escollida per segona vegada. L’any 1990 els igualadins van ser els encarregats de renovar la flama amb l’encesa a Conflent i a Montserrat. En aquesta ocasió els organitzadors no escatimaran esforços per fer, d’aquest esdeveniment, un acte per recordar i tan participat com es pugui. La 47a renovació de la Flama de la Llengua Catalana compta amb el suport de l’Ajuntament d’Igualada i la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya (FEEC).

El centre Excursionista de Terrassa

"Com cada any per aquestes dates, es celebren els actes de la Renovació de la Flama de la Llengua Catalana per reivindicar la unitat de l’idioma que parlem. Una unitat reconeguda per la comunitat científica, negada per la classe política espanyola i rebutjada per les lleis de l’Estat.

Per aquest motiu, aquest any volem acompanyar la Unió Excursionista Llançanenca a Montserrat, per fer-los costat en les activitats organitzades pels que són portadors de la flama i demostrar que ser excursionista és molt més que practicar un esport i que portem aquest valor més enllà de la muntanya i l’excursionisme"

Història de la renovació de la Flama

Va ser el 1968 quan, amb motiu del centenari del naixement de Pompeu Fabra, que s'encengué per primera vegada la Flama davant la tomba del mestre per part de la seva filla Carola. La flama fou portada per camins de muntanya durant una setmana fins al monestir de Montserrat, amb el qual s'encengué la llàntia votiva que va quedar instal·lada a l'atri de l'església que du la següent llegenda: Flama de la llengua catalana. 'Encesa per la fe, portada per l'esforç i mantinguda per la voluntat d'un poble'.

L'any següent, amb motiu del primer aniversari d'aquell acte, es va acordar que cada any una entitat diferent organitzaria la Renovació de la Flama el diumenge més pròxim a la data de naixement de Fabra, el 20 de febrer de 1868. Així, la primera renovació de la Flama va tindre lloc el 1970

Valora
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2020 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid