Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
No al treball de tracció animal
Plataforma Iniciativa Animalista Plataforma Iniciativa Animalista

La Plataforma Iniciativa Animalista (PIA), organització que lluita pels drets dels animals als Països Catalans, denunciem la promoció del treball amb tracció animal per part de diferents entitats de professionals del sector agrari amb vocació ecologista, com és la Xarxeta i la Xarxa de Pagesos Agroecològics, amb el suport del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat de Catalunya. 

Des de PIA creiem que, en ple segle XXI, constitueix un absurd promoure el treball de tracció animal, disposant com disposem de mitjans mecànics moderns per poder dur a terme els treballs al camp, facilitant i alleugerint la feina a la pagesia, sense necessitat d’haver d’explotar cap animal. 

Som conscients que, arreu del món, especialment als països que tenen una economia basada en l’agricultura de subsistència, l’explotació d’animals per a les feines agràries és encara avui una realitat. Tanmateix, són precisament les poblacions camperoles mateixes les primeres interessades en superar aquests mitjans de treball precaris i poder accedir a maquinària moderna com són els tractors i els motocultors.

Perquè, més enllà dels drets dels animals, que són evidentment vulnerats a través de l’explotació a la qual són sotmesos mitjançant el treball agrari, la tracció animal no és una solució viable per avançar cap a un model agrari sostenible. Per això, apostem per l’agricultura ecològica com a pràctica més respectuosa amb l’entorn natural i humà, el qual no passa per renunciar als avenços tècnics que, sortosament pels pagesos i les pageses, s’han assolit. En canvi, es tracta d’avançar cap a la sobirania alimentària, planificant adequadament el sector agrari, per tal que sigui capaç d’alimentar les immenses poblacions urbanes contemporànies i, alhora, es puguin garantir unes condicions de vida digna per a la pagesia. 

Per altra banda, contra l’aparença falsament ecologista dels qui defensen el treball de tracció animal, cal recordar que la cria i la cura dels animals, com és el cas dels “cavalls de tir”, per exemple, implica un elevat consum d’aigua, tant per a la seva supervivència com per a la producció del seu aliment. 

En aquest sentit, considerem que el treball de tracció animal consisteix en una cruel tortura, no en una “col·laboració amb un altre ésser viu”, com afirmen els defensors des d’una perspectiva antropocèntrica. A més, als Països Catalans del segle XXI, quan disposem dels mitjans mecànics per treballar la terra d’altres maneres,  es tracta d’una tortura completament innecessària i ineficient, que en cap cas afavoreix el desenvolupament del sector agrari ni assegura una millor vida per a la nostra pagesia.

Per aquests motius, des de la Plataforma Iniciativa Animalista exigim la suspensió de la jornada de formació prevista el proper 14, 15 i 16 d’octubre al Parc Agroecològic de l’Empordà, la retirada del suport a aquest curs per part de la Generalitat de Catalunya i la immediata prohibició del treball de tracció animal per part del conjunt d’institucions dels Països Catalans.

 

El treball de tracció animal és tortura!

PLATAFORMA INICIATIVA ANIMALISTA

Països Catalans, 23 de setembre de 2016

Valora
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2021 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid