Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
@Marxa76
Presentació a Valls dels actes de l'aniversari de la Marxa de la Llibertat

El proper 2 de setembre la plaça de l'Oli de la població aplegarà un acte que comptarà amb la participació de Margarida Aritzeta, Ignasi Monconill, Joan Cavallé, Pep Ollé, Pere Plana, Joan M. Guinovart, Oriol Luján i Arcadi Oliveres.

22/08/2016 Política

Aquest dilluns, 22 d'agost, a dos quarts de 7 de la tarda, l'Espai de la Memòria Històrica de l'edifici de Can Segarra de Valls acollirà la presentació dels actes de commemoració del 40è aniversari de la Marxa de la Llibertat a la capital de l'Alt Camp que es farà el 2 de setembre a la plaça de l'Oli. Valls i altres pobles de la comarca van ser un focus important, l'estiu del 1976, amb moltes activitats i molts joves i no tan joves que reclamaven les consignes pacifistes de la Marxa de la Llibertat, segons informa El Portal Nou.

La Marxa de la Llibertat va ser, a Valls, tot un èxit de participació ciutadana i les diferents columnes van participar dels actes organitzats. Per aquest motiu des de fa mesos, uns quants ciutadans de l'Alt Camp s'han reunir per preparar la commemoració del 40è aniversari de la Marxa de la Llibertat a Valls i han elaborat un cartell commemoratiu.

La Marxa de la Llibertat va ser un conjunt de marxes, anomenades columnes, no violentes, dutes a terme l'estiu de 1976 per reclamar l'amnistia, les llibertats bàsiques, la recuperació de l'Estatut d'Autonomia, tot donant a conèixer aquestes reivindicacions i coordinant la gent que volia participar en aquesta lluita, en l'àmbit dels Països Catalans. Malgrat que el 22 de maig el Ministerio de Gobernación, sota les ordres de Manuel Fraga, va desautoritzar la Marxa, es va acordar que es desobeiria la prohibició. La columna Rafael Casanova, que va sortir de la Sénia, va recórrer Tortosa, Gandesa, Móra d'Ebre, Ascó, la Figuera, Cambrils, Reus, Tarragona, Valls i Montblanc fins arribar a Poblet. Va confluir amb la columna Abat Escarré que va sortir de Girona cap a Bisbal d'Empordà, Palamós, Mataró, Badalona, Barcelona, Sant Feliu de Llobregat, Martorell, Vilanova i la Geltrú, el Vendrell, Vilafranca del Penedès, Valls, Montblanc i Poblet.
El 3 de setembre, 2.000 persones es van concentrar al Pati per rebre les dues columnes, segons informava el diari Avui. "Després d'alguns escorcolls de vehicles, la nit de dijous a divendres s'acabà amb la detenció de tres caminants de la columna Abat Escarré i d'un xicot de Valls, que foren posats en llibertat divendres al migdia. Però la rebuda que Valls donà a la Marxa de la Llibertat ahir, divendres, a les vuit del vespre, fou apoteòsica", explica el mitjà. L'endemà, "els components de la columna Rafael Casanova i Abat Escarré portaren a terme la tasca de neteja i recuperació de l'estany de la plaça del Carme, un dels indrets més descurats i bruts de Valls. La tasca de neteja durà aproximadament set hores i fou molt dura, ja que a més de nombrosos sacs de runa i ferros, es va treure de l'aigua fins una moto, amb rodes i tot". Aquesta feina, afegeix el diari, "ha causat una excel·lent impressió entre els ciutadans, que han recordat una vegada més les mancances de I'Ajuntament".
Valora
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid