Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Per la ruptura
Reinicia es referma a defensar un procés constituent ciutadà. participatiu, inclusiu i transversal

En relació a la presentació de les conclusions de la Comissió d’Estudi del Procés Constituent del Parlament

20/07/2016 Política

La plataforma d’entitats Reinicia Catalunya ha manifestat aquest dimecres  la seva satisfacció a constatar que, després de mesos de feina, amb compareixences de gran interès, la Comissió d’Estudi hagi arribat a uns acords marc per impulsar el procés constituent.

Considera que a Catalunya existeix una àmplia majoria que dóna suport a una regeneració democràtica que requereix d’una deliberació ciutadana, el més àmplia possible, sobre les bases i els consensos sociopolítics bàsics que ens caracteritzen i han de guiar el desenvolupament institucional del futur immediat, ja sigui al si d’una república independent o en qualsevol altre marc polític. Per a Reinicia el procés constituent i el procés d’independència no es poden confondre.

D’acord amb els seus principis fundacionals, Reinicia promou i continuarà promovent un procés constituent sempre que aquest sigui participatiu, inclusiu socialment, obert, transparent i que tingui per objectiu fer a la ciutadania protagonista d’aquest procés.

Reinicia defensa, ha defensat i defensarà que el procés participatiu ha d’incloure una primera fase d’iniciativa ciutadana i es felicita que l’acord presentat afirmi que “El poble de Catalunya té la legitimitat per a començar un Procés Constituent propi, democràtic, de base ciutadana, transversal, participatiu i vinculant, amb el reconeixement, el suport i l’aval de les institucions catalanes” (proposta 2). Recordem que una de les raons per desenvolupar una fase d’iniciativa exclusivament ciutadana, amb el suport polític del Parlament, és convertir aquesta primera etapa del procés constituent en inimpugnable per part del Tribunal Constitucional espanyol.

Reinicia va presentar el passat 5 de març la Convenció Constituent Ciutadana de Catalunya (CCCC), una proposta de metodologia, oberta a totes les aportacions de millora, per fer possible aquesta primera fase i la continuem posant a disposició de la societat i el Parlament.  Coincidim amb la proposta 4 de les conclusions on s’afirma que: “Cal vetllar perquè el marc metodològic del procés constituent sigui consensuat, conegut, transparent i compartit amb tota la societat i les institucions que l'avalen. El procés constituent ha de tenir la capacitat d'encabir totes les sensibilitats ideològiques i socials des del primer moment també alhora de fixar els indicadors, el calendari i totes aquelles qüestions que afectin al mètode per avançar.”

Considera, però, que vincular el resultat de la primera fase participativa, exclusivament amb la redacció d’una constitució catalana, com es fa a la proposta 5, on es defineixen les tres fases del procés constituent, condiciona l’objectiu de la proposta 4. Reinicia ha proposat l’elaboració d’un Llibre blanc amb principis i propostes d’ordre divers sobre com fer un país millor, aplicables en marcs institucionals diferents, i un Informe constitucional on sintetitzar i situar les propostes constitucionalitzables que es derivin del Llibre blanc. D’aquesta manera, proposàvem una fórmula per facilitar la deliberació conjunta d’aquells que defensen la independència i d’aquells que no ho fan. Pensem que aquesta és la manera de fer més transversal la crida a participar del procés constituent.

Creu que la ciutadania hauria de tenir un paper protagonista en l’anomenat “procés participatiu previ” al qual es fa referència a la proposta 6. Per això manifestem els nostres dubtes sobre la fórmula del Fòrum Social Constituent de la proposta 6, format exclusivament per partits polítics i societat civil organitzada.

En relació a l’Assemblea Constituent, a la qual es fa referència sense especificar-ne la composició, recordem que Reinicia Catalunya ha proposat que l’òrgan de redacció de la Constitució sigui mixt, format per ciutadans i representants de les formacions polítiques.

"Cal seguir treballant perquè aquest procés esdevingui una gran oportunitat perquè la societat catalana, molt majoritàriament a favor d’exercir la seva sobirania, pugui desenvolupar un procés constituent que serveixi d’impuls a la regeneració democràtica i estableixi sòlidament les bases per decidir col·lectivament sobre el futur del país. Cal seguir treballant perquè, abans del Ple, s’acordi un únic procés constituent ciutadà, participatiu, inclusiu i transversal" puntualitza l'entitat

Reinicia Catalunya és una plataforma formada per entitats que s’han manifestat a favor que la societat catalana realitzi un procés constituent participatiu, concretament, -i per ordre alfabètic- Assemblea Nacional Catalana, Drassanes per la República Catalana,  El País Que Volem, Fundació Llibreria Les Voltes, Grup Promotor per a la Convenció Constitucional, Juristes per la Independència,  La Consti,  La Marxa Som, Òmnium Cultural, Parlament Ciutadà, Procés Constituent, Sobirania i Justícia i Súmate.

Valora
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2023 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid