Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
cultura popular
Vic commemora els 50 anys de l’arribada de la Flama del Canigó al Principat

En aquest marc també tindrà lloc el I Simposi Internacional de Focs a la Mediterrània

28/05/2016 Cultura

Aquest divendres han començat a Vic els actes de commemoració dels 50 anys de l'arribada de la Flama del Canigó al Principat.

Fa 50 anys que la Flama del Canigó va travessar la frontera estatal imposada pels estats francès i espanyol al Coll d’Ares, i va arribar al Principat. El massís del Canigó va inspirar el geni del poeta Jacint Verdaguer a escriure un dels poemes cabdals de la literatura catalana, Canigó. L’any 1955 Francesc Pujades, vilatà d’Arles de Tec (Vallespir, Catalunya del Nord), portat pel seu entusiasme pel Canigó i inspirat pel poema de Verdaguer, tingué la iniciativa d¡encendre els Focs de Sant Joan al cim d’aquesta muntanya i des d’allà repartir la seva Flama per totes les contrades dels Països Catalans. S’iniciava així la renovació d’aquesta mil•lenària tradició; de nou les fogueres prenien un sentit col·lectiu.

El ritual és el següent: 22 de juny un grup d’excursionistes del Cercle de Joves de Perpinyà va a buscar la flama que des de 1955 resta encesa al Museu de la Casa Pairal de Perpinyà i la pugen al cim del Canigó. Després de vetllar-la tota la nit, a trenc d’alba inicien el descens perquè la Flama arribi arreu dels Països Catalans a temps d’encendre les fogueres de la nit de Sant Joan.

Va ser l’any 1966, que La Flama del Canigó va travessar per primera vegada la frontera de Coll d’Ares, camuflant la seva catalanitat amb una suposada ruta turística del romànic. Eren èpoques ben difícils, sovint de clandestinitat. A poc a poc la xarxa es va anar estenent i el foc, escampat per tot el Principat, va arribar fins al País Valencià i més enllà. Hi va tenir un paper essencial el contacte d’un grup de gent d’Osona amb Francesc Pujade i altres catalans del nord, i és per això que 50 anys després aquesta efemèride s’està commemorant a Vic i comarca amb diversos actes, projectes i iniciatives liderats per Tradicat.

Sopar Espectacle dels 50 anys de la Flama del Canigó

Tradicat, conjuntament amb altres ens, institucions i entitats organitza el Congrés Internacional els Focs de Sant Joan-Flama del Canigó que es celebrarà unificat per tots els Països Catalans a Vic, coincidint amb Vic Capital de la Cultura Catalana i els 50 anys de l’arribada de la Flama del Canigó al Principat. El 28 de maig a partir de les 8 del vespre es celebrarà el Congrés, consistent en un sopar espectacle que inclourà la Barretina d’Or, l’arribada de la Flama, reconeixements i un espectacle multidisciplinari especialment creat per aquests 50 anys, “La Guspira de la Flama”.

L’acte està obert a tothom i té un preu de 35€. A partir de les 8 al Recinte Firal El Sucre de Vic, hi haurà la rebuda i refrigeri amb tapes i begudes a l’exterior del recinte firal. Seguidament s’entrarà al recinte, on el sopar començarà amb diferents píndoles artístiques entre plat i plat. El músic i guionista Xevi Capdevila ha estat l’encarregat de coordinar l’espectacle, amb guions de Jordi Lara, i direcció artística de Pep Tines. La direcció musical va a càrrec d’Esteve Molero amb l’orquestra L’experimental Catalana, i la cantant Gemma Humet. L’actriu principal és Gisel·la Figueras “Isabel Castro”, i hi haurà dansa, poesia, circ, teatre, cant improvisat o danses participatives. Es tracta d’un espectacle únic on encara us podeu apuntar a través de la web www.tradicat.cat on trobareu tots els detalls i la informació.

El 23 de juny, al Coll d’Ares es farà la inauguració de l’escultura-peveter dedicada als 50 anys de la Flama del Canigó al Principat, en el marc del tradicional acte que començarà a les 12h i inclourà dinar popular, animació infantil, sardanes, músiques, dansa i parlaments. Fins a les 5 de la tarda quan partiran del mateix indret els equips de foc que repartiran la Flama del Canigó per cinquantè any al Principat. Per finançar l’escultura es farà una campanya de micromecenatge de la qual podreu trobar tota la informació.

El I Simposi Internacional de Focs a la Mediterrània

Vic acollirà, coincidint amb la seva capitalitat cultural catalana, el I Simposi Internacional de Focs a la Mediterrània a l’edifici El Sucre. Aquest simposi, es centrarà en tres àmbits del solstici d’estiu: Focs i fogueres de Sant Joan; Flama del Canigó; i Falles haros i brandons. Un dels propòsits del Simposi és conèixer la gran diversitat de manifestacions que existeixen en el solstici d’estiu al voltant de l’element del foc a la Mediterrània. 

Ahir hi va haver la inauguració del Simposi i la ponència marc: “Els focs a la Mediterrània” amb Josep Fornés, antropòleg i Director del Museu Etnològic de Barcelona. També es va inaugurar les exposicions i la sala dels audiovisuals. A les 4h l’antropòleg Manuel Delgado va pronunciar la conferència marc sobre Focs i Fogueres de Sant Joan, que va anar seguida de diverses comunicacions. A les 7h del vespre es va presentar el llibre “Els focs de Sant Joan a Barcelona”, i a 2/4 de 9h del vespre es va fer la part més popular per cloure la primera jornada, un Foc de Camp amb botifarrada i música tradicional a la Plaça Gaudí de Vic, coincidint amb les Festes del carrer de la Riera i adjacents, amb ball folk, diables, demostració de glosa i cançons de foc de camp

Avui a partir de les 10h hi haurà l’àmbit de les Falles del Pirineu, haros i brandons, coordinat per l’Associació de Municipis Fallaires, amb conferències, comunicacions i presentacions de llibres. A les 4h de la tarda arriba el torn de l’àmbit de la Flama del Canigó, presentat i coordinat per Lluís Soler de Tradicat, amb la conferència d’Antoni Pladevall com a marc, i un seguit de comunicacions. Finalment a les 7h de la tarda es farà la cloenda del Simposi amb les conclusions i es donarà el relleu simbòlic a Reus, que acollirà la 2a edició l’any que ve, amb un quinqué.  Són actes oberts a tothom, per a més informació visiteu la web de TRADICAT.

Valora
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2022 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid