Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
La torxa mediterrània
24/05/2016 Laia Estrada
Laia Estrada, regidora a l'Ajuntament de Tarragona per la CUP Laia Estrada, regidora a l'Ajuntament de Tarragona per la CUP

Per Laia Estrada, regidora de la CUP a l'Ajuntament de Tarragona

Avui la població no només del Tarragonès, sinó la de les comarques del voltant, hem pogut veure les fumerades grotesques de la Refineria de Repsol. Com és lògic i comprensible, s'ha generat preocupació al voltant de la causa i el contingut de les emissions i les xarxes han bullit durant tot el dia amb imatges de tots els punts del Camp de Tarragona.

El precaritzat i privatitzat Centre d'Emergències de Catalunya ha mirat de donar un missatge per calmar la neguitosa ciutadania... «un incident sense importància,... el núvol no és tòxic...». No qüestionaré la certesa o no d'aquestes afirmacions, però el que és innegable és que la idea de normalitat que s'ha volgut transmetre és totalment encertada. Res fora de lo normal. Això és el pa de cada dia a casa nostra, benvingudes a Petroville.

La Plataforma Cel Net porta anys reivindicant la necessitat d'esclarir què respirem al Camp de Tarragona, mitjançant un estudi exhaustiu que contempli tots els contaminants. Ho van fer possible al Polígon Nord i els resultats van ser esfereïdors. Després de comprovar el que tothom intueix, que respirem compostos tòxics i cancerígens, les diferents administracions públiques (Ajuntaments, Consells Comarcals, Diputació i la Generalitat) en lloc de possibilitar que l'estudi es dugués a terme al Polígon Sud, que seria el més lògic si es pensés en pro de la salut de la població, han fet tot el possible per marejar la perdiu i impossibilitar-ho, passant-se la responsabilitat uns als altres.

Avui la població s'ha escandalitzat en veure com el plumall de les fumerades que tintava de negre tot el cel. El mateix succeeix amb els episodis d'emissions que generen males olors. El problema, però, són les constants emissions de substàncies que no fan pudor i que no es veuen. El problema és tot allò que respirem cada dia sense que en siguem conscients perquè les autoritats competents no ho volen estudiar, o pitjor, no ens volen informar.

Sense cap dubte, l'opacitat envolta les emissions al Camp de Tarragona. Opacitat fosca i desagradable com les fumerades que hem denunciat avui, però que alhora ens paga les festes, patrocina tota mena d'esdeveniments, i fins i tot promociona iniciatives mediambientals, que és el súmmum del cinisme... Com les empreses armamentístiques que financen hospitals...

No sabrem què respirem, ni per quin «estrany» motiu casa nostra és on hi ha el pitjor esperma de tot l'Estat espanyol, ni per què cada any es detecten 4000 nous casos de càncer... Vivim a unes comarques on sobre determinats temes ni se sap res ni se'n pot preguntar. La petroquímica és un, però també tenim Santa Tecla (no la patrona, sinó la de la xarxa), el Port (amb i sense Aventura), el CRT, el Consorci d'aigües de Tarragona, el negoci de la brossa que fa pudor, la nuclear, l'Arquebisbat...

Els poders fàctics estan ben definits i blindats, i se'n cuidaran de mantenir-nos en la ignorància amb el beneplàcit dels nostres governants municipals, comarcals, autonòmics i estatals, però això sí, Repsol ho seguirà patrocinant tot, incloent, ara que s'apropen els JJMM2017, la torxa mediterrània!

Valora
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid