Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
1980 Una bomba de l'extrema dreta assasssina 4 persones al bar Aldana de Baracaldo

1980 Una bomba de l'extrema dreta assasssina 4 persones al bar Aldana de Baracaldo

20/01/1980 Tal dia com avui

La matinada del 20 de gener de 1980 explota una bomba al bar Aldana de Baracaldo, resultant mortes Liboria Arana Gómez, Manuel Santacoloma, María Paz Armiño i Pacífico Fica Zuloaga. Reivindiquen l'atemptat els Grupos Armados Españoles.

L'artefacte compost per sis quilos de Goma 2 va esclatar a la una de la matinada. El bar estava regentat per un matrimoni, tots dos militants del PNB. Segons el fill d'una de les víctimes, ertzaina, «aquella bomba, amb un dispositiu de rellotgeria, es va col·locar amb una intenció molt perversa. Els seus autors sabien que hi hauria una matança perquè la van col·locar un diumenge de matinada, quan el bar acostumava a estar ple. Era un bar on anava molta gent del poble, molts d'ells nacionalistes. Els autors van ser grups parapolicials». L'endemà els GAE reivindicar l'atemptat mitjançant el següent comunicat: «Per cada membre de les FOP o Guàrdia Civil cauran quatre components de l'esquerra abertzale». El policia encarregat de la investigació va ser José Amedo, que anys més tard seria condemnat per pertànyer al GAL. No hi va haver cap detingut (i cap dels testimonis va ser cridat a declarar) i el cas va ser sobresegut el maig de 1981. Els morts només són recordats en actes organitzats per l'esquerra independentista basca.

Valora
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2020 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid