Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
1983- La policia espanyola segresta Segundo Marey a qui va confondre amb Mikel Lujua

La policia espanyola segresta Segundo Marey a qui va confondre amb Mikel Lujua

04/12/1983 Tal dia com avui

El 4 de desembre de 1983 mercenaris contractats per la policia espanyola segresten per error a Hendaia el ciutadà francès Segundo Marey a qui van confondre amb Mikel Lujua (militant basc que dos anys abans havia patit un intent d’assassinat per part dels serveis secrets espanyols). Marey van estar vigilat, torturat i interrogat durant 10 dies de segrest per policies espanyols (que van reivindicar el segrest en nom dels GAL). Després de descobrir el seu error la policia espanyola es va plantejar eliminar el seu cos com va fer poc després la Guardia Civil amb Lasa i Zabala (feia més de dos mesos que la Guardia Civil estava interrogant i torturant Lasa i Zabala al Palacio de la Cumbre de Sant Sebastià). El 18 d’octubre d’aquell mateix any els policies espanyols Francisco Javier López Mallén, capità dels GEO; l'inspector del Cos Superior de Policia, Jesús Alfredo Gutiérrez Argüelles (que al 2014 va ser director del 091 de Barcelona), i els suboficials dels GEO Sebastián Sotos García i José María Rubio García, van ser detinguts a Hendaia quan colpejaven i intentaven segrestar al refugiat basc José María Larretxea en una operació dirigida pel cap superior de la policia de Bilbao Francisco Álvarez Sánchez.


El Tribunal Suprem d'Espanya va condemnar pel segrest de Segundo Marey a José Barrionuevo (Ministre de l’Interior) , Rafael Vera i Julián Sancristóbal a deu anys de presó; a Francisco Alvarez, Miguel Planchuelo i José Amedo a nou anys i sis mesos; a Ricardo García Damborenea a set anys; als expolicies Julio Hierro i Francisco Saiz Ojeda a cinc anys i sis mesos; als ex agents José Ramón Corujo i Luis Hens a cinc anys, i a Michel Domínguez a dos anys i quatre mesos. Van ser sentenciats per l'organització i finançament del segrest d'un ciutadà, amb l'agreujant que, quan van saber que no era un membre d'ETA, van perllongar el seu tancament i, amb això, el seu sofriment per utilitzar-ho com un instrument més per a les seves il·lícites finalitats.

Valora
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid