Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Operació Garzón
Es compleixen 22 anys de l'inici de l'Operació Garzón

La nit del 28 al 29 de juny de 1992 la Guàrdia Civil iniciava la macrooperació contra el moviment independentista amb la detenció de 7 militants a Manresa, Vic, Olot i Barcelona

29/06/2014 Drets i Llibertats
La nit del 28 al 29 de juny de 1992 la Guàrdia Civil iniciava l'anomenada Operació Garzón, la persecució més contundent que ha patit mai l'independentisme. Una quarentena de persones van ser detingudes durant els següents quinze dies, 32 de les quals van ser acusades de pertànyer o col·laborar amb Terra Lliure. [documental "Operació Garzón contra l'independentisme català"]

Aquella nit del 28 al 29 de juny la Guàrdia Civil havia detingut Josep Musté i Ferran Ruiz a Vic, Jordi Bardina, David Martínez, Esteve Comelles i Teresa Mas a Manresa, i Joan Rocamora a Barcelona. Començava l'operació policial més llarga que recorda l'independentisme català. Els fets, a partir d'aquella nit del 29 de juny, es van succeir molt ràpidament i es van escampar arreu dels Països Catalans, desconcertant totes les organitzacions i partits independentistes.

23 dels detinguts van ser torturats sota la Llei Antiterrorista; una xifra que va augmentar, ja que les detencions i tortures van continuar un cop acabats els Jocs, arribant a superar la seixantena de detinguts. Des del Ministeri d'Interior es va argumentar que l'Operació Garzón només volia desmantellar la branca de Terra Lliure que encara gaudia de militància i infraestructura, per assegurar uns Jocs Olímpics tranquils.

Per tant, tot i que l'inici de l'operació policial va ser aquell 29 de juny, la seva gestació política venia de molt abans: des que l'octubre de 1986 Barcelona va ser nomenada seu olímpica, la Direcció General per a la Seguretat de l'Estat, el Centre Superior d'Informació de la Defensa (CESID) i tots els serveis d'informació de la Guàrdia Civil i la policia van encetar una nova estratègia: acabar amb qualsevol possible bri de reivindicació dissident que pogués sacsejar la societat catalana i alterar la tan preuada pau olímpica.

Memòria independentista: no oblidar

Amb l'objectiu de treure de l'oblit aquests fets, l'any 2012 Llibertat.cat va impulsar un documental que repassa la cronologia del que va significar aquesta macrooperació político-judicial i dóna veu als independentistes que la van viure.

En aquest sentit, els represaliats, detinguts, torturats i en molts casos empresonats, han perseverat en la denúncia contra la tortura i la repressió, recordat els fets que van viure aquell estiu de 1992. Amb el suport d'organitzacions polítiques, casals i col·lectius, i especiament de Memòria contra la tortura i Alerta Solidària, Llibertat.cat vam donar veu a aquesta denúncia per tal que es preservés la memòria de la repressió i de la lluita independentista.

Valora
Vídeos
L'Operació Garzón i la sentència d'Estrasburg
Ramon Piqué és entrevistat després de fer-se públic que el Tribunal Europeu de Drets Humans d'Estrasburg condemnava, l'any 2004, l'Estat espanyol per no haver investigat de forma efectiva i en profunditat les denúncies de tortures a 15 patriotes catalans detinguts abans de la celebració de les Olimpíades del 1992.
Tràiler del documental "Operació Garzón contra l'independentisme català"
Aquest any, coincidint amb el vintè aniversari de l'Operació Garzón als Països Catalans, Llibertat.cat, amb el suport d'entitats i associacions com Memòria contra la Tortura i Alerta Solidària, vol posar en marxa el documental Operació Garzón contra l'independentisme català per abordar la persecució de l'independentisme del 1992 en el marc del 20è aniversari dels Jocs Olímpics.
L'OPERACIÓ GARZÓN CONTRA L'INDEPENDENTISME CATALÀ

Documental íntegre sobre l'Operació Garzón que Llibertat.cat publica amb motiu del 20è aniversari de l'inici dels Jocs Olímpics.

Més informació: llibertat.cat/operacio-garzon-contra-lindependentisme-catala

Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid