Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
MEMÒRIA HISTÒRICA
75è aniversari del final de la Guerra dels Tres Anys

L’1 d’abril de 1939 va acabar la Guerra dels Tres Anys (o Guerra Civil) amb l’ocupació total del País Valencià

01/04/2014 Memòria històrica
“Hoy, desarmado y cautivo el ejercito rojo, nuestras tropas victoriosas han alcanzado sus últimos objetivos. La guerra ha terminado”. Burgos, 1º de Abril de 1939. Així és com el general Franco va anunciar el final de la Guerra Civil.

Després de l'ocupació del Principat de Catalunya per les tropes faccioses el febrer de 1939 la República no tenia cap possibilitat de guanyar la guerra. Amb la caiguda de Madrid el 28 de març i de les ciutats que encara quedaven en mans del Govern republicà (Ciudad Real, Jaén, Conca,Albacete o València) nombrosos republicans fugitius van anar accedint en massa a Alacant, al port, l'únic port encara en poder de la República on esperaven poder trobar vaixells en els quals  poguessin escapar de la repressió que sens dubte s'acostava.

L'últim vaixell que va aconseguir salpar va ser l'Stanbrook, que va sortir del port el 28 de març amb 2.638 passatgers. Al moll del port d’Alalcant van quedar al voltant de 40.000 persones, soldats, càrrecs de la República, sindicalistes i militants polítics, però també nombrosos ancians, dones i nens que encara confiaven en l'arribada d’una nau salvadora. En el seu lloc, el dia 30 van veure desfilar davant seu a les tropes feixistes italianes manades pel general Gamboa que van acabar amb totes les seves esperances. I el dia 1 d’abril va acabar oficialment la guerra.

Valora
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2023 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid