Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
MEMÒRIA HISTÒRICA
75è aniversari del final de la Guerra dels Tres Anys

L’1 d’abril de 1939 va acabar la Guerra dels Tres Anys (o Guerra Civil) amb l’ocupació total del País Valencià

01/04/2014 Memòria històrica
“Hoy, desarmado y cautivo el ejercito rojo, nuestras tropas victoriosas han alcanzado sus últimos objetivos. La guerra ha terminado”. Burgos, 1º de Abril de 1939. Així és com el general Franco va anunciar el final de la Guerra Civil.

Després de l'ocupació del Principat de Catalunya per les tropes faccioses el febrer de 1939 la República no tenia cap possibilitat de guanyar la guerra. Amb la caiguda de Madrid el 28 de març i de les ciutats que encara quedaven en mans del Govern republicà (Ciudad Real, Jaén, Conca,Albacete o València) nombrosos republicans fugitius van anar accedint en massa a Alacant, al port, l'únic port encara en poder de la República on esperaven poder trobar vaixells en els quals  poguessin escapar de la repressió que sens dubte s'acostava.

L'últim vaixell que va aconseguir salpar va ser l'Stanbrook, que va sortir del port el 28 de març amb 2.638 passatgers. Al moll del port d’Alalcant van quedar al voltant de 40.000 persones, soldats, càrrecs de la República, sindicalistes i militants polítics, però també nombrosos ancians, dones i nens que encara confiaven en l'arribada d’una nau salvadora. En el seu lloc, el dia 30 van veure desfilar davant seu a les tropes feixistes italianes manades pel general Gamboa que van acabar amb totes les seves esperances. I el dia 1 d’abril va acabar oficialment la guerra.

Valora
Rànquings
  1. Fem pinya -tothom, tothom i tothom- amb l'ANC !!
  2. Ha mort l'Encarna Jordan, veterana independentista
  3. Comunicat de la CACG en relació a la manifestació d'ahir a Lloret de Mar
  4. Esther Lucea: "...experimentem una mena de sensació profètica malastruga, com si els nostres germans del nord exercissin de viatgers del temps per advertir-nos de quin pot ser el futur de la llengua catalana"
  5. La CACG es manifesta a Lloret contra la presència dels Borbons i l'entrega dels premis Princesa de Girona
  6. La CACG crida a participar a la manifestació del dia 10 a Lloret de Mar des de l'indret on es reuniran els Borbons
  7. La CUP denuncia a Antifrau irregularitats de l’Hospital de Palamós
  8. 7 diputats de formacions independentistes de Còrcega, Polinèsia, Bretanya, Nova Caledònia i Euskal Herria al Parlament francès
  9. Escola de Formació Toni Villaescusa (1984-2024)
  10. “Sense independència Catalunya no té projecte de futur possible”
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid