Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Memòria histórica
Granollers i La Garriga commemoren el 75è aniversari dels bombardejos de gener de 1939

A Granollers es faran diferents activitats fins el 13 de febrer i a La Garriga es farà un cicle de xerrades sobre el conflicte civil i la postguerra

19/01/2014 Drets i Llibertats

La data del 31 de maig de 1938 es relaciona al bombardeig que va patir la ciutat de Granollers i que va provocar, com a mínim, la mort de 224 persones. La capital vallesana recorda aquest tràgic esdeveniment, però no va ser únic. Els dies 23, 24, 25, 26, 28 i 29 de gener de 1939 la ciutat va tornar a ser un punt d'atac. De fet, el gener del 39 van patir atacs aeris, per ordre cronològic, les següents poblacions vallesanes: les Franqueses del Vallès, Granollers, Mollet del Vallès, Cardedeu, la Garriga i Sant Celoni, segons informa AraVallès.cat

A Granallers,  l’Ajuntament vol recordar els bombardejos per tal que mai més es repeteixin situacions similars, segons fonts municipals, i ho farà amb una programació d’exposicions, conferències i documentals que s’allargaran fins el 13 de febrer. La programació completa es pot consultar al web municipal.  

Segons els informes de vol dels avions italians i alemanys que van bombardejar Granollers, els punts d'atac van ser a zones properes a les estacions ferroviàries, a l'Hospital i a fàbriques tèxtils, com Roca Umbert. Les conseqüències dels atacs a Granollers van provocar la xifra de 40 morts, molts d'ells procedents de diferents poblacions de la província d'Almeria.

La Garriga

La Garriga recorda, un any més, l’aniversari del bombardeig que el gener de 1939 va sacsejar la vida al municipi. Els actes programats inclouen, en primer lloc, l’espectacle al carrer La Garriga a la guerra!.  El muntatge de Nats Teatre, que es farà el proper 26 de gener a les 12 h al voltant de l’església, es va estrenar ara fa 5 anys, en els actes de commemoració del 70è aniversari, segons informa AraVallès.cat

L’acte institucional i l’ofrena davant el refugi antiaeri de l’estació serà el dia 29, just en el moment de l’esclat de les bombes, a les 14.45 h.

Dins del programa d’activitats hi haurà un cicle de xerrades sobre el conflicte. Les tres conferències es faran a can Raspall a les 20 h, i comptaran amb la participació de destacats historiadors i investigadors catalans. La primera, a càrrec de Pelai Pagès, es farà el 30 de gener i versarà sobre les causes del conflicte; la segona, amb la participació de Ricard Vinyes, es farà el 6 de febrer i girarà al voltant de les seves conseqüències, la repressió i la postguerra; i la darrera, que es farà el dia 13 i comptarà amb Joan Garriga, concretarà i explicarà com va ser el conflicte al Vallès Oriental.

Els actes es tancaran el dia 15 de febrer amb el documental Ni perdono ni oblido, fruit d’un treball de recerca de Joan Giralt, alumne de l’institut Vil·la Romana.

Mentre durin les activitats de commemoració, la façana de l’Ajuntament també s’ambientarà amb algunes imatges de la guerra i la postguerra a la Garriga.

La programació vol recordar l’atac que va patir la Garriga el 29 de gener de 1939 quan dues esquadrilles d’avions feixistes, carregats amb 120 bombes, van atacar el municipi, i van causar un mínim de 15 víctimes mortals i nombrosos danys materials. Aquest any, a més, es compleixen també 75 anys del massiu exili republicà.

Valora
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid