Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
El 75è aniversari de la Batalla de l’Ebre

Per Agustí Barrera i Puigví, historiador i membre de la CUP a Arenys de Munt

25/07/2013 Memòria històrica

El 25 de juliol del 1938 a les 0,15h, els 50.000 soldats de l’Exèrcit de l’Ebre comandats per Juan Modesto Guilloto, amb Enrique Líster cap del Vè Cos d’Exèrcit i Manuel Tagüeña del XVè, travessaren l’Ebre. Aconseguiren sorprendre l’exèrcit feixista i ocuparen uns 20 Km de territori en un front  de 30 Km de llargada, que abastava de Mequinensa, fins a Amposta, arribant fins a Gandesa.

Aquesta línia establerta per l’Exèrcit Popular resistí amb poques modificacions fins el 7, 15 de novembre, que es produí el replegament esglaonat de l’Exèrcit Popular cap a la riba esquerra del riu. Durant la primera setmana de la batalla van travessar l’Ebre al voltant d’uns 100.000 soldats, dels quals 27.000, eren de la lleva del biberó. En la batalla hi participaren uns 150.000 homes de cada bàndol. Fou la batalla més important, pel volum d'efectius humans i bèl·lics mobilitzats de la Guerra dels Tres Anys ( 1936-1939)

La superioritat en armament de l’Exèrcit feixista, aviació i artilleria, facilitats per Alemanya i Itàlia, va fer que es qualifiqués aquesta batalla, com la de l’abundància enfront de l’escassetat. El dia 31 de juliol, el general Vicente Rojo, artífex teòric del pas de l’Ebre, comptabilitzà damunt la seva àrea de combat, 200 bombarders i 96 caces feixistes.

Les terres de l’Ebre, i els pobles de la Terra Alta, foren testimoni d’una batalla de desgast com les de la IGM, que durà 116 dies, i deixà un cost humà de 100.000 baixes entre morts, ferits i presoners. La pèrdua en homes i material bèl·lic, junt amb elements de desmoralització i cansament psicològic, impossibilitaren la defensa de Barcelona, els joves catalans havien quedat delmats a l’Ebre, també les armes i pertrets per defensar Barcelona i el Principat

Alguns analistes militars consideren que malgrat l’èxit inicial del creuament del riu, la logística de l’Exèrcit Republicà no permetia el manteniment de les posicions. L’allargament de la batalla per tal de mirar d’enllaçar amb la II GM, després del Pacte de Munic (29/09/1938) no tenia sentit, les democràcies s’agenollaren davant d’A. Hitler, havien de guanyar temps per posar al màxim rendiment la seva indústria de guerra.

Alguns estudiosos de la guerra del 1936-1939, han defensat que davant d'un exèrcit tradicional com el que tenien els feixistes, calia oposar-hi el model d'una guerra irregular de guerrilles, amb infiltracions a la rereguarda enemiga, que amb accions de sabotatge sobre les línies d'abastiment de l'enemic, i establint nuclis de resistència en les zones alliberades, allargués el conflicte fins a l'inici de la IIGM, el setembre del 1939.

Creiem que la guerra del 1936-1939, fou una guerra de classes i per a l'alliberament de les colònies interiors de l'Estat espanyol, Galícia, Països Catalans, Euskal Herria. La guerra del 1936-1939 s'havia d'haver transformat en una guerra d'alliberament nacional, establint pactes amb l'Estat francès i Anglaterra, com es va intentar amb les converses que les delegacions del Govern de la Generalitat a París i Londres establiren a inicis del 1937, amb  els representants del cos diplomàtic dels esmentats governs. En la delegació de Londres cal destacar la meritòria tasca del doctor J Mª Batista i Roca ( 1895-1978)

En aquest aspecte és interessant el document, Projecte per un acord internacional sobre la guerra, que significava la separació temporal o no, de Catalunya, País Valencià, Illes Balears, Franja d'Aragó i Múrcia d'Espanya, presentat el març del 1937 al Foreing Office,a través de Rafael Patxot i Jubert. El document fou enregistrat com a, PRO, FO 371/21288-W 6446/1/41. Gener del 1937.

Durant el període de la guerra del 1936-1939, es perdé l'oportunitat de crear un Estat català, aprofitant la feblesa de l'Estat espanyol i una situació internacional molt fluïda. El miratge del federalisme, i no tenir una línia política pròpia, impossibilitaren la creació d'un Estat català al servei de la classe treballadora. Mirem d'aprendre dels errors.

Valora
Vídeos
La batalla de l'Ebre (àlbum d'imatges)
Trailer del documental La batalla de la memòria
Batalla de l'Ebre a Faió. Atac amb barca
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2023 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid