Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Micromecenatge
La censura a "Temps Obert", el cicle novel·lístic més revolucionari de Pedrolo

Ajudeu a fer possible el documental que gràcies a Zeba Produccions i Fundació Manuel de Pedrolo situarà aquest escriptor i el seu llegat al lloc que li correspon entre les nostres lletres

04/07/2013 Lletres

El conjunt de Temps obert, el cicle narratiu més important de Manuel de Pedrolo -una sèrie novel·lística que en un altre lloc i en unes altres circumstàncies hauria servit tota sola per immortalitzar un escriptor o potser tota una literatura- desenvolupa diferents possibilitats que es poden donar a partir d’una situació determinada, possibilitats reals cadascuna individualment i que comporten un seguit de circumstàncies complementàries, i alhora impossibles en conjunt, perquè són excloents: tot pot passar, però si passa una cosa no en pot passar una altra de diferent.

Les set primeres novel·les de Temps obert van ser publicades entre 1968 i 1974, totes escapçades per la censura; les quatre restants van ser directament prohibides. Quan després de la dictadura, a partir de 1988, es van tornar a publicar a la col·lecció de butxaca "El Cangur", Pedrolo va restituir els fragments censurats de les sis primeres. Les quatre darreres obres del cicle ja es van publicar senceres. El problema és la setena novel·la, L’ordenació dels maons, publicada en primera edició l’any 1974 i passada a la col·lecció de butxaca el 1991 sense cap indicació de restitució de text.

La clau és un full que hi ha a l’arxiu d’Edicions 62, a la carpeta on hi hauria d’haver l’original de la novel·la. Quan n’havien de fer l’edició de butxaca Pedrolo els va passar la llista de sis fragments que s’havien de restituir, amb la referència de la pàgina de l’original on anaven. Però Pedrolo va morir abans que comencés el procés d’edició de l’obra i quan en van intentar restituir els trossos no van trobar l’original. Per això aquesta novel·la és l’única de Temps obert que encara és publicada amb les supressions de la censura.

Temps Obert

És una sèrie inacabada de la qual Pedrolo va escriure onze novel·les. Possibilitats infinites de realització que cada personatge o qualsevol fet fortuït pot despertar. Antoni Munné-Jordà(1) ens fa unes pinzellades sobre aquest ambiciós projecte que immortalitza no tan sols l’obra pedroliana, sinó la nostra pròpia literatura nacional. Munné-Jordà és vicepresident de la Fundació Manuel de Pedrolo, escriptor, corrector lingüístic i redactor de la revista Serra d'Or. També és president de la Societat Catalana de Ciència-Ficció i Fantasia.

1.- L’any 1995 l’Ajuntament de Tàrrega publica a la col·lecció "Natan" l’obra guanyadora de la primera Beca Manuel de Pedrolo-Ciutat de Tàrrega “Temps Obert” de Manuel de Pedrolo entre les dues cultures d’Antoni Munné-Jordà.

Valora
Rànquings
  1. Fem pinya -tothom, tothom i tothom- amb l'ANC !!
  2. Ha mort l'Encarna Jordan, veterana independentista
  3. Comunicat de la CACG en relació a la manifestació d'ahir a Lloret de Mar
  4. Esther Lucea: "...experimentem una mena de sensació profètica malastruga, com si els nostres germans del nord exercissin de viatgers del temps per advertir-nos de quin pot ser el futur de la llengua catalana"
  5. Escola de Formació Toni Villaescusa (1984-2024)
  6. La CACG es manifesta a Lloret contra la presència dels Borbons i l'entrega dels premis Princesa de Girona
  7. “Sense independència Catalunya no té projecte de futur possible”
  8. Edicions del 1979 anuncia "Diccionari del fet i la qüestió nacionals" de Ferran Lopescu
  9. 7 diputats de formacions independentistes de Còrcega, Polinèsia, Bretanya, Nova Caledònia i Euskal Herria al Parlament francès
  10. El Departament d'Educació ajudarà un any més a extingir la llengua catalana
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid