Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Il·legalitzant el Sol
08/07/2013 Andoni Baserrigorri
Per Andoni Baserrigorri, editor del portal independentista basc Boltxe Kolektiboa Per Andoni Baserrigorri, editor del portal independentista basc Boltxe Kolektiboa

Fer les coses contra natura, per "nassos" i perquè aquí manen els meus atributs és un costum així com molt del feixisme espanyol. Acostumat a funcionar d'aquesta manera durant decennis, en la seva mentalitat no hi caben els sentiments dels pobles ni les opinions diferents al seu projecte imperial.

El fet que Navarra forma part de la nació basca és una cosa que només els molt verros o molt feixistes poden negar. L'euskera és parlat per un percentatge molt alt de ciutadans i ciutadanes navarreses, sobretot a la part més nord d’herrialde, les danses i la música són tan basques com les d'Oiartzun o Galdames, l'equip més representatiu es diu Osasuna que és un terme en basc que significa Salut... La ikurriña és un símbol que és acceptat de manera tan natural pels navarresos com ara la bandera de les cadenes, ambdós símbols nacionals bascos...  en aquest sentit les dades aclaparen per si mateixes.

L'espanyolisme tant el de dretes com el reformista d'esquerra van separar la província navarresa de la resta de Hego Euskal Herria perquè els interessava continuar l'esquarterament de la nació basca, i d'aquesta manera per dificultar la seva construcció nacional; i, tal i com s'està demostrant en els darrers mesos, també per crear una sèrie d'institucions en les quals col·locar un exèrcit de tripes agraïdes.

La creació per l'espanyolisme d'UPN forma part d'aquesta lògica. Un partit lleial a la corona espanyola, que es proclama navarrista i alhora nega la història de Navarra; un partit de dretes capaç de representar aquestes classes mitjanes conformistes i reaccionàries que passen a ser la base del regionalisme navarrès antibasc.

Un partit, UPN que va fer el que no ha fet ningú en la història, legislar contra la llengua que es parla de manera natural i espontània en el seu territori, l'euskera o "lingua Navarrorum", com va ser conegut en l'antiguitat.

Un partit que ha fet de l’antibasquisme seva única marca d'identitat i que ha copat les institucions amb els seus militants, en processos de selecció més que dubtosos.

Un partit que té als seus principals líders i dirigents fotuts en corrupció fins a la medul·la, i amb una gran nombre d'imputats i persones a espera de judici per "posar la mà a la caixa".

En definitiva, un partit l'únic motiu d'existir del qual és el de gestionar la divisió d’Hego Euskal Herria, i d'aquesta manera oferir un "aparador" democràtic, una divisió del país que no és tal en el dia a dia. Bascos de la CAV, bascos de Nafarroa i bascos d'Iparralde assumeixen amb naturalitat la seva pertinença a la mateixa nació. Una altra cosa és quan s’hi barregen els futbolers i es pretén enverinar les relacions entre herrialdes amb ridículs assumptes de l'anomenat esport rei..

La situació de la ikurriña a Navarra és d'il·legalització de facto. Multes, sancions, amenaces i fins i tot càrregues policials contra la presència de la bandera. Des fa diversos anys que en multituds d'ajuntaments navarresos han rebut requeriments i advertències en cas de col·locar-les. No volen veure la ikurriña a Navarra, tot i la naturalitat amb què la seva presència és vista per les navarreses i navarresos. La ikurriña és tan navarresa com l'Osasuna, el Riau-Riau o les jotes de Tudela.

Deia un conegut, una persona d'aquestes que té una gràcia innata en parlar, (d'aquesta gràcia innata que es té o no es té i no hi ha cap manera d'imitar), que alguns, en el seu imbecil·litat, si fos necessari per als seus interessos serien capaços d'il·legalitzar el Sol

Però passa que si il·legalitzen el Sol, l'astre rei seguirà sortint tots els matins, perquè l'estrella que ens aporta la llum és una força de la naturalesa capaç d'ignorar il·legalitzacions i legislacions. El Sol sortirà demà peti qui peti, i això ho podrà comprovar qualsevol tot i que a algun imbècil se li ocorregués il·legalitzar-lo.

Comparacions a banda, la ikurriña a Navarra és un fenomen tan natural que no hi podrà haver mai cap legislació o il·legalització que l’aparti de la vista. La dictadura franquista ho va intentar, amb els resultats coneguts per tothom; i UPN persegueix els mateixos objectius sense aconseguir cap resultat. La ikurriña voleia orgullosa per Pamplona i Navarra diguin el que diguin les lleis espanyoles.

I més davant d'un poble al qual no li manca imaginació per esquivar les lleis injustes provinents d'allà de les fronteres. Les giraldillas, els herri harresis i tantes i tantes experiències més en són una bona prova.

Per això la impotència dels regidors unionistes i de Nafarroa bai va ser la que va ser. Van esdevenir mers espectadors de com el poble basc és capaç de seguir endavant, ignorant lleis i disposicions.

I la Ikurriña davant els ulls de tot el món va onejar orgullosa en el dia més important de la capital d'Euskal Herria.

Valora
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid