Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Salut
La CUP i Arran diuen no a l'exclusió sanitària

Titllen la mesura d'"apartheid sanitari" i alerten "donarà pas a un vet absolut" a l’assistència sanitària a tots els immigrants sense permís en vigor

08/09/2012 Salut

Aquesta setmana ha entrat la reforma sanitària aprovada pel govern espanyol i que deixa sense cobertura assistencial les persones immigrades en situació irregular. A Catalunya aquesta reforma serà d'aplicació gradual, ja que fins al 31 de març del 2013 s'atendran les persones amb tres mesos d'empadronament que cobrin salaris per sota del PIRMI.

Davant d'aquest retrocés en drets, una desena de persones de la CUP i Arran es van conentrar durant mitja hora davant del CAP de Rambla Ferran de Lleida per protesta contra la mesura sota el lema "No a l'exclusió sanitària. Sistema públic universal".

Les organitzacions independentistes titllen la mesura d'"apartheid sanitari" i alerten "donarà pas a un vet absolut" a l’assistència sanitària a tots els immigrants sense permís en vigor amb independència del seu arrelament social i la seva condició de ciutadans.

La CUP i Arran han fet una crida als professionals sanitaris i al personal administratiu de salut a la insubmissió d'aquesta llei "que suposa l’exclusió sanitària de les persones més vulnerables, ja que econòmicament no tindran cap oportunitat de costejar-se una sanitat privada".

Per les organitzacions, això representa "una nova retallada dels drets socials del conjunt de la ciutadania" i recorda que "l’accés a la salut és un dret fonamental reconegut".

El portaveu nacional de la CUP Joan Teran ha manifestat que aquesta llei “suposa un retrocés inacceptable en els drets socials i es un pas més en la destrucció de l’Estat del benestar” i fa una crida a l’objecció al personal de la salut (sanitari i administratiu) i al conjunt de la ciutadania a exigir a les autoritats sanitàries un tracte igualitari a tots els pacients per evitar “continuar en la creació d’una escletxa social cada cop més gran entre rics i pobres, així com en el foment institucional de la xenofòbia”.

Queixes de les organitzacions humanitàries

Diverses organitzacions humanitàries, com Amnistia Internacional, Metges del Món, Red Acoge i la Societat Espanyola de Medicina Família i Comunitària (semFYC), han alertat que deixar sense targeta sanitària, i per tant sense atenció, els immigrants irregulars "podria costar vides" i suposa una "violació dels drets humans".

Les quatre organitzacions han signat un document on consideren que el reial decret suposa "una mesura regressiva i discriminatòria" i exigeixen al govern espanyol que rectifiqui i revisi el decret per donar compliment a les seves obligacions internacionals.

També han recordat que en moltes ocasions els centres de salut són el punt on es detecten problemes o víctimes de maltractaments, per exemple en el cas de les dones que pateixen violència de gènere. També han criticat que es vulguin establir "barreres econòmiques que posin en perill l'accés a l'atenció sanitària" de les persones més vulnerables i ha assegurat que amb aquesta reforma es passa de tenir un dels sistemes més garantistes d'Europa a la "desprotecció".

Han recordat que "existeix el dret i el deure de no col·laborar amb violacions de drets humans", per la qual cosa han reclamat que no s'adoptin represàlies contra el personal que decideixi mantenir l'atenció als immigrants, encara que segons el decret no hi tinguin dret. Consideren que els professionals que actuïn així seran considerats "defensors i defensores dels drets humans" ja que "promouen i procuren la protecció i realització dels drets humans".

Valora
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2023 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid