Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Lluitadors independentistes
El documental sobre Antoní Massaguer, disponible a la xarxa

S'ha optat per un format innovador que permet accedir a informacions i enllaços mentre es visualitza el documental

03/09/2012 Comunicació
El documental Antoní Massaguer. Anar-hi, anar-hi i anar-hi, que es va presentar ara fa un any a Berga per recordar aquest exmilitant d'EPOCA, ja està disponible a la xarxa. Està penjat en forma d'eDocumental, la primera iniciativa d'aquest tipus fet als Països Catalans, segons asseguren els seus promotors. Aquest format innovador permet accedir a informacions i enllaços de la xarxa mentre es visualitza el documental per retroalimentar-ne permanentment el contingut.

El primer projecte audiovisual sobre el naixement de l’independentisme modern repassa la trajectòria d’aquest activista berguedà, condemnat el 1982 a 36 anys de presó per la mort de l’empresari José María Bultó i alliberat després arran de la decisió del Tribunal de Drets Humans d’Estrasburg de condemnar la justícia espanyola per haver fet un procés sense garanties.

L'eDocumental està elaborat per la secció de la Productora Nativa, integrada per diversos professionals berguedans del món de la comunicació. Aquest document repassa la trajectòria d’Antoní Massaguer, que va ser empresonat a principis dels anys 80 arran de la mort de l’empresari José María Bultó, el 1977. El seu cas es va convertir en la primera condemna per part del Tribunal d’Estrasburg a la justícia espanyola, pel fet d’haver tirat endavant un procés sense garanties per als acusats.

En aquest documental es descriu el naixement de l’independentisme català modern, a finals dels anys 70. En un escenari en què cap partit polític amb representació parlamentària apostava per aquesta opció política, diverses organitzacions com la que integrava Antoní Massaguer, l’Exèrcit Popular Català (EPOCA), treballaven per anar més enllà del marc autonòmic.

L’independentisme es va impulsar a través d’aquesta tasca i de l’antirepressiva, la de defensa dels represaliats, que s’exercia des dels Comitès de Solidaritat amb els Patriotes Catalans. Més endavant, i un cop Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) va assumir l’independentisme com a objectiu, Massaguer i altres activistes es van integrar en aquest partit. Altres, van optar per altres camins que han desembocat en la Candidatura d’Unitat Popular (CUP).

L’eDocumental Antoní Massaguer. Anar-hi, anar-hi i anar-hi, agafa el títol de la frase que Massaguer va popularitzar entre el món independentista: “Per vèncer cal anar-hi, anar-hi i anar-hi". Es tracta d’un lema que l’activista va adaptar després d’haver-lo sentit repetidament a un entrenador del Club d’Handbol Berga.

El relat compta amb els testimonis de Mossèn Josep Maria Ballarín, Xavier Barberà, Carles Castellanos, Carles Benítez, Josep Maria Cervelló, Simeó Miquel i Jordi i Laia Massaguer. El format d’eDocumental permet associar informacions, localitzacions i enllaços web al relat i retroalimentar-lo amb altres fonts permanentment.

Valora
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2022 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid