Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Municipis independentistes
Dos municipis d'Osona aproven una declaració d'independència

La moció insta el Parlament a sotmetre a votació la declaració unilateral de la sobirania nacional en el termini màxim de dos mesos

04/09/2012 Política

Els municipis osonencs de Sant Pere de Torelló i Calldetenes van aprovar aquest dilluns una declaració d'independència. L'Ajuntament de Sant Pere de Torelló va convocar un ple extraordinari que tenia aquest únic punt a l'ordre del dia i que va comptar amb una assistència massiva de gent i mitjans -dins i fora de l'Ajuntament- que no es volien perdre el primer ajuntament que s'ha declarat "territori català lliure". Estona després ho faria Calldetenes. Són els dos primers municipis a declarar la independència.

Es tracta d'una moció semblant a la que l'any passat va presentar la CUP a l'Ajuntament de Berga per demanar al Govern de la Generalitat l'inici del procés d'independència de la nació catalana. Tot i així, en el cas dels municipis d'Osona els consistoris han aprovat declarar-se territoris lliures dins dels quals "la legislació i els reglaments d'abast espanyol seran vigents de forma provisional, a l'espera que el Parlament dicti les noves lleis catalanes". 

La moció de Sant Pere de Torelló va ser aprovada per unanimitat amb els vots dels regidors d'Entesa per Sant Pere (adherida a ERC) i de l'únic regidor de CiU.  "Sabem que des del poble no podem declarar la independència de Catalunya, però podem contribuir, donar esperança i generar il·lusió als ciutadans", va proclamar l'alcalde, Jordi Fàbrega.

A Sant Pere de Torelló l'opció independentista va rebre el 96% dels vots dels veïns en la consulta del 13 de setembre de 2009, en la qual van participar el 56% dels veïns majors de 16 anys.

El text també insta el Parlament de Catalunya a sotmetre a votació la declaració unilateral de la sobirania nacional de Catalunya en el termini màxim de dos mesos. La declaració aprovada també sotmet a la consideració de la cambra catalana la urgència de portar a terme una sèrie de mesures "urgents" per constituir un estat independent.

El 12 d'octubre, dia laborable

Entre aquestes destaquen la creació immediata d'una administració de Justícia pròpia de Catalunya "sense ingerències estrangeres"; la creació d'una hisenda pròpia i d'una banca nacional; la declaració com a úniques banderes oficials de les locals, la senyera i, fins el dia de la independència, l'estelada; l'anul·lació de la vigència de totes les lleis, reglaments i sentències judicials que limitin l'ús de la llengua catalana; la declaració del 12 d'octubre, festa nacional d'Espanya, com a dia laborable, i l'obligació per part dels cossos militars i policials espanyols de realitzar "comunicació prèvia per realitzar llurs funcions dins el territori català".

El text aprovat conté forta denúncia social. En aquest sentit, recorda que l'atur afecta 700.000 catalans i un 20% de la població catalana es troba sota el llindar de la pobresa. A més, afegeix que el 40% de les activitats econòmiques estan en perill de desaparèixer i que l'espoli fiscal suposa 16.000 milions d'euros per Catalunya i 5,5 milions anuals als municipis. 

Calldetenes

Calldetenes s'ha convertit el segon municipi a aprovar la moció. El text va rebre els vots favorables dels cinc regidors d'ERC, els dos de la CUP i tres de CiU. Un dels regidors convergents hi va votar en contra, ja que l'alcalde, Marc Verdaguer (CiU), havia donat llibertat de vot als integrants del seu partit.

El batlle de Calldetenes va assegurar que aquesta moció representa "fer un pas més endavant pel camí cap a la independència". "He votat a favor perquè demanem allò que és nostre, volem poder ser amos i gestionar el nostre esforç, ja que som capaços de gestionar-lo més bé que ara", va afirmar.

Valora
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid