Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Cultura popular
L'Ajuntament de Calvià censura el combat de glosadors

Ha posat obstacles a l'organització del combat, que finalment se celebrarà avui a les 9 del vespre a la plaça Nova de Calvià

11/08/2012 Cultura
Glosadors a Calvià Glosadors a Calvià

L'esperat combat de glosadors contra la censura que tindrà lloc aquest dissabte a Calvià (Mallorca) se celebrarà tot i els impediments que hi ha posat l'Ajuntament. L'Obra Cultural Balear (OCB) de Calvià va proposar a l'Ajuntament de Calvià fer un combat de glosadors en el marc de les festes de Sant Jaume. El regidor de festes, Miquel Bonet Rigo, va desestimar aquesta proposta cultural i va prohibir que es dugués a terme en cap espai públic de la vila.

Finalment, tot i que el combat s'havia de fer a la Plaça de la Vila, se celebrarà a la plaça Nova de Calvià per imposició de l'Ajuntament. L'OCB creu que amb aquesta actuació, l'equip de govern de Calvià, encapçalat per Manuel Onieva, "ha censurat una activitat molt arrelada a la cultura popular de Mallorca, i que pel que sembla que incomoda la classe política".

L'entitat recorda que els combats de glosadors, fins i tot amb règims totalitaris com el franquista, gaudien d'un grau de llibertat d'expressió considerable, i assenyala que amb aquesta decisió el govern municipal ha deixat patent "una manca de valors democràtics".

Per a l'entitat, "tot representat públic està sotmès a la revisió, observació, valoració i crítica dels ciutadans", i denuncia que "en un any que duu en el càrrec Bonet encara no hagi entès en què consisteix la democràcia i el servei al poble". L'OCB de Calvià ja va advertir en el seu moment que la censura decretada pel regidor Bonet no aturaria les intencions de l'entitat de dur a terme el combat de glosadors.

En homenatge a Mateu Amengual

 

El combat de glosadors contra la censura que se celebrarà aquest dissabte a les 9 del vespre retrà homenatge al glosador d'Es Capdellà Mateu Amengual, que va morir prematurament fa pocs dies.

Amengual va néixer a Es Capdellà l'any 1942 i era un home que sentia vertadera passió per les gloses. Va ser col·laborardor de la revista Veïnatsi, en consonància amb el seu interès per la cultura popular, també va ser actor del grup de teatre aficionat S'Aigua Dolça. Home polifacètic i de formació autodidacta, havia col·laborat sempre en l'organització de les festes locals d'Es Capdellà i era molt apreciat entre el veïnat per la seva generositat i el seu altruisme.

La seva passió, però, girava a l'entorn del món de les gloses. L'any 2007 l'editorial Documenta Balear va publicar un recull de 53 gloses seleccionades en un llibre que va prologar el professor de cultura popular de la UIB, Felip Munar. La vida de Mateu Amengual no va tenir un transitar fàcil, tal com descriu el professor Munar en la introducció del seu llibre, en la qual adverteix: "Vet aquí un recull de gloses, cançons, pensaments, vivències d'una persona que ha guanyat temps a la vida i a les adversitats més terribles".

 

Valora
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2023 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid