Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Violència
Puig nega una càrrega policial que va deixar 5 ferits en un desnonament a Salt

La PAH ha estat expulsada del Parlament per acusar al conseller d'Interior de mentider

25/04/2012 Drets i Llibertats
El conseller d'Interior, Felip Puig, ha assegurat aquest dimecres al Parlament que "no hi va haver càrrega policial" al desnonament del passat dilluns a Salt (Gironès). Dilluns un grup de persones convocades per la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH) va intentar aturar el desnonament d'una familia amb dos fills de dos anys i sis mesos a Salt. Durant la protesta, els Mossos d'Esquadra van carregar brutalment ferint cinc persones, segons la PAH.

De la seva actuació van resultar ferides, com a mínim, cinc persones, una de les quals amb la tíbia trencada com a conseqüència d’haver estat trepitjada expressament per la bota d’un mosso. Aquesta persona està ingressada a l’hospital d’Olot a l’espera d’intervenció quirúrgica. Les altres quatre persones ferides van presentar lesions diverses i hematomes en diferents parts del cos causats per cops de porra. Per protestar contra la brutalitat policial, la PAH es va manifestar en plena diada de Sant Jordi a Girona.

La PAH guarda tots els informes de les lesions i ha anunciat que presentarà una demanda judicial per escatir les responsabilitats dels cossos de seguretat.

Expulsen la PAH del Parlament

Aquest dimecres Puig s'ha vist obligat a donar explicacions al Parlament, on ho ha negat tot: "La policia els va demanar que abandonessin la seva actitud, i finalment van retirar una a una les persones sense càrrega policial". Puig ha assegurat que els mossos van actuar seguint ordres judicials i que, en cap cas, es va produir una càrrega policial. Dos membres de la PAH que protestaven que Puig mentia han estat desallotjats del Parlament, i Felip Puig ha reaccionat criticant el grup parlamentari d'ICV-EUiA per haver convidat aquestes persones "sabent el que passaria".

La PAH ha denunciat que "ens han fet fora del Parlament perquè hem dit ben clar que Felip Puig menteix. Ha mentit sobre l'actuació dels mossos a Salt. Nosaltres hi érem i tenim els partes de lesions. Una tibia axafada i molts cops de porra". En aquest sentit, la plataforma replica que "picar amb una porra i aixafar una tíbia amb una bota, no és "treure les persones un per un". És actuar com a repressors, utilitzant una violència injustificable davant d'una acció pacífica ciutadana". "La seva visió de la seguretat és fer morir les llibertats. I això ens recorda terriblement, als que ja tenim una edat, al temps de la dictadura", rebla.

Aturar un desnonament és "un imperatiu moral"

Davant de la repressió policial, la PAH ha recordat que aturar un desnonament és "un imperatiu moral", ja que "més enllà de la legislació vigent, ens sentim legitimats per oposar-nos-hi". En aquest context, recorda que totes les accions que duu a terme són pacífiques i en cap cas s'exerceix la més mínima violència contra persones, béns o autoritats.

L'acció dels Mossos va ser "desmesurada, no proporcional i injusta"

Tot i així, després de la negativa de l’autoritat judicial a negociar una solució alternativa al desnonament de la família de Salt, els Mossos van intervenir per dur a terme el desnonament. Segons la PAH, l’actuació dels Mossos "va ser desmesurada, no proporcional i injusta". 

"Entenem que el nostre deure com a ciutadans és lluitar contra les injustícies, tant si són emparades per la llei com si no ho són. I així ho continuarem fent fins que els responsables de dictar les normes que regeixen la nostra societat les canviïn", manifesta, i en aquest sentit justiifica la presentació d'una iniciativa legislativa popular per la dació en pagament.

La PAH ha demanat al Govern i a l'Ajuntament de Salt que condemni l’actuació dels Mossos d’Esquadra i faci pública una resolució que asseguri que fets com aquests en contra de la ciutadania no es tornin a produir. També que depurin les responsabilitats dels càrrecs policials, judicials i polítics "que han causat aquest atemptat contra la llibertat i la democràcia" i que agilitzi la defensa i la mediació de les persones afectades pels processos hipotecaris mitjançant la Taula de l’Habitatge que van aprovar el Ple del Consistori de Salt, fa ja més de mig any.

La plataforma també exigeix la dimissió de la Regidora de Serveis Socials, Fani Carabillero, "pel desconeixement profund que té envers la problemàtica de l’habitatge" i per les amenaces contra Mohammed Bartal, que és el titular de la hipoteca amb Bankia, la seva família "mitjançant coaccions i tàctiques per causar temor a la família sinó marxaven del pis, arribant, segons el mateix afectat, a amenaçar amb treure els ingressos que té la família en concepte de PIRMI".

La PAH demana al president Artur Mas que decreti "l'emergència habitacional a Catalunya" perquè impedeixi que hi hagi més desnonaments per motius econòmics.

Suport d'IPS i la CUP

Independents per Salt, que va assistir a l'acció per aturar el desnonament, ha constatat "l'actitud pacífica i la resistència passiva" dels concentrats així com "la càrrega policial desproporcionada" amb set furgonetes d'antiavalots dels Mossos d'Esquadra.

El grup municipal saltenc recorda que des del mes d'octubre del 2011 que reclama a l'Ajuntament de Salt tot un seguit de mesures per evitar desnonaments i en aquest context denuncia que "fins a dia d'avui ningú de l'equip de govern ha convocat la Taula de Mediació que es va aprovar a la moció del mes d'octubre". Per això denuncia l'actuació dels Mossos d'Esquadraemplaça el govern local a "prendre accions urgents perquè situacions com aquesta no es tornin a repetir".

En la mateixa línia, la CUP de Girona ha qualificat l’actuació dels Mossos de “brutal i desproporcionada”, i ha denunciat l’”escalada de violència policial” que està posant seriosament en perill “els drets i llibertats civils i polítiques”. La CUP ha assenyalat el Departament d’Interior comandat per Felip Puig com a responsable de l’operació i ha demanat responsabilitats per la càrrega. D’altra banda, la formació ha mostrat la seva solidaritat envers les persones ferides i ha ofert la seva col·laboració a la PAH.
Valora
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2020 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid