Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Llengua
Crida a manifestar-se a Barcelona en defensa de la llengua a les Illes

Sota el lema lema 'Aturem l’extermini del català a les Illes', la plataforma Illencs per la llengua convoca una manifestació a dos quarts de nou als Jardinets de Gràcia de Barcelona, en solidaritat amb la gran marxa per la llengua que es farà a Palma diumenge i solidaritat amb la vaga de fam de Jubilats per Mallorca.

23/03/2012 Llengua
Ahir al matí, els escriptors Josep Maria Espinàs, Julià de Jòdar i Albert Sánchez-Piñol van donar suport a la iniciativa en una roda de premsa. Per la seva banda, la CUP i la CAL van emetre un comunicat en en aquesta direcció.

Segons Vilaweb, la portaveu de l'entitat d'Illencs per la llengua, Irene Jaume, vaa explicar que 'la iniciativa surt de la preocupació generada entre gran part de la comunitat illenca al Principat per la situació d'apartheid lingüístic que el govern de José Ramón Bauzá practica a Mallorca, Menorca, Eivissa i Formentera'. En aquest sentit, Jaume considera que 'el conjunt d’agressions que la llengua i la cultura catalanes estan patint a les Illes són part d’una planificació perfectament estudiada des dels grups de pressió de la dreta espanyola, especialment la FAES, i que ja ha estat posada a la pràctica al País Valencià i a Galícia'. Per la portaveu d’Illencs pel Català, 'el govern de Bauzá és titella de grupúsculs ultraconservadors, com el Círculo Balear, que no representen el sentiment de la immensa majoria de la ciutadania illenca'.

Josep Maria Espinàs ha mostrat la seva preocupació per 'una situació molt complexa' i ha recordat que des dels anys cinquanta fins ara ha viscut agressions contra la llengua catalana i que, malgrat els avenços en alguns àmbits al conjunt dels Països Catalans, iniciatives com les de l’executiu Bauzà constaten que 'els enemics del català han anat rearmant-se amb el pas del temps'. Per la seva banda, Sánchez Piñol ha defensat que 'no existeix cap conflicte lingüístic al carrer, ni al Principat ni a les Illes, i que quan la llengua pròpia del país està en condicions desfavorables, com el cas del català, el que hauria de fer un govern decent és defensar-la i no atacar-la'.

Per la seva part, Julià de Jòdar es va queixar de la poca acció reivindicativa de les formacions polítiques i va instar entitats com ara l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) o l'Associació de Municipis per la Independència a fer un pas endavant.

La CUP denuncia l'ofensiva contra ls llengua arreu de la nació

Segons la CUP, als darrers mesos l’ofensiva contra la llengua s’ha multiplicat arreu dels Països Catalans. Les retallades, junt amb la voluntat d’extermini lingüístic per part dels estats espanyol i francès, han posat en escac el català. A la Catalunya Nord,  es té coneixement fa pocs dies del tancament de l’escola Bressola a la Cerdanya de cara al curs que vinent; al País Valencià desenes de milers d’estudiants s’han quedat novament sense plaça en les línies en valencià; al Principat, l’atac frontal de l’espanyolisme contra el sistema d’immersió lingüística ha posat de nou el nostre model educatiu a les mans del Tribunal Suprem espanyol.

En aquest context d’imposició colonial espanyolista, el PP de les Illes ha obert de nou la guerra contra la llengua. Mitjans de comunicació, funció pública, toponímia oficial i ensenyament són alguns dels àmbits en què l’ofensiva del govern de José Ramón Bauzá pretén arraconar fins a l’extermini la llengua catalana.

Davant d'aquesta ofensiva, la CUP es reaferma  públicament el nostre compromís amb la llengua i la cultura catalanes arreu de la nació, de Salses a Guardamar i de Fraga a Maó.


 
Valora
Rànquings
  1. Dos "anti-wokes" de Reus "fan memòria" del seu pas per un casal de l'esquerra independentista
  2. Manifestació a Palma contra la massificació turística
  3. Manifest llegit a Plama al final de la manifestació sota el lema "Mallorca no es ven"
  4. «Buuuaaaaaah! Jo volia el meu...»
  5. Manifestació a Sant Just Desvern contra el Pla de la Bonaigua
  6. Poble Lliure exigeix responsabilitats a la CUP davant dels mals resultat electorals
  7. La CUP comença una ronda amb moviments socials per analitzar conjuntament la situació del país i compartir propostes i reptes
  8. Comença el judici a les 7 feministes encausades per la vaga del 8M del 2018
  9. Més de 170 organitzacions ciutadanes de tot l’estat espanyol presenten un manifest per denunciar la creixent militarització a la UE i la instauració d’un discurs bel·licista.
  10. Comença l'evacuació de turistes a Nova Caledònia mentre els independentistes protesten
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid