Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Agressió lingüística
Els Mossos ataquen el català per protestar contra les retallades

Han decidit fer servir només el castellà perquè "com que a Interior li fa mal la llengua, doncs anem a per la llengua"

13/01/2012 Llengua
Els Mossos d'Esquadra han escollit una peculiar mesura de protesta per mostrar el seu rebuig a les mesures de contenció i reducció de les despeses en matèria de personal i la seva afectació als membres del cos de Mossos d'Esquadra. Han decidit no parlar en català, una cosa a la que estan obligats com a cos públic de seguretat en un país on la llengua pròpia no està normalitzada.

La notícia ha indignat la xarxa, que ha decidit mostrar el seu malestar al portaveu de SME-CCOO, Toni Castejón (@CastejonToni), i també a través de les etiquetes de Twitter #protestamossos, #mossos i #mossoflauta.

Els portaveus dels dos principals sindicats, SAP-UGT i SME-CCOO, han comunicat aquest divendres als mitjans que d'ara endavant parlaran en castellà. I encara que els mitjans publiquin en català els obliguen a fer-ho constar, tal com denuncia VilaWeb. El director del diari, Vicent Partal, fins i tot ha demanat "que els acomiadin a tots ara mateix!". Al seu editorial, Partal considera que "aquests portaveus dels sindicats identifiquen el català no com la llengua dels ciutadans als quals serveixen sinó com la llengua d'uns polítics nacionalistes". "I això és una falsedat intolerable i una manipulació ideològica digna de l'extrema dreta", ha etzibat.

"Com que a Interior li fa mal la llengua, doncs anem a per la llengua"

En declaracions a Nació Digital, el portaveu de SME-CCOO, Toni Castejón, ha explicat que "com que a Interior li farà mal la llengua, doncs anem a per la llengua". "La imatge sempre s'ha valorat molt als Mossos: la uniformitat, el fet de parlar català... Sempre se'ns ha presentat com un cos elitista, mirant més la imatge que no pas el fons, i la policia és poder treballar en condicions, no pas imatge", ha argumentat. Castejón ha justificat la mesura perquè "sabem que no els agradarà absolutament gens". Segons ell, "parlar en castellà potser no és una mesura popular, però toca fer-la".

De la seva banda, el portaveu de SAP-UGT, Valentín Anadón, ho ha justificat així a VilaWeb: "Com que estan tan preocupats per la imatge hem pres la decisió de canviar al castellà en les comunicacions amb la premsa, perquè ens empara el fet que hi ha dues llengües cooficials. Som una policia autonòmica i podem fer servir tant el català com el castellà. I com que sembla que li importa tant a aquest govern nacionalista de CiU la qüestió de la llengua hem pres aquesta mesura".

Els sindicats addueixen que aquesta mesura servirà per pressionar la conselleria d'Interior en les negociacions per evitar més retallades. A més, han demanat als agents que deixein de fer servir el seu telèfon mòbil per als temes relacionats amb la feina i que esborrin els números particulars apuntats a les agendes de les comissaries.

La direcció general de la Policia ha explicat el Departament d'Interior "ha cregut convenient" convocar per aquest divendres a la tarda una reunió amb els representants sindicals. La trobada tindrà lloc a la Direcció General de la Policia i té per objectiu "obrir vies de negociació per tal d'explorar millores per al personal del cos de Mossos d'Esquadra, sempre dins del marc fixat per Funció Pública".
Valora
Rànquings
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid