Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
País Basc
Protesta massiva a Bilbao pels drets dels presos

Desenes de milers de persones recorren els carrers de la capital biscaïnes per exigir a Madrid i París "respecte als drets més elemantsl" dels presos bascos

07/01/2012 Internacional
La ciutat de Bilbao en massa ha sortit avui als carrers en favor dels drets dels presos bascos. "Hem aconseguit desbordar els carrers de Bilbao", han celebrat els organitzadors d'una manifestació que ha estat històrica a la capital en defensa dels drets dels interns i que ha col·lapsat les principals artèries de la capital biscaïna.

La protesta s'ha fet sentir amb força també a Twitter sota l'etiqueta #kolosala i #libertadpresosvascos. D'altra banda el diari Gara ofereix el vídeo i les imatges de les marees que han inundat Bilbao.

"Respecte als drets més elementals"

"Avui és inevitable per al món mirar cap a Euskal Herria, a aquesta majoria aclaparadora d'un poble que reclama el respecte als drets més elementals de les persones que, a conseqüència del conflicte polític que a dia d'avui segueix sense resoldre, es troben preses o exiliades", han sentenciat els organitzadors durant els parlaments, segons ha difós el diari Gara. Segons han afirmat, avui els ciutadans han demanat "de manera majoritària i rotunda" a Madrid i París "que posin fi a aquesta política penitenciària ancorada en criteris de venjança i repressió i que des del respecte als drets fonamentals dels presos bascos abordi de manera positiva el procés per a una solució definitiva al conflicte, obrint les portes al retorn de tots els presos i exiliats bascos".

Així mateix, han argumentat que la societat basca no espera un altre escenari "que no sigui aquesta aquell en què desapareguin les cruels mesures d'excepció que s'apliquen als presos bascos, tancant així una etapa grisa, per obrir la porta a un nou temps que ens porti a una situació de llibertat i de drets per a tothom, a una situació de pau definitiva, sense presos ni exiliats". Així mateix, han exigit la fi de l'anomenada "doctrina Parot" i l'alliberament dels presos que ja han complert les seves condemnes o que estan greument malalts.

Després de la intervenció, contínuament interrompuda pels aplaudiments dels assistents, Fermin Muguruza, acompanyat de músics com Sorkun o Xabi Solano, ha pujat a l'escenari per interpretar cançons com "Gora Herria" o "Hator, Hator" com a colofó a l'acte polític.

Manifestació multitudinària

La iniciativa popular Egin Dezagun Bidea havia augurat que la manifestació que avui reivindica els drets dels presos polítics bascos seria "colossal". Tant és així que fins a 300 autobusos arribats des de tot Euskal Herria i de fora -també els Països Catalans- han omplert els carrers de Bilbao, on l'assistència ha estat massiva i de desenes de milers de persones.

Segons informa el diari Gara, un quart d'hora abans d'iniciar la marxa, s'han produït uns moments de tensió quan a la capçalera s'ha acostat un grup de comandaments de l'Ertzaintza per notificar als convocants de la marxa les condicions establertes pel magistrat de l'Audiència Nacional Fernando Grande-Marlaska per autoritzar la manifestació.
Valora
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid