Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Protesta
Centenars de persones exigeixen el tancament del CIE de Barcelona

Per primer cop, la concentració ha arribat fins a l'entrada del centre on dijous passat va morir un jove de 21 anys

08/01/2012 Drets i Llibertats
El Centre d'Internament d'Estrangers (CIE) de la Zona Franca de Barcelona ha acollit aquest diumenge una sorollosa concentració en protesta per la mort d'un jove guineà el passat 6 de gener. La concentració, que s'ha pogut seguir a Twitter sota l'etiquesta #mortCIE o #CIEZonaFranca, ha reclamat respecte pels drets de les persones migrants i el tancament dels CIE. Per primer cop, ha arribat fins a l'entrada del centre.

Durant la protesta s'ha denunciat que tant la mort de dijous com la del barri del Besòs va ser "fruit del racisme instituiconal i de la complicitat de la policia". Les consignes més cantades han estat "Cap persona és il·legal", "Són persones no delinqüents" i "Avall els murs dels CIE". Companys i familiars del noi mort han assistit a la concentració.

Tot, després que el passat dia de Reis transcendís que la nit anterior havia mort un noi de 21 anys després de demanar ajuda i que ningú l'atengués. Aquest fet, per les organtizacions humanitàries, "no fa sinó més que corroborar les sistemàtiques violacions dels drets humans (pallisses, humiliacions psicològiques, falta d'atenció mèdica, amuntegament, denegació d'auxili, una pèssimes condicions higièniques, etc.) que l'estat exerceix comptant fins ara amb el silenci dels mitjans de comunicació en aquest tipus de centres".

SOS Racisme i Amnistia Internacional denuncien que legalment no es pot justificar la detenció per cometre una infracció administrativa, com és vulnerar la Llei d'Estrangeria, privant a persones dels seus drets fonamentals. En un recent informe realitzat per la Comissió Espanyola d'Ajuda al Refugiat (CEAR) en el marc de l'estudi europeu DEVAS, s'analitzen i denuncien les condicions dels CIE espanyols, considerades les pitjors de la Unió Europea.

A més el Síndic de Greuges Rafael Ribó va denunciar el passat mes de desembre, que al CIE de Zona Franca es donen les condicions perquè hi hagi maltractaments, ja que hi ha deficiències sanitàries, alimentació insuficient i amuntegament. Els CIE han estat qualificats com els Guantánamos espanyols per la vulneració de drets de les persones migrants que suposa la sola existència d'aquests tipus de centres. Malgrat tot això, les administracions ignoren les denúncies.

També al CIE de Madrid
 
El 3 de gener, després de la mort d'una dona congolesa per una infecció en el CIE d'Aluche, es va iniciar a Madrid la campanya #freeBaltasar. Es denunciava la irregularitat que suposen els CIE amb la campanya "El rei Baltasar detingut en una batuda racista i ha estat traslladat al CIE d'Aluche" en què anaven descrivint les vulneracions dels drets dels estrangers internats. El CIE d'Aluche no té lavabos tal com va denunciar el jutge del jutjat d'instrucció número 6 de Madrid en un acte que deixa al descobert múltiples vulneracions dels drets dels interns, les deficiències de les instal·lacions i el palmari amuntegament.

A Barcelona, el passat 18 de desembre a Barcelona va tenir lloc una jornada reivindicativa pels drets de les persones migrants i el tancament dels CIE organitzada conjuntament per diverses organitzacions i col·lectius en la qual s'exigia el tancament dels CIE i es denunciaven les vulneracions de drets humans en aquests centres.

Per combatre l'hermetisme que les forces policials imposen als centres, els organitzadors de la protesta fan una crida a denunciar la situació al CIE o a facilitar més informació sobre els fets d'aquesta setmana. Les persones que disposin d'informació al respecte o algun cas de denunciar poden posar-se en contacte al telèfon 660.620.669 o al correu electrònic tkdk@riseup.net.

Guantánamos europeus

Segons SOS Racisme, "la manca de garanties i de respecte als drets humans en aquests espais opacs, incompatibles amb un estat de dret i democràtic, que són els CIE, ens fan veure situacions humanes límit, alienes al sentiment de justícia i democràcia". En aquest sentit, afirma que la mort d'un jove al CIE de Zona Franca "evidencia un cop més les conseqüències més crues i nefastes d'una política migratòria, racista i que vulnera els drets de les persones". Així, denuncia l'opacitat d'aquests centres, anomenats Guantánamos espanyols i europeus, que, de resultes de la seva foscor legal i de la seva manca de transparència "generen situacions límit".

Per tot plegat exigeix el tancament immediat de tots els CIE "perquè són espais incompatibles amb una democràcia i un estat de dret". I mentre això no succeeixi "una fiscalització i un control transparent i independent que permeti que aquests espais no esdevinguin autèntics forats negres legislatius, com està passant a data d'avui" així com la designació d'un jutge de vigilància en el CIE de Barcelona i una investigació independent i exhaustiva capaç d'aclarir els fets, i que derivi en les responsabilitats legals que siguin oportunes.
Valora
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2023 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid