Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Vaga sanitària: Els metges es rebel·len contra les retallades

El 71% dels facultatius dels centres de salut públics i concertats de Catalunya ha secundat la primera jornada de vaga sanitària, segons el sindicat Metges de Catalunya (MC), que és qui ha convocat la vaga per protestar contra les retallades sanitàries del Govern i exigir el restabliment dels pressupostos i de l'activitat assistencial previs als plans d'austeritat.
 

Metges de Catalunya és el sindicat més majoritari de la sanitat, amb gairebé 9.000 afiliats. La resta de sindicats no s'han volgut sumar a la vaga. CCOO, UGT, CATAC i el sindicat d'infermeres Satse s'han desmarcat de la convocatòria, mentre que la CGT n'ha convocat una de pròpia de tots els professionals sanitaris per divendres.

15/11/2011 18:02 Drets i Llibertats
vagametges1El seguiment als centres d'atenció primària (CAP) ha estat del 65%, mentre que als hospitals el percentatge ha pujat fins al 76%. Segons dades d'MC, per demarcacions a Barcelona el seguiment ha estat del 78% a l'atenció primària i del 80% als hospitals; a Girona del 77% i del 72%; a Lleida del 53% i del 65%, i a Tarragona del51% i del 85% respectivament.

MC considera que l'alt seguiment de la vaga és una "resposta contundent" a la política de retallades i un "clam a la reflexió" del Govern perquè els pressupostos prioritzin la sanitat pública, universal i de qualitat. Així mateix, el sindicat encoratja els facultatius a mantenir la protesta demà dimecres per pressionar el Departament de Salut en la defensa d'un model sanitari d'excel•lència, "greument amenaçat per la tisorada".

De la seva banda, aquest matí desenes de metges han protagonitzat talls a la Ronda de Dalt una vegada ha finalitzat la concentració d'aquest matí a l'Hospital Vall d'Hebron.

"Comprensió" per les molèsties als pacients
vagametges2

Metges de Catalunya ha demanat "comprensió" als usuaris de la sanitat pública davant la convocatòria de vaga dels dies 15 i 16 de novembre en una carta oberta a la ciutadania, en què argumenta que l'aturada obeeix a un "acte de responsabilitat" per evitar la "pèrdua irreparable de la qualitat del sistema sanitari", deteriorada per les retallades del Govern.

En la missiva, el sindicat majoritari a la sanitat catalana recorda als usuaris que el col•lectiu mèdic està format per "professionals vocacionals" i que qualsevol actuació que pugui afectar els pacients "és contrària" al deure i a l'ètica dels facultatius.

No obstant això, "els metges ens veiem obligats a sortir en defensa de la sanitat pública universal, equitativa i de qualitat", davant les mesures d'austeritat que estan afectant de forma "molt seriosa i preocupant" els serveis sanitaris, amb el tancament de llits, quiròfans, plantes hospitalàries i urgències nocturnes de centres d'atenció primària (CAP).

El sindicat garanteix que durant els dies de vaga els metges atendran qualsevol situació urgent, tant a l'atenció primària com als hospitals, on es mantindran les guàrdies, les visites als malalts hospitalitzats i, per descomptat, els processos oncològics.

Serveis mínims

El Departament d'Empresa i Ocupació de la Generalitat ha dictat els serveis mínims per a les dues jornades de vaga del 15 i 16 de novembre, que garanteixen el normal funcionament del servei d'urgències, de les unitats especials (cures i vigilància intensives, coronàries, hemodiàlisi, neonatologia, parts i tractaments oncològics), de l'activitat quirúrgica inajornable i de l'atenció als pacients hospitalitzats.

Un 20% de seguiment, segons el Govern

El portaveu del Govern, Francesc Homs, ha afirmat que la vaga de metges és "un fracàs i un error" i ha assegurat que "així ho demostra el baix seguiment, entre el 16 i el 20 per cent, en funció dels centres de treball de referència". Homs ha anat més enllà, i ha etzibat que "la vaga no servirà de res, ho hem dit per activa i per passiva". Així mateix, ha agraït a la resta de sindicats "la seva actitud constructiva de no haver acudit a la vaga".
 
vagametges3
Rànquings
  1. Fem pinya -tothom, tothom i tothom- amb l'ANC !!
  2. Ha mort l'Encarna Jordan, veterana independentista
  3. Comunicat de la CACG en relació a la manifestació d'ahir a Lloret de Mar
  4. Esther Lucea: "...experimentem una mena de sensació profètica malastruga, com si els nostres germans del nord exercissin de viatgers del temps per advertir-nos de quin pot ser el futur de la llengua catalana"
  5. La CACG es manifesta a Lloret contra la presència dels Borbons i l'entrega dels premis Princesa de Girona
  6. Escola de Formació Toni Villaescusa (1984-2024)
  7. 7 diputats de formacions independentistes de Còrcega, Polinèsia, Bretanya, Nova Caledònia i Euskal Herria al Parlament francès
  8. “Sense independència Catalunya no té projecte de futur possible”
  9. La CACG crida a participar a la manifestació del dia 10 a Lloret de Mar des de l'indret on es reuniran els Borbons
  10. Edicions del 1979 anuncia "Diccionari del fet i la qüestió nacionals" de Ferran Lopescu
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid