Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Hervé Pi augura que la independència provocarà "un terratrèmol" a la Catalunya Nord

"Tenim la sort de tenir un sud que esperem que aconsegueixi molt aviat un estat propi", diu Hervé Pi, el president de l'entitat que cada any organitza els actes commemoratius del Tractat dels Pirineus a la Catalunya Nord. Pi assenyala en una entrevista a Llibertat.cat que la proclamació de la independència al sud serà "un trauma" pels estats espanyol i francès i afirma que "els nord-catalans ens haurem de posicionar". "Serà un terratrèmol a Catalunya nord, serà interessant de viure'l", sentencia.

Hervé Pi demana als catalans tant del nord com del sud que no abaixin la guàrdia perquè si no hi ha oposició els estats "se n'aprofitaran". "Un dia vindrà la victòria", diu, però esperant-la "ens cal fer memòria per preparar el futur". 

04/11/2011 11:00 Política

És per això que avisa que "cal mantenir la consciència nacional viva, no hi ha més remei". Pi coneix bé els catalans del nord i del sud, i és per això que no titubeja a l'hora d'afirmar que "els catalans del sud, com els del nord, tenen poca consciència nacional".

"Parlar d'independència al nord és encara tabú"

En aquest sentit, una bona manera de cultivar la consciència nacional és acudir cada mes de novembre a Perpinyà on la Federació d'Entitats en Defensa de la Llengua i la Cultura catalanes a Catalunya Nord que Pi presideix organitza un grapat d'actes amb una manifestació com a acte central. "És la manifestació reivindicativa que arreplega més nord-catalans", assegura Pi, que assenyala que al nord "parlar d'independència és encara tabú". Tant és així que creu que l'acte l'haurien d'organitzar els partits però l'organitzen les entitats culturals amb un doble vessant: la commemoració del Tractat dels Pirineus i la reivindicació lingüística.

Respecte l'actitud dels catalans del sud, Pi confessa que li agradaria saber quin és el percentatge de sud-catalans que coneixen mínimament la Catalunya Nord. "Els catalans del centre no són sempre els més conscients que hi ha a la perifèria altres catalans que lluiten amb el mateix objectiu", lamenta.

Pi alerta que "amb mig segle l'ús de la llengua catalana ha baixat a la Catalunya Nord" i en aquest sentit insisteix: "Cal ser sempre atent, les coses poden anar molt ràpidament" i "la dominació espanyola pot molt fàcilment fer malbé la feina feta". I és que "la substitució lingüística no s'ha assolit del tot, però fa camí".

Rànquings
  1. Fem pinya -tothom, tothom i tothom- amb l'ANC !!
  2. Ha mort l'Encarna Jordan, veterana independentista
  3. Comunicat de la CACG en relació a la manifestació d'ahir a Lloret de Mar
  4. Esther Lucea: "...experimentem una mena de sensació profètica malastruga, com si els nostres germans del nord exercissin de viatgers del temps per advertir-nos de quin pot ser el futur de la llengua catalana"
  5. La CACG es manifesta a Lloret contra la presència dels Borbons i l'entrega dels premis Princesa de Girona
  6. Escola de Formació Toni Villaescusa (1984-2024)
  7. 7 diputats de formacions independentistes de Còrcega, Polinèsia, Bretanya, Nova Caledònia i Euskal Herria al Parlament francès
  8. “Sense independència Catalunya no té projecte de futur possible”
  9. La CACG crida a participar a la manifestació del dia 10 a Lloret de Mar des de l'indret on es reuniran els Borbons
  10. Edicions del 1979 anuncia "Diccionari del fet i la qüestió nacionals" de Ferran Lopescu
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid