Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Racisme
Desmuntant rumors sobre immigració

Diverses pàgines web es dediquen a exposar els falsos rumors que circulen entre la població sobre la immigració i a extreure'n les contradiccions i falsedats

27/01/2014
Amb la crisi econòmica han emergit grups racistes d'extrema dreta que difonen falses veritats sobre la immigració amb l'objectiu de criminalitzar-la i crear rebuig entre la població. Són estereotips que s'aprofiten del malestar que la situació econòmica genera entre la gent i que per la seva simplicitat arrelen i circulen amb certa facilitat, fomentant així les xacres del racisme i la xenofòbia.

Unes xacres que compliquen encara més a les persones immigrades la seva integració, perquè al fet d'integrar-se a un lloc nou li afegeix haver de fer-ho amb el rebuig dels veïns. El racisme que destil·len els estereotipus associats als nouvinguts són promoguts per grupuscles d'extrema dreta com Plataforma per Catalunya i difosos amb l'ajut de la dreta més radical, com el PP, i la més centrista, com CiU.

Recursos disponibles a la xarxa

Per tal de fer-hi front, des de la societat civil i des de l'àmbit institucional s'han habilitat diverses pàgines web que amb informació real treuen a la llum les falsedats d'aquests rumors. Els rumors ens diuen què hem de pensar, aquests materials ens convida a pensar. És el cas de la Xarxa BCN Antirumors i de la Direcció General per a la Immigració, dos espais web amb materials per fer circular a través dels quals intenta desmuntar aquestes problemàtiques, tòpics i rumors que s'associen voluntàriament o no a la immigració.

Aquest divendres es va presentar una nova secció de la pàgina web que duu per títol "Dades que trenquen tòpics". Es tracta d’un recurs que la Generalitat a l’abast de tothom amb dades, xifres oficials i arguments que ajuden a desmuntar alguns dels rumors que s’associen habitualment amb la immigració i la diversitat cultural.

L’eina inclou de moment quatre àmbits temàtics: horaris comercials, drets i deures, ajuts socials i beques de menjador. L’objectiu és que aquesta informació sigui d’utilitat entre els professionals, representants d’entitats i persones a títol individual que vulguin respondre afirmacions com que l’Administració prioritza les persones nouvingudes o que els negocis regentats per estrangers incompleixen la legislació de manera sistemàtica.

Desmuntant rumors

D'altra banda, el nou apartat a Internet difon la campanya “Desmuntant rumors” de l’Ajuntament de Tàrrega, una iniciativa guardonada recentment amb un dels VIII Premis Francesc Candel que atorga la Fundació Lluís Carulla. A través d'un document de 24 pàgines es desmunten els falsos estereotips associats a les persones immigrades com ara que s'emporten totes les beques menjador, col·lapsen el sistema sanitari, tenen més facilitat per obrir comerços, les dones no treballen, no paguen impostos, imposen la seva cultura, ens estan envaint, no paren de tenir fills o que rebenten els salaris. També clarifica mots racistes com "sudaca", "moro" i "paki".

És un projecte que pretén sensibilitzar la ciutadania mitjançant informació objectiva i contrastada sobre el fenomen migratori. El Manual dóna arguments sòlids per a contraargumentar els estereotips i rumors relacionats amb la immigració que circulen pel carrer i són considerats certs per una part important de la població.

El web també posa a disposició dels usuaris els 20 microespais radiofònics “Vivim Junts” en format mp3 que la Direcció General per a la Immigració i la Federació de Ràdios Locals de Catalunya han promogut des de 2010. Es tracta d’un conjunt de píndoles informatives i de sensibilització sobre els principals col·lectius d’estrangers que resideixen al país i sobre algunes de les seves realitats més destacables. Finalment, la web incorpora un apartat d’altres recursos on s’ha actualitzat un llistat de publicacions, iniciatives i actuacions d’altres administracions, organismes o entitats que tenen objectius similars i poden ser d’utilitat a les persones i col·lectius interessats.

Tots som de casa. Guia útil per parlar d'immigració sense generalitzar ni escampar rumors

Guia pràctica per a l’agent antirumor. Com combatre els rumors i els estereotips sobre la diversitat cultural a Barcelona
Saps què m’han dit? Com podem respondre davant d’un rumor?

Pack Antiincendis
En realidad no tiene gracia
Material didàctic complementari a l'exposició "Viatge a Tatinutropo"

Exposició itinerant “Viatge a Tatinutropo”
Manual pràctic per combatre prejudicis i rumors sobre la diversitat ètnica


BCN Antirumors

El juliol del 2010 es constitueix la Xarxa BCN Antirumors, oberta i en contínua expansió útil per combatre rumors i estereotips sobre diversitat cultural a la ciutat de Barcelona. Treballa des d'àmbits diferents, però amb un objectiu comú: detectar els principals rumors sobre la immigració que afecten la convivència. A partir d'aquesta diagnosi, lestratègia desenvolupa diferents vies d'acció per tal de treballar en la desarticulació dels rumors utilitzant sempre una eina clau: la informació rigorosa i objectiva.

A diferència de com actuen els rumors, l'estratègia no vol dogmatitzar sobre la realitat diversa que ens envolta ni simplificar-la a través de l'estereotip. A través del seu desplegament comunicatiu, trasllada a la ciutadania dades contrastables que permetin reflexionar i actuar en conseqüència davant la poca solidesa argumental dels rumors.

El web posa a l'abast materials escrits i també càpsules en vídeo per difondre fàcilment:

- “Ens estan envaint
- “Copen els ajuts socials
- “No paguen impostos
- “Reben ajuts per obrir comerços, no els inspeccionen
- “Abusen dels serveis sanitaris i col·lapsen les urgències
- “Estem perdent la identitat
- “No coneixen les normes, són incívics
- “Viuen apinyats i baixen el nivell dels pisos
- “Baixen el nivell de les escoles
- “Sobreocupen i fan mal ús de l’espai públic
- “No tenen formació. Prenen treball
- “Són una càrrega i no es volen integrar
Valora
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid