Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Les universitats públiques catalanes decideixen avui caminar cap a la vaga general

Les universitats públiques catalanes estan en ple procés de rebel·lió en protesta, ara, per la retallada del 16% en el finançament a les universitats, que es mantindrà, denuncien, fins al 2014, fet que segons alerten suposarà "el desballestament de la universitat pública" i "la privatització i elitització de la universitat amb l'excusa de la crisi". En aquest context se situa l'augment del preu de la matrícula i de les taxes universitàries.

Des de fa un temps però, professors, estudiants, PAS i PDI s'han anat organitzant per tal de bastir un calendari de mobilitzacions. Aquest dissabte és una data important en aquest sentit ja que celebren una assemblea general per decidir com s'articula la resposta a les retallades.

08/10/2011 10:22 Educació
L'assemblea general d'aquest dissabte es debatrà el model d’universitats al servei de la superació de la crisi [“Manifest per una universitat de les majories”], la universitat retallada [“La universitat pública sota atac”] i les maneres de fer-hi front [“Mobilitzacions”].
 
En aquest sentit, la Plataforma Unitària en Defensa de la Universitat Pública (PUDUP) proposa anar "de la crisi a la resposta" per denunciar que les solucions "dels principis ideològics neoliberals" han conduït la universitat "en un profund procés de transformació" que ha passat dels objectius eficiència, efectivitat o excel·lència als d'inequitat, precarietat i devaluació.
 
cartell-assemblea-8-oct"En un moment crític per la nostra societat, el que hauria de ser un eina al servei de la sortida de la crisi econòmica, política, cultural i social, està esdevenint sense més en un espai per augmentar la productivitat al servei del mercat", critica, i alerta que el resultat d’aquest procés és "la reducció de la seva qualitat, l’augment dels preus pels estudiants i l’expulsió del seu principal capital present i futur en termes formatius i de recerca". 
 

"En comptes de millorar l'estat deplorable de les condicions laborals, el Govern de CiU aplica una destralada financera brutal a les universitats públiques, que empitjorarà encara més la situació de precarietat i expulsarà a gent preparada de l'àmbit de la recerca i la universitat", avisa el manifest La Universitat pública sota atac. Defensem-la!.

El calendari de protestes que es definirà avui inclourà una gran manifestació que tindrà lloc el dia 17 de novembre amb motiu del Dia Internacional de l'Estudiant, que en els últims anys ha viscut moltes protestes contra la implantació del pla de Bolonya. Un pla que precisament consideren ara una broma de mal gust perquè no es pot aplicar en plena retallada de professora i recursos.

 

Protestes

Aquest dijous les protestes contra les retallades universitàries van arribar a l'edifici Vèrtex de la Universitat Politècnica de Catalunya, al mig de l'Avinguda Diagonal, amb motiu de la inauguració oficial del curs universitari amb la presència del conseller d'Economia i Coneixement, Andreu Mas-Colell. Els manifestants van entregar una carbassa a Mas-Colell i van tallar la Diagonal.

Més retallades

El Govern podria plantejar una retallada de fins al 5% a les universitats públiques de cara al 2012, segons va anunciar el rector de la Universitat de Barcelona (UB) i president de l'Associació Catalana d'Universitats Públiques (ACUP), Dídac Ramírez. En declaracions als mitjans, Ramírez va explicar que les dues possibilitats que hi ha actualment sobre la taula és o bé la congelació o una retallada que podria arribar fins el 5%. Ramírez afirma això posaria en una situació "molt greu" el sistema universitari.

Per saber-ne més:

Els estudiants es manifesten al campus universitari de la Diagonal i pel centre de Barcelona 

Rànquings
  1. Fa 15 anys que ens va deixar Lluís Maria Xirinacs
  2. Què ha après l’independentisme de l’Operació Garzón?
  3. La tenista Paula Badosa demana disculpes per dir que el català no és una llengua
  4. Si els fills de puta volessin...
  5. Guanyem Girona lamenta que es deixin al calaix una tercera part dels diners del programa Aixequem Persianes
  6. Tomàs Sayes: "Ens pot la frustració i la sensació de derrota i no som capaces de veure més enllà i valorar els èxits que hem aconseguit. L’Estat si que ho té present i per això continua amb l’ofensiva"
  7. Arruix Borbons-Recuperem Marivent convoquen el 239è Cant dels Ocells davant del Palau
  8. "Háblame en español" Agressió lingüística acaba amb la política discriminatòria d'una empresa a València
  9. Èxit de la mobilització Ponts per la Independència que fins demà es realitza a diverses carreteres del país
  10. Rosalia 92
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2022 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid