Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
El 8 de març i tot l'any, dona lluita pels teus drets

El proper dimarts 8 de març és el dia de la dona treballadora i per això, diverses organitzacions de l'Esquerra Independentista, han organitzat tota mena d'actes.

Segons insisteixen, la pitjor part d'una crisi que fa quatre anys que dura i que és fruit del propi sistema capitalista sempre se  l'enduen els col·lectius més vulnerables i amb menys poder negociador: dones, joves, gent gran i persones immigrades.  "Ens està tocant patir els efectes més durs d’aquest sistema basat en l’explotació de la classe treballadora i la divisió sexual del treball", denuncien.

08/03/2011 06:08 Gènere

 

dona_8_retocat

  Manifestacions 8 de març:

 • València. 19.30 al Parterre.
 • Castelló. 10.30 a la Plaça Major.
 • Girona. 20 hores a la Plaça del Vi.
 • Palma. 20 hores. Cort.
 • Barcelona. 19 hores a Plaça Universitat.
 • Tarragona. 12 de març a les 18 hores a l'Estàtua dels Despullats (Rambla Nova).

 

Recull d'actes locals relacionats amb el 8 de març:

 • Vilafranca: "Crisi: empobriment i precarització de la Dona". Xerrada amb Antonio Giménez, Dr. en Dret i professor de la Facultat de Dret de la UB. 12 de març d'11 a 13 hores a l'Escorxador de Vilafranca del Penedès. També a Vilafranca, dDijous 10 de març a les 20 hores se celebrarà un Cine-fòrum "En un món lliure", de Ken Loach al Casal Independentista El Cep, a Vilafranca del Penedès.
 • Castelló: Parada informativa sobre la dona en el sistema capitalista. 8 de març, de 10 a 13:30 a la Plaça Major de Castelló de la Plana.
 • dona Olot: El divendres 4, a les 19 h a la seu de la CNT, hi haurà una xerrada-debat sobre la violència masclista titulada "Prou violència masclista, ni amb drets ni amb paraules" a Olot. El mateix dimarts 8, durant tot el dia al Passeig d'en Blay, es penjarà roba a tot el passeig amb diferents lemes reivindicatius ("Estenem les idees al carrer: dones lliures en un país lliure")

 • Banyoles: El dissabte 5, a 2/4 de 9 del vespre la CUP de Banyoles celebrarà un sopar-col·loqui dedicat a la lluita feminista. La xerrada forma part del cicle "Teca amb xerrameca" que ha organitzat la formació i que en aquest cas comptarà amb la participació de Núria Bazaga, militant feminista de la CGT i llicenciada en Filosofia que parlarà de com els mitjans ajuden a assentar les relacions entre homes i dones des de la violència.
 • Badalona: La CUP Badalona ha organitzat el dilluns 7 de març, a les 17.30h, al carrer de la Creu, 49, la presentació del mural que ha elaborat amb motiu de la celebració del dia de la dona treballadora. L'acte consistirà en la presentació del mural sobre una paret d'obra provisional, així com en la lectura del manifest  i la invitació per assistir a la manifestació del 8 de març a Barcelona.
 • Vic: La CUP de Vic ha organitzat un concurs literari titulat "DonaCUP" per commemorar el Dia Internacional de la Dona Treballadora. Els premis es lliuraran el dimarts dia 8 de març a les 19.00h al local de la CUP de Vic.
 • Seva: El diumenge 6 de març la CUP de Seva realitzarà la projecció de la pel·lícula "La Sal de la Tierra" i un debat obert a tothom, a les 6 de la tarda al Teatre de Balenyà (Pç. del’Església de Sant Miquel de Balenyà).
 • dona_treballadoraMallorca: Dimarts 8 de març, a les 19.00 hores, a Can Alcover-Espai de Cultura de Palma tindrà lloc "Peixos sense bicicleta", una lectura musicada de poesia feta per dones, de la mà d'Aina Vallès i Ramon Sedano. Es realitzarà la lectura musicada de poemes de Maria-Mercè Marçal, les joves que formen part de l’agrupació poètica Pedra Foguera, entre d’altres.
 • Barcelona. Xerrada i debat: La situació de les dones davant la crisi. 5 de març, a les 16:30 al Pati Llimona, Barcelona, amb Sandra Ezquerra i Isa Garnika Aizkorbe. Divendres 4 de març a les 20 hores. "Disposades al clamor. Dones i nació", a càrrec d'Helena González, professora de literatura gallega i investigadora del Centre Dona i Literatura de la UB. A l'Espai 210, Eixample, Barcelonès.
 • Priorat: Divendres 11 de març a les 8 del vespre a la Sala del Casal de Marçà: Projecció de la pel·lícula "Persèpolis". A partir de les 12 de la nit al bar de la piscina: Festa del Dia de la Dona Treballadora amb PDs Femenines: Bomba de Reggaeskaria (El Morell).
 • Reus: Per 6è any consecutiu Dones en acció organitza un conjunt d'actes al voltant del 8 de març per a commemorar el dia de la Dona Treballadora. Aquesta plataforma està formada per persones a títol individual i una sèrie d'entitats i associacions: L'hora Violeta, Maulets, AJR, Col.lectiu H2O, CGT i el Casal Despertaferro!. Tots els actes estan programats per als dies 26 de febrer, 5, 8 i 12 de març. Dissabte 26 de febrer a les 10:30 – 13:30: Al local dels Xiquets de Reus (C/del Rosich 4-8) Jornades de Formació - T'estimen o t'estiren? 10.30h: Presentació de l'acte a càrrec de Dones en acció. 11h: Taller: Intel·ligència emocional, a càrrec de Carles Sabater (educador social). 12.30h: Xcartell8marerrada ''La sexualitat afectiva'' a càrrec de Lluís Romero (treballador social). 13.30h: Dinar popular a la Taverna Despertaferro! (Inscripcions prèvies a la taverna fins el 25 de febrer. Preu 9€). 16.30h: Taller “Mites de l'amor romàntic” a càrrec de Carles Sabater (educador social). Dissabte 5 de març: Pintem un mural! Dimarts 8 de març a les 16:30h A la Plaça Prim (Reus) Pintura al carrer. Dissabte 12 de març al vespre-nit Al local dels Xiquets de Reus (C/del Rosich 4-8) i a la Taverna Despertaferro! Sopar + Festa Dona 2011. 20.30 h. Sopar al local dels Xiquets de Reus amenitzat per la cantautora Lyda. Des de les 23 h. fins a les 3 de la matinada, festa a la Taverna Despertaferro amb DeBlassis (reggae, rumba, gresca catalana,...), l'espectacle de Pire's, Puffy Amy Yumi i Bomba de Reaggeskaria.
 • Tarragona: Dimecres 2 de març a les 19hAl Casal Popular Sageta de Foc (C/trinquet vell, 15) Xerrada: El treball assalariat i la conciliació, a càrrec de Carolina Recio, sociòloga i investigadora del Consorci Institut d'Infància i Món Urbà - CIIMU. La conferència tractarà la relació de les dones i el treball des d'una perspectiva de gènere. Ho organitza: Cau de llunes (AFRT). Dimarts 8 de març, 19hA la Rambla Nova (davant d'Hisenda) Recital de poesia a càrrec de membres del col·lectiu, amb el títol "Queda molt per fer, seguim transformant la societat!". Dissabte 12 de març a les 18h Estàtua dels Despullats (Rambla Nova, Tarragona).
 • Palafrugell: Divendres 11 de març: cinefòrum a les 8 a l'Ateneu de Palafrugell. Veurem Pan y Rosas, del director Ken Loach.
 • Girona: Dissabte 12 de març: xerrada-debat Dones treballadores en lluita, a les 7 al Centre Cívic de Sant Narcís. Hi intervindran una treballadora de Clece i l'economista Carme Díaz. Dissabte 19 de març: itinerari guiat per Girona La història de les dones i els espais de la ciutat, a les 11 a la Plaça Catalunya. Pintada de mural a 2/4 d'1, al final del recorregut.

 

Manifest COS, Maulets, SEPC, Endavant, CAJEI

Les treballadores ens trobem immerses en una situació creixent i accelerada d'atur, violència, precarització i empobriment generalitzat. Concretament, som les dones treballadores les que ho estem patint de forma molt més agreujada i violenta especialment si venim d'altres racons del món. El govern de ZP ja ha ficat en marxa la darrera Contrareforma Laboral i s'ha aprovat la Contrareforma de les pensions públiqucartell_8_mar_1_internetes. Des d'Alemanya aconsellen a Zapatero retallar directament els salaris a totes les persones treballadores per poder continuar rebent diners per salvar als grans patrons i banquers.

D'aquesta manera, les treballadores som les principalment agredides per l'actual situació de crisi, i si no fos per l'augment constant de la violència masclista, senzillament ni se'n parlaria... Ara ja no toca parlar ni de "lleis d'igualtat", ni de "compaginar la vida laboral amb la familiar"... ja que ara mateix, el que toca és que les dones romanguem a casa.

Les dades estadístiques d'una organització poc dubtosament "esquerrana" com Caritas-Diocesana, mostren com en els darrers anys, els índex d'empobriment entre la població femenina al nostre país no fan més que créixer (fonamentalment entre les dones joves "emancipades", les majors de 65 anys, i les nouvingudes en general), els índex de violència masclista (assetjament sexual i violacions, assassinats, etc.) no fan més que augmentar, i la precarietat ja és generalitzada entre totes i tots, molt especialment per les dones que encara "gaudeixen" de la possibilitat de treballar. I si tot això no en fos prou, amb la retallada de les pensions, les treballadores (encara més, si volem ser mares) no tindrem la possibilitat de gaudir d'una mínima pensió, i ens veurem forçades a treballar més enllà dels 67 anys.

Davant de tot plegat, des de l'Esquerra Independentista pensem que les treballadores ens hem d'organitzar, avui més que mai, per:

Defensar els nostres llocs de treball (i evitar així, juntes, que es valore i es mantinga cada vegada més, el lloc de treball d'un home, sobre el d'una dona, per valoracions masclistes i patriarcals clàssiques, com propis dels anys 50 del S.XX i no en 2011).

Participar activament en la creació i organització de les xarxes solidàries, a les assemblees de persones aturades, a les xarxes i plataformes contra l'exclussió social, i donar-li així un contingut i una visió que contempli honestament i de forma clara, les particularitats i especificitats que patim les treballadores, en aquest entorn de crisi, i que de forma massa generalitzada, fins i tot als moviments socials, queden relegades a un segon lloc.

dsc01172Organitzar la nostra resposta col·lectiva, solidària i unitària, a tots els nivells, de denúncia pública i social, d'autodefensa, etc., davant les agressions masclistes, i socialitzant-les no només en la figura de l'agressor, sinó també, en aquelles persones, organitzacions, col·lectius, etc., que d'una forma o una altra, puguen haver excusat o encobert a aquests agressors.

En definitiva, en la commemoració de la Diada Internacional de les Dones Treballadores, des de l'Esquerra Independentista, volem fer palés que només la solidaritat, la unitat i la lluita de totes les treballadores, podrà garantir els canvis que la nostra situació reclama a crits, i així, implicar als homes treballadors concienciats, perquè lluiten també per acabar amb el patriarcat, sistema sobre el que se sustenten tota la resta d'explotacions.

Les treballadores ja no podem continuar sent "víctimes". Com a "víctimes", se'ns individualitza, se'ns aïlla. Igual que es fa amb la resta de violències que patim arreu del món (fam, violacions, analfabetisme, inseguretat laboral, mutil·lacions, etc.), fent-nos "víctimes", es mostra eixa barbàrie com una cosa "inevitable", com si fos el nostre "destí", al qual ens hem de resignar. I NO! Les dones no hem de desenvolupar aquest paper.

Som agredides, se'ns manté esclaves i atemorides perquè som la força que garanteix la continuïtat de l'explotació de la classe treballadora i del conjunt de la humanitat. D'aquesta manera, esdevenim subjectes polítics, i així, sí podrem teixir solidaritats, suport mutu i eines d'autodefensa i organització.

La crisi del sistema capitalista, ens vol usar com a moneda de canvi, per mantenir els petits guanys que encara puguin tenir...

Així doncs, organitzem-nos! Defensem els nostres drets i els postres llocs de treball!!

Solidaritat i suport mutu davant la crisi!

Les dones treballadores hem de decidir!

 

Moviment de Defensa de la Terra (MDT)

 

8 de març: La dona catalana i treballadora en una lluita global


doneslliuresmdtDe nou, arribem a una jornada que tots els estrats socials del nostre país i amb més o menys incidència de la resta del món dediquen a la dona i que serveix per denunciar el nombre de víctimes que al llarg del darrer any han mort a mans dels homes i a subratllar-ne l’evolució. Una cosa que es repeteix el 25 de novembre en el dia contra la violència masclista. I potser també quan mor assassinada una altra dona més. I prou. Ni s’analitzen les causes ni s’ataquen els problemes. Avui en dia, la lluita a favor de la plenitud de drets de la dona en tots els àmbits de la vida i per l’eradicació de qualsevol forma de violència masclista no és una prioritat.

L’MDT considera que la violència desapareixerà quan la lluita feminista sigui una prioritat i sigui inclosa com un front més d’una lluita comuna contra l’opressió masclista, imperialista i burgesa. Si bé és cert que les desigualtats de gènere són vistes, i potser denunciades, per cada cop sectors més amplis de la població, és una denúncia mancada d’estratègia política de lluita global. Una denúncia que es dedica a condemnar les problemàtiques com si de canyissos surant a una bassa d’aigua estancada es tractessin però que no fa res per regenerar l’aigua bruta i podrida que amaguen. És per això que creiem que:

 • La classe obrera dels Països Catalans ha d’incloure, sense més dilacions, la lluita feminista com a eix prioritari de la seva estratègia. La catalana treballadora pateix, a més de les conseqüències de la crisi fruit de l’explotació obrera i les conseqüències de l’imperialisme francès i espanyol, l’opressió de gènere. Com a víctima d’una triple opressió, i per tot el que això suposa, se l’ha de situar al centre de la lluita.
 • No tindria sentit que el moviment independentista prioritzés una lluita sobre l’altra, ja que d’actuar així estaria contribuint a aguditzar l’opressió minoritzada i per tant oprimint en si mateix, fet més propi de moviments enganyosos que s’escuden en la urgència per prioritzar un o altre front. Això únicament beneficiaria el sector que ostenta el monopoli de la violència en cada moment.
 • La lluita per la igualtat de la dona ha de ser una lluita de masses impulsada per la classe obrera d’aquest país i s’ha de basar en una ruptura profunda que alliberi la dona de la seva triple opressió. No tindria sentit deslligar-ne una de l’altra ja que s’alimenten mútuament per afavorir un sistema de producció capitalista, espanyol/francès i patriarcal.

L’MDT defensa que perquè aquesta lluita pugui esdevenir influent, els sectors majoritaris de la societat s’han de sentir identificats amb el projecte polític que ho defensi i per tant aquesta proposta ha de tenir la voluntat d’aconseguir ser hegemònica i no simplement grupuscular. Per això cal bastir un moviment de base estrictament popular que sigui madur, ampli i que tingui com a primera i única prioritat transformar la realitat més enllà de les paraules. Per aconseguir la ruptura cal que una majoria social secundi la proposta del Moviment d’Alliberament Nacional Català (MANC), actualment distret i mancat de capacitat d’incidència real arreu del territori. És per això que l’MDT sosté:

 • Que és imprescindible dotar el MANC d’una eina que defensi la dona catalana i treballadora i que tingui voluntat real de transformació de la realitat, fet que passa per voler abraçar la majoria social. Ha de ser, per tant, una eina única que aspiri a ser capdavantera. Per aconseguir-ho, aquesta eina ha de servir-se de petits esmoladors que li desembardissin el camí en cada terreny. En termes polítics, l’MDT defensa que el terreny feminista l’hauria de treballar una organització de dones de l’Esquerra Independentista i el sindical un sindicat nacional i de classe. Amb l’activitat adobadora d’aquestes organitzacions a partir de treballar ideològica i agitativament, l’eina principal podria aconseguir ser referencial.
 • Que és imprescindible apostar d’una vegada per totes per fer que la Candidatura d’Unitat Popular (CUP) sigui l’organització que aglutini totes les lluites. Cada sectorial, amb el seu paper especificat, haurà de contribuir a aplanar el camí per enfortir la CUP com a única eina capaç d’aconseguir que la dona catalana i treballadora s’alliberi pas a pas de la seva triple opressió. Cal doncs pugnar per sumar un nombre cada cop més alt d’actors socials al voltant de la CUP perquè aconsegueixi consolidar-se com el que ha de ser; el motor del canvi.

 

 


Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2023 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid