Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
10 anys de la cultura lliure i enciclopèdica de Viquipèdia

 Viquipèdia celebra 10 anys. Aquesta enciclopèdia universal a la xarxa i multilingüe va iniciar el seu camí fa una dècada, el 15 de gener de l'any 2001. Jimmy Wales i Larry Sanger van iniciar el projecte Wikipedia com a complement de l'enciclopèdia que en aquells moments ja tenien entre mans, Nupedia.

 Diferents mitjans s'han fet ressò del 10è aniversari de Viquipèdia, una conquesta de la cultura lliure i no comercial, que malgrat els intents de molts estats i grups de poder de controlar-la i alterar l'esperit dels seus continguts científics continua la seva tasca divulgatvia, democràtica i culturalitzadora.

15/01/2011 21:10 Comunicació

Deu anys després, Wikipèdia s'escriu en 236 llengües diferents, entre les quals la versió catalana, la viquipèdia, que compta actualment amb 302.976 articles i se situa en el 13 lloc del rànquing de llengües més utilitzades. Tal i com recorda Softcatalà, el català va ser el segon idioma en comptar amb algun article, després de l'anglès.

El primer article de la Viquipèdia en català  fou àbac, creat el 17 de març del 2001 a les 01:41 per Daniel José Queralto. A finals del passat mes de desembre, hi havien 300.000 entrades, tot superant la versió en noruec i situant-se tretzena en nombre d'articles. El 2004 va assolir un milió d'articles repartits en 100 idiomes diferents.

Actualment l'enciclopèdia supera els dinou milions d'articles en 270 llengües i cada versió lingüística l'organitza i la gestiona lliurement amb la seva comunitat d'autors.

 El català es va situar en el vuitè idioma del món amb més activitat als blocs i el quinzè a la Viquipèdia, la popular enciclopèdia electrònica, el que demostra "una presència a la xarxa molt superior al pes demogràfic dels seus 10 milions de parlants".

 

 

 

 

Per saber-ne més:

Notícies de Softcatalà: 10 anys amb la Viquipèdia

La Viquipèdia fa 10 anys, feliç aniversari

10 anys de Vikipèdia amb el català fregant l'excel·lència

Una dècada de Viquipèdia

Viquipèdia, 10 anys acumulant saber

Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2023 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid