Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
La comunitat universitària de la UAB impedeix l'aprovació del pla de retallades del rectorat

Una manifestació de 200 persones ha precedit el claustre d'aquest dijous en què PAS, PDI i estudiants de la UAB han presentat fins a 16 mocions per impedir l'aprovació de la reforma de l'estatut de la universitat, que contemplava importants retallades.

De les 16, se n'han aprovat un total de 12, un autèntic èxit del moviment estudiantil i del conjunt de la comunitat universitària, que ha demostrat que la lluita intensa i cohesionada acaba donant els seus fruits. En aquest cas s'ha aconseguit aturar el Pla de Xoc que pretenia aprovar el consell de govern de la UAB.

17/12/2010 03:30 Educació

D'aquesta manera, els estudiants gaudiran d'un 50% de descompte en el transport públic, no es pagarà més pel Campus Virtual ni per la xarxa sense fils, es recupera la setmana blanca i la segona convocatòria d'exàmens, es retalla el sou de l'equip de gerència, s'aturen les retallades salarials als treballadors de la universitat i es deixa sense efecte el Reglament de Disciplina Acadèmica de 1954, entre altres.

El primer claustre del curs de la UAB ha finalitzat amb una mostra clara del descontentament de la comunitat universitària amb les polítiques dutes a terme fins al moment per l'equip de govern encapçalat per Anna Ripoll. El primer punt de l'ordre del dia, l'aprovació de l'informe de la rectora sobre les línies generals de la política de la universitat, ha estat aprovat amb un sol vot de diferència: 84 vots a favor, 83 en contra, 24 abstencions i un vot nul.

Aquest descontentament es deu a les polítiques de retallades laborals al Personal d'Administració i Serveis (PAS) i el Personal Docent Investigador (PDI), a més de l'augment de taxes als estudiants i doctorands. Unes retallades que l'equip de govern va iniciar el curs passat amb el Pla de Racionalització i Millora (PRIM) i que enguany ha agreujat amb el Pla de Xoc.

retalladesuab El Pla de Xoc contempla mesures com la retallada dels serveis de manteniment o neteja, l'augment de taxes als estudiants de màster extracomunitaris, el pagament de 70 euros pel campus virtual o reduccions en les substitucions del PAS. Precisament per fer front al Pla de Xoc els diferents sectors de la comunitat universitària, agrupats a través de la Plataforma contra el PRIM, han presentat fins a 16 mocions al claustre per tal de frenar algunes de les mesures.

Un cop feta la votació de les mocions, que s'ha fet amb vot secret i al final de les 16 presentacions, s'havia de celebrar un claustre extraordinari on aprovar la reforma de l'estatut. La majoria de representants al claustre, però, han marxat amb una clara voluntat d'impedir el quòrum necessari per aprovar-lo. D'aquesta manera, la rectora no només ha rebut un vot de càstig en l'informe, sinó que no ha pogut aprovar aquesta modificació. Una reforma que contempla l'adaptació de l'estatut a la Llei d'Universitats Catalana.

200 persones es manifesten per donar suport a les mocions

Mentre se celebrava el claustre 200 persones s'han manifestat des de la Facultat de Ciències i Biociències fins a la porta del rectorat per tal de mostrar el seu rebuig a les retallades i donar suport als representants al claustre que defensaven les mocions. Al final de la manifestació un membre del PAS, del PDI i d'estudiants han explicat com afecta a cadascun dels sectors el Pla de Xoc i com s'estava desenvolupant el claustre.

 

Mocions aprovades
 

1. NO PERMETRE LA REDUCCIÓ DE LA DOCÈNCIA REGLADA OFICIAL PER IMPARTIR ALTRES CLASSES REMUNERADES

Fer incompatible qualsevol mena de reducció en la docència reglada oficial (per ocupació de càrrec o qualsevol altra raó) amb el fet d’impartir classes remunerades en mestratges i cursos no oficials i/o graus impartits des de fundacions, tan si són de la UAB com en d’altres entitats.

3. INTEGRACIÓ DELS GRAUS OFICIALS IMPARTITS PER FUNDACIONS A LES FACULTATS

Integrar tots els graus oficials que s’imparteixen des de Fundacions de l’entramat empresarial anomenat “Grup UAB” (com és el cas de l’Escola de Turisme i Direcció Hotelera, vinculada a l’entitat “Serveis de Turisme i d’Hostaleria Campus S.A.”, o l’Escola de Seguretat i Prevenció Integral, lligada a la “Fundació per als Estudis de Seguretat i Prevenció Integral”) a Facultats de la UAB.

5. HOMOGENEÏTZAR ELS CRITERIS DE REDUCCIONS DOCENTS

Homogeneïtzar els criteris de reduccions docents al professorat a temps complert, fent-los comuns per a tota la Universitat i subjectes a uns CRITERIS ÈTICS en el marc de la funció de la Universitat com a proveïdora de serveis públics.

6. REDUCCIÓ DELS SALARIS DE L’EQUIP DE GERÈNCIA

Reduir els enormes salaris dels membres de l’Equip de Gerència. Ajustar els salaris dels membres de l’Equip de Gerència al previst en el conveni del PAS funcionari i, per tant, reduir en prop d’un 50% el sou del Gerent, que actualment cobra 120.000 euros anuals.

8. RETIRADA DE LES MESURES QUE AFECTIN LES CONDICIONS LABORALS DELS TREBALLADORS

Retirada de qualsevol mesura que afecti les condicions laborals dels treballadors sense que prèviament hagin estat acordades amb els corresponents organismes oportuns. Per poder arribar a acords al respecte es proporcionarà a aquests organismes tota la informació econòmica rellevant, amb els capítols d’ingressos i despesa degudament desglossats. En el cas de no arribar a acords es mantindran els actuals convenis i acords vigents.

9. POSICIONAMENT CONTRA EL REGLAMENT DE DISCIPLINA ACADÈMICA

Posicionament en contra del Reglament de Disciplina Acadèmica de 1953-54 perquè es tracta d’un reglament aprovat durant la dictadura colpista i feixista del general Franco, que malgrat haver passat a l’ordenament constitucional manté l’essència antidemocràtica, perquè amb aquest Reglament es sanciona encara avui els estudiants per falta de probitat (rectitud a obrar, honestedat), concepte jurídic medieval que dista molt de poder entrar en l’ordenament jurídic actual. A banda, és clar, de la dubtosa ètica de mantenir un ordenament franquista.

Aquesta moció pretén:

  1. deixar sense efecte els capítols i títols citats en la moció (Capítol III i Títol IV) del Reglament de Disciplina Acadèmica 1953-54 i, en conseqüència, no utilitzar-lo per sancionar estudiants a partir de l’aprovació d’aquesta moció
  2. que es faci pública la resolució de la moció i un comunicat públic de rebuig al Reglament de Disciplina Acadèmica com a Claustre de la UAB
  3. instar al Consell de Govern a que es posicioni també en contra del Reglament de Disciplina Acadèmica de 1953-54.

10. NO A LA RETALLADA DEL 5% DEL SOU DEL PIF

Exigir al Consell de Govern que s’anul·li la retallada del 5% del sou del PIF, de tal manera que l’import percebut en concepte de nòmina torni a ser el de maig de 2010, i que es reintegri amb efectes retroactius la quantitat sostreta des del mes de juny de 2010. Entenem que:

- el Reial Decret-llei 8/2010 de 20 de maig no afecta les subvencions a les quals estan associades els sous del PIF

- en altres centres i universitats públics no s’ha aplicat aquesta retallada

- aquesta mesura no suposa cap estalvi per a la UAB.

11. RETIRADA DE LES TAXES PEL CAMPUS VIRTUAL i SERVEI INFORMÀTIC

Exigir a l’equip de Govern que retiri les taxes que els i les estudiants paguem juntament amb la matrícula, en concepte del servei Informàtic i del Campus Virtual. Entenem que el Campus Virtual és un requisit indispensable per a cursar els estudis, i per tant, no ha d’existir una taxa addicional per a finançar aquest. Exigir a l’Equip de Govern que l’augment de taxes en general no es converteixi en una mesura recorrent per compensar el dèficit de finançament de la universitat.

12. EXIMIR EL PIF DEL PAGAMENT DE LA TAXA “DE SERVEIS ESPECÍFICS I SUPORTS A L’APRENENTATGE”

Exigir al Consell de Govern que s’eximeixi el PIF del pagament de la taxa de “serveis específics i suport a l’aprenentatge”, atès que:

  • les convocatòries d’ajuts predoctorals (FPI i FPU) especifiquen explícitament que aquests serveis hauran de ser facilitats pel centre o universitat d’adscripció sense cap mena de cost per al beneficiari de l’ajut
  • els serveis que es financen a través d’aquesta xarxa, com per exemple la subscripció a revistes electròniques, són eines d’ús habitual per part de tot el PDI, no obstant això només s’exigeix un pagament relacionat amb aquest concepte al PIF.

13. GARANTIR 2 CONVOCATÒRIES D’EXAMEN I LA SETMANA BLANCA

Instar a la Comissió d’Estudis de Grau de la UAB a elaborar una reforma en la normativa acadèmica que garanteixi:

  • que tota persona matriculada en una assignatura tingui a dret a dues convocatòries d’examen durant aquell curs acadèmic, independentment d’haver fet seguiment de l’avaluació continuada o no; que el mètode d’avaluació i el calendari d’exàmens definitiu de cada assignatura i grup hagi d’estar publicat prèviament als períodes de matriculació
  • que es garanteixi la preservació de la setmana blanca a totes les facultat de la UAB, independentment del tipus d’avaluació que s’utilitzi a les assignatures, doncs la realitat confirma que la càrrega lectiva de les setmanes finals de cada semestre no ha disminuït amb la instauració de l’avaluació continuada.

15. DESCOMPTES EN EL TRANSPORT PÚBLIC

Instar a l’Equip de Govern a ampliar a estudiants i treballadors subcontractats de la UAB el conveni existent amb el PAS i el PDI que finança el 50% de la despesa en transport públic. Per a fer això possible, es pot contemplar si s’escau l’opció de negociar el conveni amb la Generalitat de Catalunya, amb Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya, amb l’Autoritat del Transport Metropolità o amb Rodalies Catalunya-Renfe.

16. RESPECTE A LA COBERTURA DE LA MATRÍCULA DE DOCTORAT

Exigir al Consell de Govern que es respecti allò estipulat a les convocatòries d’ajuts predoctorals respecte a la cobertura de la matrícula d’un programa de doctorat. Entenem que:

  • les convocatòries d’ajuts predoctorals (FPI, FPU, FI, PIF) estipulen que els beneficiaris dels ajuts no s’hauran de fer càrrec en cap cas de la matrícula al programa de doctorat corresponent
  • la UAB no té potestat per modificar les bases de les convocatòries d’ajuts predoctorals, com ha fet en el cas de l’ajut predoctoral FPI al curs 2010-2011, en el qual s’ha començat a cobrar la taxa en concepte de “tutela de tesi”
  • el fet que la universitat o centre al qual estan adscrits els beneficiaris dels ajuts predoctorals (en aquest cas, la UAB) disposi del cobrament d’aquesta taxa suposa un greuge comparatiu respecte a doctorands beneficiaris dels mateixos ajuts a altres universitats i centres de recerca.

  {youtube}xvf2orqWw60{/youtube}

Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2021 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid