Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
L'SGAE no podrà seguir lucrant-se indiscriminadament

Ha hagut de ser una autoritat superior qui posés l'estat espanyol al seu lloc. Aquest divendres el Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) ha declarat il·legal el cànon que s'aplica a l'estat espanyol als aparells i materials de reproducció digital i que té per objectiu principal recaptar fons per la Societat General d'Autors i Editors (SGAE). 

El tribunal ha dictaminat que l'aplicació del cànon per còpia privada als suports de reproducció adquirits per empreses i professionals per a finalitats que no siguin la còpia privada no s'ajusta a la legislació europea.

21/10/2010 23:59 Comunicació

Conclou, doncs, que el cànon es pot aplicar a persones físiques, però no pas jurídiques, és a dir, empreses i administracions. La sentència ha resolt la denúncia presentada per la SGAE contra l'empresa catalana Padawan per impagament del cànon argumentant que l'aplicació d'aquest cànon per a la còpia privada no s'ajusta a la legislació comunitària perquè s'aplica de manera indiscriminada.

D'aquesta manera la justícia europea ha clavat un clar revés a la política del govern espanyol en matèria de drets d'autor i propietat intel·lectual. El cànon digital, promogut per les societats d'autors, s'aplicava de manera indiscriminada tant a persones físiques com a empreses i professionals amb la intenció primera d'evitar la reproducció il·legal. A la pràctica però, el cànon acabava esdevenint la via que tenia una petita minoria dels membres de l'SGAE per tal de lucrar-se -era una de les principals fonts d'ingressos de l'òrgan-  totalment oposada a les polítiques públiques de foment de la cultura que hauria de promoure tot estat. De fet, en un futur proper caldrà veure què passa amb la censura contra les pàgines webs de descàrregues o Llei Sinde. Segons la ministra espanyola de cultura, Ángeles González-Sinde, la Llei d'Economia Sostenible s'ha d'aprovar aquest trimestre i està previst que entri en vigor al març o abril que ve.

En aquest sentit, la legislació europea encara no concep mesures de taxació indiscriminades, de manera que ha decidit fer un toc d'atenció a l'estat espanyol declarant il·legal la mesura. Cal ressaltar que la Comissió Europea té oberts més de 400 expedients contra l'estat espanyol per violació de la normativa de competència.

Per saber-ne més:

Assemblea per Mallorca proposa la presentació de mocions en contra del cànon digital 

La UE lluitarà contra la "pirateria" perquè no és rendible 

El 63% del lectorat creu que la lluita catalana a Internet es dissol en l'estatal 

 

El govern espanyol fa un nou pas per enterrar la cultura lliure 

 

Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2021 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid