Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Un DVD homenatja Manuel de Pedrolo

"Semblança d'un apassionat", editat per la Fundació Pedrolo, recull la seva biografia i recorda el seu compromís social i independentista.
 
Enguany fa vint anys que l'escriptor Manuel de Pedrolo (L'Aranyó, Segarra 1918 - Barcelona 1990) ens va deixar. Tant inconvenient fou la seva mort, com ho havia estat tota la vida segons els seus oportunistes detractors. 

07/09/2010 11:04 Cultura
Amb la seva obra roman un dels llegats més universals de la nostra literatura contemporània tant en quantitat com en qualitat, aportant tot de gèneres i estils que en paraules de Maria Ginés (1), la seva biògrafa oficiosa, "li varen servir per a recrear nous mons que retrataven una societat complexa i reprimida -políticament, sexualment, socialment o n'imaginaven una de nova amb unes altres possibilitats, sobretot d 'alliberament personal i col·lectiu".
 
La Fundació Manuel de Pedrolo que impulsa la seva filla Adelais, fa poc que ha editat un DVD ("Semblança d'un apassionat -Manuel de Pedrolo 1918-1990") en què es fa un breu recorregut d'uns 20 minuts per la seva biografia i es contextualitza l'obra, el pensament i compromís social i nacional de l'autor segarrenc. Amb el suport d'un muntatge fotogràfic amb imatges inèdites de Pedrolo pertanyents a l'arxiu familiar, els cantautors tarragonins Jaume Calatayud i Vicente Monera posen música a poemes de Manuel de Pedrolo. Aquesta vesant, la poètica, és una de les facetes més desconegudes de Pedrolo i, tanmateix, inicià la seva trajectòria literària precisament amb la poesia. L'obra "Ésser en el món" fou el seu primer llibre (ed. Torrent, Reus 1949) sufragada la seva edició íntegrament pel seu pare.
El document biogràfic sobre Pedrolo editat ara per la Fundació, són fragments del recital poètic-musical "Mai no és de nit". Un encàrrec de la mateixa Fundació als cantautors Calatayud i Monera que va ser estrenat fa un parell de temporades durant les activitats culturals del Premi literari 7 Lletres, a Cervera.

El proper 11 de setembre podreu trobar el dvd a la carpa que disposarà la Fundació Manuel de Pedrolo a la IX Mostra d'Entitats dels Països Catalans, a l'Arc de Triomf de Barcelona. També el podeu demanar directament a la Fundació: info@fundaciopedrolo.cat

pedrolol22En tant que escriptor compromès i atent a tots els camps de la cultura, Pedrolo estava atent també a l'actualitat de la ciència i de tot tipus d'especulació. Va voler fer present en la nostra literatura tots els camps i a nous estils tant populars al seu temps com la novel·la negra, la ciència ficció, el teatre existencialista, el conductisme, l'erotisme o el simbolisme màgic. Ho va provar gairebé tot: narrativa, poesia, poesia visual, teatre, assaig, traduccions... La seva excel·lència ha propiciat que hagi estat equiparat en el gènere policíac amb un Le Carré o en el teatre de l'absurd amb un Samuel Beckett ó Harold Pinter. Tot i així, fou l'autor més censurat del franquisme amb 14 llibres prohibits i 33 obres van haver d'esperar més de 10 anys per a ser editades. Malgrat l'oblit, l'aportació literària i la projecció cívica d'aquest Premi d'Honor de les Lletres Catalanes (/1979) continuen essent de gran rellevància. I perquè no dir-ho, tot un referent ètic i cívic per a l'esquerra independentista en ser un dels escassos exemples d 'intel·lectual declaradament marxista i insubornablement compromès amb la independència dels Països Catalans, malgrat que això li valgués la marginació de determinats circuits i de determinades elits culturals, que sempre va menyspreuar.

(1)Manuel de Pedrolo, un escriptor compromès, Maria Ginés (article publicat a la secció Biografia i pensament del web de la Fundació Manuel de Pedrolo).

Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid