Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
El Casal Independentista Manuel Viusà celebra el seu 11è aniversari amb la "Festa Estellés"

El proper dissabte, el Casal Independentista Manel Viusà de Vic celebra el seu 11è aniversari amb la "Festa Estallés

Aquest any la festa d'aniversari, es dedica al poeta valencià Vicent Andrés Estellés (Burjassot, 1924 – València, 1993), ja que la data del naixement del Casal coincideix amb la data del naixement del poeta, el 4 de setembre. La "Festa Estellés" és una iniciativa promoguda des del País Valencià i que pretén estendre's per diferents municipis dels Països Catalans el primer cap de setmana de setembre.

01/09/2010 01:42 Cultura

Una festa a imitació del 'Burns Supper' escocès (una celebració escocesa que es fa cada 25 de gener per commemorar el naixement del poeta Robert Burns, 1759-1796). La Festa Estellés copiarà també el ritual del 'Burns Supper' en tres detalls bàsics: cuinar un plat típic valencià regat amb beguda de la terra; llegir un poema representatiu d'Estellés; i cantar poemes i cançons d'uns altres autors.

El Casal aprofita la coincidència en la data i gràcies a la proposta llançada pel també escriptor valencià Josep Lozano, el casal independentista vigatà celebrarà el seu aniversari tot homenatjant el poeta de l'Horta.

La iniciativa pretén reivindicar la cultura i la llengua del País Valencià, i per extensió, del conjunt dels Països Catalans. La Festa Estellés de Vic començarà a les 2 del migdia amb un dinar popular a base de plats i begudes valencianes, amb la paella d'arròs com a protagonista de l'àpat. Clourà l'acte l'actuació de la Glòria, cantant de les Llunàtiques, que cantarà alguns dels poemes de Vicent Andrés Estellés. Llunàtiques és un grup mallorquí que ja ha visitat la capital osonenca en altres ocasions.

Vicent Andrés Estellés és considerat el principal renovador de la poesia valenciana contemporània i el poeta més gran del País Valencià des de l'època d'Ausiàs March i Roís de Corella. Els poemes d'Estellés presenten dues constants, la mort i el sexe, sempre des d'un prisma popular, quotidià, senzill i directe, amb un estil molt expressiu i personal. Tot i que la poesia és la faceta més coneguda del de Burjassot, també escrigué novel·la, teatre i cinema.

De la seva extensa obra podem destacar el segon volum de l'Obra Completa, Les pedres de l'àmfora, que va rebre els premis Lletra d'Or (1974) i Crítica Serra d'Or (1975). Són remarcables també dos poemaris que descriuen el País Valencià: Llibre de meravelles i Mural del País Valencià. Entre els premis que li han sigut concedits destaquen el Premi d'Honor de les Lletres Catalanes (1978) i el Premi de les Lletres Valencianes (1984). La seva obra ha sigut musicada per diversos cantants com Maria del Mar Bonet, Raimon, Obrint Pas o Ovidi Montllor amb el poema Coral romput com a màxim exponent.

La crida realitzada per Josep Lozano està tenint bona acollida arreu del país. Entre altres poblacions, la Festa Vicent Andrés Estellés se celebrarà a Benimaclet, Burjassot, Xàtiva, la Safor o Elx.

Aquest és el programa de la celebració de l'11è aniversari del Casal Manuel Viusà

10 del matí: Pintada d'un mural a la façana del casal
2 del migdia: Gran paella popular per a tothom
5 de la tarda: Concert-recital de poemes de Vicent Andrés Estelés, musicats per la Glòria de Les Llunàtiques (Mallorca)
Per fer reserves del dinar, podeu enviar un correu electrònic a: cipmanelviusa@gmail.com
El dinar es realitzarà al c. Gibaltar de Vic, just al costat del Casal, mentre el concert es farà a la pl. de la Catedral.

Aquí podeu trobar l'enllaç a un fragment d'una l'actuació de les Llunàtiques  a Vic cantant Ovidi Montllor, en la celebració del 6è aniversari del Casal: 

 

Rànquings
  1. Agustí Barrera: "...el seu legalisme burocràtic no els va permetre entendre que una declaració d’independència és un acte revolucionari"
  2. L'empresari gironí Josep Campmajó s'exilia arran del cas Tsunami
  3. “Catalunya serà, CRISTIANA O NO, serà!”
  4. Acte antirepressiu de la Coordinadora Antimonàrquica de les Comarques Gironines (CACG)
  5. La ruptura inevitable: Espanya i Catalunya – autodeterminació en el complex segle XXI
  6. Fora fatxes del Fossar
  7. La República laica contra les ideologies de la desigualtat i el fanatisme embrutidor
  8. Els candidats de la CUP a comarques gironines proposen una transformació ferroviària de la mobilitat a la demarcació de Girona
  9. Sant Jordi era guerrer...
  10. La CUP–Defensem la Terra presenta la llista per les eleccions del 12 de maig per la demarcació de Girona, afirmant que surten a guanyar
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid