Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Catalunya, territori lliure de tortura animal

El Parlament de Catalunya ha aprovat, per majoria absoluta, la Iniciativa Legislativa Popular (ILP) que demanava l'abolició de les curses de braus. La mesura ha rebut 68 vots a favor, 55 en contra i i 9 abstencions. La prohibició serà efectiva a partir de l'1 de gener del 2012.

L'abolició ha tirat endavant, amb els vots favorables d'ERC i ICV, tot i que CiU i PSC hagin donat llibertat de vot als seus diputats. PP i Ciutadans hi han votat en contra. S'acaba doncs el periple iniciat pels grups antitaurins i en favor dels drets dels animals que van presentar una ILP a la cambra catalana amb el suport de 180.000 signatures.

28/07/2010 11:40 Política

 

D'aquesta manera, s'haurà de modificar la llei de protecció d'animals no a instàncies del Govern o el Parlament, sinó gràcies a moltes entitats i persones que han donat suport a la ILP per l'abolició de les curses de braus.

El president de la Generalitat, José Montilla, que ha estat absent durant bona part d'un dels debats més mediàtics de la legislatura, ha votat en contra de la ILP "perquè crec en la llibertat". En acabar la votació, Montilla ha fet un discurs en català i en espanyol explicant el sentit del seu vot.

Un debat identitari, per la premsa internacional

La possible prohibició de les corregudes de toros aquest dimecres al Parlament del Principat no és un fet aïllat, per la premsa internacional, sinó que té relació amb el fervor independentista que s'està vivint a Catalunya.

"El debat ara és si els toros, tant arrelats en el tradicionalisme espanyol, segueixen tenint el seu lloc en la recerca d'una independència de Catalunya", afirma el diari en un article publicat diumenge en la seva edició digital. 

Els articles de la premsa internacional vinculen la votació amb el debat sobre la secessió. The New York Times recorda la crisi de Bèlgica i la recent sentència del Tribunal Internacional de la Haia i diu que el cas de Kosovo "pot encoratjar els esforços separatistes de tot el món".

The New York Times diu que el debat sobre els toros, inicialment centrat en el dret i la dignitat dels animals, és fruit del debat identitari que s'està coent a Catalunya, sobretot arran de la sentència del Tribunal Constitucional sobre l'Estatut, que va culminar, recorda el diari, amb "una gran marxa de protesta a Barcelona".

La majoria dels principals diaris del Regne Unit, França, Alemanya i Itàlia també es fan ressò de la notícia. Alguns relacionen la polèmica amb la rivalitat Barcelona-Madrid. El diari irlandès Irish Times va publicar dissabte un extens reportatge en què subratllava:

El diari londinenc The Times, per la seva banda, entrevista una celebritat local que dóna suport a la prohibició catalana. Ricky Gervais, creador i protagonista de la sèrie The Office de la BBC, va declarar al diari britànic que "aquesta campanya no és un final, sinó un principi". Segons Gervais, la prohibició "demostrarà el poder d'un gir en l'opinió pública que innegablement està passant".

Diversos mitjans francesos com Le Monde publiquen aquest dimarts la notícia del periodista d'AFP Jean Baptiste Jalabert, que qualifica la decisió que podria prendre aquest dimecres el Parlament de "victòria històrica dels opositors a la tauromàquia". Segons Lajabert, "el món taurí espanyol aguanta la seva respiració", pendent de la votació, que el periodista preveu que serà "ajustada i on les venjances polítiques lligades al nacionalisme català han estat denunciades pels defensors de la tauromàquia".

La Generalitat desvincula els toros de la identitat

El conseller de Política Territorial i Obres Públiques, Joaquim Nadal, ha tirat pilotes fora i ha dit que s'hauria de mirar de separar la possible prohibició dels toros al Parlament aquest dimecres de la política. "Els toros són els toros i la política és la política, hauríem de mirar de separar-ho", ha dit Nadal.

Les Canàries, el precedent

Si hi ha prohibició, Catalunya no serà pionera. Ja l'any 1991, les Illes Canàries van prohibir aquest tipus d'espectacles en la seva Llei de protecció dels animals en una decisió que es va prendre per unanimitat i sense confrontació política. En aquell debat, els diputats es van centrar sobretot en les lluites de galls, activitat amb presència a les illes, que van quedar al marge de la prohibició. La iniciativa es va presentar consensuada per tots els grups.

 

Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2022 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid