Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
CIE: "O puges a l'avió avui o pujaràs demà amb tots els ossos del teu cos trencats"

"Exigim que cessin les agressions, amenaces i vexacions que estan patint els interns del CIE, les quals s'agreugen en el moment en què les persones són deportades". Això és el que va demanar ahir en roda de premsa Andrés García, del Grup de Solidaritat amb les persones en vaga de fam.

García va comparèixer juntament amb personalitats del món de la Defensa dels Drets Humans i de la lluita pel tancament dels CIE en una taula en representació del seu recolzament, com són l'Observatori del Sistema Penal i de Drets Humans (OSPDH) o l'Institut de Drets Humans de Catalunya (IDHC), entre altres. 

12/06/2010 10:24 Drets i Llibertats

A partir de les 12 del matí va començar la roda de premsa que van convocar les persones que han fet seguiment de la vaga de fam. En primer lloc va parlar Andrés García, una persona integrant d'aquest grup de solidaritat. Va afirmar "que la vaga de fam va començar el dilluns 7, ja que una persona de l'associació Drets i Papers per a tots va rebre una trucada en la qual 7 interns van informar que unes 150 persones estaven en vaga de fam".

Aquesta persona va afirmar que a través del seu comunicat recollien les reivindicacions dels interns i els seus familiars, ja que amb molts d'ells aquest grup porta mantenint contacte des del començament de la vaga. Van afirmar que tot ho fan perquè ho han expressat persones que estan o han estat en el CIE o els seus familiars.

Deportació forçada

En primer lloc van exigir "que cessin les agressions, amenaces i vexacions que estan patint els interns en el CIE, les quals s'agreugen en el moment en què les persones són deportades". Com a exemple, van afirmar que un policia va dir a un intern que "o puges a l'avió avui o pujaràs demà amb tots els ossos del teu cos trencats". A la tornada a les dependències policials un policia li va opinar una pallissa. Així mateix, va afirmar que "tot i que ja s'ha interposat alguna denúncia per maltractaments, ens trobem que denunciar és molt complicat perquè la gent té por de denunciar, i perquè persones que han patit maltractament són deportades amb molta urgència". De tota manera han anunciat que properament s'espera poder interposar diverses querelles.

També van denunciar que l'assistència mèdica és deficitària i irresponsable, i afirmen que hi ha persones amb malalties cròniques a les quals no se'ls facilita medicació. Així mateix, van exigir que s'investigui fins al final les circumstàncies que envolten la mort de Mohamed, fa tres setmanes, a l'interior del CIE. S'ha anunciat que un jutjat d'instrucció ha admès a tràmit la denúncia presentada per l'Associació Drets i Papers per a Tothom.

Amenaces perquè abandonin la vaga de fam

Quant a la vaga de fam, van afirmar que entre 10 i 15 persones segueixen en vaga de fam. Van afirmar que "el que en un principi va ser una vaga de fam d'unes 150 persones s'ha convertit en una protesta de menys persones perquè la policia que custudia el centre i el director del mateix han amenaçat amb deportacions si es continuava, perquè efectivament han deportat a un bon nombre de persones, i perquè han acovardit els interns amb la presència aquesta setmana de antiavalots amb les porres a la mà ".

Així mateix, van denunciar que les condicions d'higiene són pèssimes, que viuen amuntegats, fins a 6 interns per cel la, i que no s'avisa als interns, familiars, i advocats dels interns del dia i hora en que seran deportats.

En segon lloc, una persona va llegir un comunicat que ha emès una persona que ha estat en el CIE en el qual afirmava "La meva experiència en el centre d'internament és trista, estava en una presó, on els guàrdies em cridaven sense cap respecte amb un sentiment de racisme, no comptem amb assistència mèdica, no els interessa la nostra persona com a ésser humà, el seu únic objectiu és només el d'expulsar-te, vam rebre amenaces de trucar a antidisturbis perquè ens intervinguin suposadament per desordre i per fer els reclams del tracte que rebem".

Posteriorment va intervenir Hector Silveria, subdirector de l'Observatori del Sistema Penal i els Drets Humans de la UB, que va indicar "des de l'Observatori es dóna suport a totes les reivindicacions que s'han anunciat en el comunicat" i que "l'estructura de les deportacions és una barbaritat, ja que no respecta els drets fonamentals de les persones ". Així mateix va demanar que el Defensor del Poble visiteu el CIE de Zona Franca, i va anunciar que l'OSPDH se sumarà a la proposta de realitzar un informe sobre la situació al CIE de Zona Franca.

En quart lloc va intervenir Luciana Coconis, integrant de l'Institut de Drets Humans de Catalunya, que va manifestar que "la protecció dels drets humans ha d'estar per sobre de qualsevol política migratòria" i va exigir al govern que investigui tot el que passa al interior dels Centres d'Internament d'estrangers.

En darrer lloc, Marco Aparicio, Grup d'estrangeria de la Comissió de defensa i dels drets de la persona del Col·legi d'advocats de Barcelona, va afirmar, a més de donar suport al comunicat presentat, que des de la llei d'estrangeria del any 2000 s'ha viscut una constant restricció de drets per a les persones migrades.

També es va anunciar que se seguirà molt al corrent de tot el que esdevingui a l'interior del CIE, van exigir l'accés d'organitzacions socials dins del CIE, i van cridar a una manifestació el proper dia 12 a les sis de la tarda a la rambla del raval en suport a la vaga i contra els CIE.

 

Per a saber-ne més:

La policia espanyola continua ocultant la realitat de la presó d'immigrades

 

Prop de 200 immigrades del CIE de Barcelona inicien una vaga de fam

El 60% del lectorat valora negativament el paper de l'EI respecte les presons d'immigrades 

200 persones es manifesten a Sabadell per denunciar la mort d'un jove al CIE de Barcelona 

Les associacions d'immigrants demanen que s'investigui el suposat "suïcidi" d'un jove immigrat

La COS se suma a les protestes pel suposat suïcidi d'un treballador immigrant al CIE de Barcelona 

Un jove segrestat a la presó d'immigrants se suïcida 

Una vaga de fam de 50 hores inaugurarà la Jornada de Lluita pels drets dels immigrats 

Vaga de fam al centre d'internament d'estrangers de la Zona Franca de Barcelona 

 

 

Rànquings
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2023 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid