Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Commemoració dels 70 anys de l'ocupació de Tortosa per l'exèrcit franquista

Avui es compleixen 70 anys de l'ocupació de Tortosa per l'exèrcit de Franco, i el Casal Popular Panxamplauna sèrie d'actes per recuperar la memòria històrica, homenatjar la resistència antifranquista i denunciar la presència de símbols feixistes a les Terres de l'Ebre. De fet, a més de l'acte central també han previst una recollida de signatures per reclamar la retirada de símbols «feixistes» com el monument de la Batalla de l'Ebre i el canvi de nom del barri 13 de Gener.(veure el video)

13/01/2009 12:17 Política
El 18 d’Abril de 1938 les tropes del general Franco arriben a Jesús, Roquetes i Ferreries. Dos dies abans, el 16 d’Abril a la nit, l’exèrcit republicà va dinamitar el pont de l’estat per impedir l’avanç. Durant quasi 9 mesos l’exèrcit republicà i la ciutat de Tortosa van resistir els atacs i bombardejos. Finalment, el 13 de gener de 1939, ara fa 70 anys, l’exèrcit franquista entrava a Tortosa.
 
Els dies 16 i 17 de gener, el Casal Popular Panxampla iniciarà els actes de commemoració i reivindicació de la memòria històcia, i d'homenatge a la resistència antifeixista dels darrers 70 anys. Durant l'any hi haurà diferents iniciatives per tal de donar a conèixer les diferents lluites que hi va haver durant els anys previs a la guerra, i les resistències que hi va haver durant la dictadura franquista: en l'àmbit cultural, la defensa dels drets de les dones, l'alliberament sexual, el moviment obrer o la lluita antifeixista.
 
Entre les activitats que s'iniciaran i es donaran a conèixer el dissabte 17 a l'acte central, 70 anys de resistència antifeixista, hi haurà la campanya per la retirada de la simbologia feixista. En el cas de Tortosa s'iniciarà una recollida de signatures què demanaran la retirada del monument feixista del riu i el canvi de nom del barri del 13 de Gener, així com de la Plaça i IES Joaquin Bau. A nivell de les Terres de l'Ebre es començarà la catalogació dels diferents monuments i simbologia.
 
Per a poder difondre les activitats i iniciatives que es durant a terme s'ha posat en marxa el portal: www.ebreantifeixista.cat [drecera per problemes tècnics] on hi haurà informació dels diferents actes que anirem organitzant, així com els fulls i informació per a la recollida de signatures, o un formulari on tothom podrà col·laborar a llistar els diferents monuments i símbols feixistes que hi ha a les nostres comarques. Aquesta web estarà disponible per a totes les entitats i col·lectius que vulguen difondre activitats relacionades en la memòria històrica i la lluita antifeixista, d'ahir i d'avui.
 
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2023 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid