Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
No badallis a Israel

 Lluís Sales i Favà, encausat per la crema de fotografies del rei

 

Un soldat israelià ha estat sentenciat a 21 dies de presó per badallar. El diari Haaretz publicava fa uns quants dies que un membre de l'IDF (Forces de Defensa israelianes) va badallar durant el transcurs d'un memorial organitzat en honor del president assassinat Isaac Rabin. En virtut d'una acusació de "menyspreu", el soldat fou condemnat posteriorment a 21 dies de presó. Israel és un estat en guerra amb el seu entorn des de fa més de 60 anys, però alhora manté una guerra interna. Una guerra contra la llibertat d'expressió i el laïcisime. Però també és una guerra contra aquelles veus que demanen - sovint des de dins - que l'Estat compleixi amb les ressolucions internacionals i es comprometi amb el respecte als Drets Humans de la població palestina.

17/11/2008 23:07 Opinió

Tots els estats tenen legislació retrògada i passada de moda, que com en aquest cas, ens fa somriure. Però el problema és que en els països amb greus carències democràtiques i que practiquen la persecució política, aquest tipus de lleis es treuen de l'armari de forma recorrent. Vegi's, aquí, l'aplicació del delicte d'injúries a la Corona o d'ultratge a la bandera a l'Estat espanyol. Són símptomes irrefutables que l'Estat es sobreprotegeix i en determinades conjuntures no accepta ni la crítica, ni l'escarni ni, com en aquest cas, un "acte físic incontrolable".

 Els Estats Units de Nord Amèrica han tendit a debatre aquest  tema abastament. De fet han acabat incloent en la legislació i en la jurisprudència la llibertat de dur a terme actes contra els símbols i els representants de l'Estat que anteriorment  haurien estat castigats. És així com des del 1989 els EUA han viscut un interminable procés legislatiu que ha debatut aquest tema. Ni tan sols la Patriot Act del darrer Bush ha aconseguit carregar-se els nous drets constitucionals. Quins estats més dèbils i més insegurs de si mateixos, doncs, continuen aplicant lleis que sobreprotegeixen els símbols i retallen els drets dels ciutadans ? Espanya, Israel, Turquia o el Marroc (com hem vist darrerament amb el cas del jove culé). Els paladins de la democràcia, per entendre'ns.

Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid