Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Les institucions universitàries passen a la ofensiva contra els estudiants crítics amb Bolonya

Les tancades d'estudiants a la Universitat de Barcelona (UB), Autònoma de Barcelona (UAB) i València (UVEG) continuen i s'estenen a altres facultats i centres universitaris mentre les institucions universitàries comencen a passar a l'ofensiva. El moviment estudiantil segueix  sumant suports i refermant-se en les seves demandes mentre el conseller principatí Huguet (ERC) els acusa de "voler tornar a l'escola franquista".

La UAB proposa sancionar a 28 estudiants dels 31 expedientats amb entre 1 i 11 anys d'expulsió de la universitat, en una demanda sense precedents.

28/11/2008 18:03 Educació

A la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), mentre segueixen les ocupacions a les Facultats de Lletres i Comunicació, i es preveu la tancada de la Facultat de Ciències de l'Educació així com la de Psicologia la propera setmana, la defensa dels 31 joves estudiants expedientats ha conegut avui l'acusació de la UAB.

Els expedients, instruïts per professors de la mateixa UAB, estan pendents tant sols de les signatures del rector, Lluís Ferrer, o d'altres membres de l'equip de govern de la universitat, com la vicerectora d'Ordenació Acadèmica, Dolors Riba.

Estudiants bloquegen els ferrocarrils (FGC) a la UAB davant de la proposta de sanció del rectoratDels 33 expedients oberts a 31 estudiants per protestar contra una convocatòria de la Junta Permanent de la Facultat de Lletres, es demana 28 expulsions que oscil·len entre l'any i els 11 anys de durada. Cal destacar que la demanda d'aquesta sanció es basa en un reglament disciplinari de l'any 1954, i considera les protestes com una "falta greu de manifestacions contràries a les institucions". El SEPC s'ha solidaritzat amb els i les expedientades, alhora que per la xarxa circulen diferents models de manifest de suport per forçar al rectorat a fer marxa enrere.

Immediatament estendre's la notícia, uns 150 estudiants han tallat els accessos a la UAB bloquejant les vies dels Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC).

A la Universitat de València (UV), el degà de la Facultat de Dret, Carlos Alfonso, ha acudit a la policia espanyola per a denunciar als i les estudiants crítiques amb Bolonya. Alfonso allega "actituds agressives" pel que ahir a la nit sollicità escortes policials per a sortir del centre junt amb d'altres professors.

En qualsevol cas, comencen també a conèixer-se els resultats de les eleccions al Claustre, que han tornat a mostrar una notable confiança al moviment estudiantil crític amb aquesta reforma. El SEPC obtindria ara mateix 11 claustrals, per darrera de la filosocialista Campus Jove (18) i  per davant del Bloc d'Estudiants Agermanats (BEA), que obtindria 8 representants. Diferents Assemblees de Facultat, com les de Magisteri, han obtingut també diferents claustrals.

A la Universitat de Barcelona, la presa de possessió de Dídac Ramírez com a nou rector de la UB suposà un acte institucional de suport al Procés de Bolonya, amb presència de tot tipus d'autoritats que no acostumen a participar d'aquests actes, com per exemple l'alcalde de Barcelona, Jordi Hereu. Diversos centenars d'estudiants protestaren contra la reforma universitària, tot responent a la crida dels estudiants que des de fa una setmana romanen tancats a l'Edifici Històric de la UB.

El conseller d’Innovació, Universitats i Empresa, Josep Huguet (ERC) fou l'encarregat per a afegir més llenya al foc, amb unes sorprenents i polèmiques declaracions en que acusava als estudiants crítics de voler "res més que l'autarquia i el retorn a un model d'universitat franquista, que Catalunya va pagar amb repressió, morts i afusellaments i que va decapitar la seva elit intel·lectual".

Paral·lelament, la tancada també prosegueix al Campus Mundet i ahir s'inicià a la Facultat de Física i Química d'aquesta universitat.

Finalment, cal destacar que la Universitat d'Alacant (UA) s'ha afegit a les protestes i que també s'hi han iniciat tancades.

Per a la propera setmana, es preveuen iniciatives similars en diferents facultats i universitats dels Països Catalans.

 

Reivindicacions estudiantils:

  • Realització de referèndums vinculants a totes les universitats públiques catalanes per tal de que la comunitat universitària es posicioni respecte al procés d'implementació de l'Espai Europeu d'Educació Superior.
  • Que es comenci un procés de debat ampli, públic i obert on participin amplis agents socials per definir quin és el model d'universitat pública que necessita i vol la societat catalana, així com els recursos econòmics dels que es disposarà per garantir una universitat de qualitat.
  • Retirada dels expedients i dels processos judicials contra els 31 companyes i companys de la UAB i l'absolució del jove detingut després de la manifestació del 20N.
 

Informacions de les ocupacions:

Més facultats ocupades a Barcelona i València i noves mostres de suport - Llibertat.cat

Ocupació de la UAB. 17 novembre - Col·lectiu Apoptosis Contrainfo

Manifestació i ocupació del rectorat de la UB - Col·lectiu Apoptosis Contrainfo

Tancada a la Central - Bloc dels estudiants tancats a la UB 

Els estudiants de la UB mantenen la tancada - Entrevista a VilawebTV a els estudiants tancats a la UB

Contra Bolonya ocupem les aules - Informació de les ocupacions a la UAB

Ocupació a la Facultat de Lletres de la UAB - Reportatge Fotogràfic de David Datzira

Especial Bolonya - Informació des de la UAB

 

Per saber-ne més:
 
Les autoritats universitàries es neguen a fer cas a les exigències estudiantils - SEPC
 
S'amplien les tancades universitàries i comencen les crítiques des dels rectorats - Llibertat.cat
 

El rectorat de la UB continua ocupat de manera indefinida - Llibertat.cat

Uns 30.000 estudiants es manifesten contra Bolonya en diferents poblacions catalanes. Llibertat.cat

Milers d’estudiants clamen contra el Procés de Bolonya - SEPC

Tres mil persones ocupen pacíficament el rectorat i els estudiants forcen una reunió amb la comissionada Blanca Palmada - El Punt

 
Com creus que s'ha d'enfocar la lluita estudiantil respecte la privatització de l'educació?- Enquesta de Llibertat.cat

La Universitat de Girona es posiciona per congelar el Procés de Bolonya - Llibertat.cat

El SEPC convoca mobilitzacions pel proper 20 de novembre - Llibertat.cat 

Als Països Catalans decidim universitat pública. Aturem Bolonya! - SEPC

La Universitat de Lleida es posiciona contra l’aplicació de l’Espai Europeu d’Ensenyament Superior - Llibertat.cat

Atenes acull el tercer fòrum europeu d'estudiants - Llibertat.cat

La repressió política a la UAB - Especial sobre els conflictes a la UAB

"L´ensenyament públic català en peu de guerra" a l'ACCENT- Llibertat.cat

Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid