Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Carta oberta al Secretari General d’Interior Joan Boada (ICV)

Per Xavier Monge, del Sindicat d'Estudiants del Països Catalans-Dret (UB)

El dijous 20 de novembre de 2008 milers d’estudiants universitaris van sortir al carrer per mostrar el seu rebuig a l’Espai Europeu d’Ensenyament Superior (EEES), conegut com a Procés de Bolonya. La manifestació havia de baixar per Les Rambles de Barcelona després del carrer Pelai. En aquest punt un desplegament completament desproporcionat d’agents de la Brigada Mòbil, els antiavalots dels Mossos d’Esquadra, armats amb porres, escuts i escopetes de pilotes de goma, van impedir el pas de la manifestació de manera extremadament violenta. Aquesta situació es repeteix una vegada i una altra en aquest punt des de fa dos anys, quan una manifestació en què es denunciava la repressió contra els moviments socials que dies abans havia arribat a una gravetat extrema quan els Mossos d’Esquadra van fer un de manera indiscriminada i violenta del famós kubotan

23/11/2008 23:45 Opinió
Els organitzadors de la manifestació, el Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans (SEPC) i la Coordinadora d’Assemblees d’Estudiants (CAE), van avançar cap al cordó policial per poder baixar per Les Rambles, on els antiavalots van arrancar la pancarta i van agredir a la capçalera de la manifestació. En aquest moment, l’organització va aturar la marxa i, convençuda de que manifestar-se i expresssar-se lliurement és un dret civil bàsic que la policia no pot limitar amb coaccions i agressions, va decidir avançar lentament i sense ús de la violència, com prova que els manifestants de la capçalera anaven amb els braços agafats entre ells renunciant fins i tot a defensar-se dels possibles cops dels antiavalots. Davant de l’actitud pacífica però decidida dels manifestants, els Mossos d’Esquadra van córrer contra la capçalera de la manifestació que, indefensa, va aguantar com va poder els cops de porra, empentes, puntades de peu i cops de puny dels antiavalots. Es pot veure clarament a les imatges com són els Mossos d’Esquadra es llencen brutalment contra els manifestants sense que aquests féssin res més que caminar lentament per baixar per Les Rambles; per comprovar-ho es pot veure el vídeo que l’Agència Catalana de Notícies té penjat a internet, al minut 1:34 (el podeu veure al bloc de Saül Gordillo, director de l’ACN, a la següent adreça blocs.mesvilaweb.cat/node/view/id/113999).

El dia següent a la manifestació, el Secretari General de la Conselleria d’Interior i dirigent d’Iniciativa per Catalunya - Verds, Joan Boada, va assegurar a Vic que l’actuació dels Mossos d’Esquadra a la manifestació del dia 20 de novembre havia estat “modèlica” i “excel·lent”. El Sr.Boada entén per modèlic carregar indiscriminadament contra una manifestació pacífica i que fins a l’actuació de la policia de la Generalitat havia transcorregut amb normalitat i sense incidents. Per excel·lent, els d’Iniciativa per Catalunya entenen partir el llavi al fotoperiodista d’El Público José Colón i agredir a cops de porra al periodista de l’Agència Catalana de Notícies Albert Salamé. Excel·lent i modèlic és que ja s’hagin comptat 25 manifestants ferits, entre els quals hi ha dos canells trencats que van requerir atenció hospitalària immediata i desenes de contusionats. Jo mateix porto un canell immobilitzat a causa de la limitació en els tres plans de moviment, un hematoma lineal d’uns 6 centímetres amb eritema al gluti esquerre i un altre l’escàpula dreta a nivell supracromial (espatlla dreta).

 Per si la dosi de cinisme de Joan Boada no hagués estat suficient, va assegurar que la policia va “temperar” l'actitud “molt violenta” d'una “minoria” d'estudiants. Quina minoria i quina violència Sr.Boada? Allà la violència va ser unidireccional, dels Mossos contra els manifestants, que, malgrat l’actuació policial injustificada i desproporcionada, van decidir continuar la manifestació amb un altre recorregut per no donar la satisfacció a la Conselleria d’Interior d’aconseguir dissoldre els manifestant per evitar que les reivindicacions fóssin silenciades a cops de porra. La violència és que els Mossos d’Esquadra detinguéssin injustificadament un estudiant de Ciències Polítiques de la Universitat de Barcelona per mirar d’atemorir tot el moviment estudiantil, quelcom ja ja es poden treure del cap, perquè la seva violència mai podrà vèncer la convicció de que estem lluitant per una universitat pública i de qualitat.


* Xavier Monge és estudiant de Dret de la Universitat de Barcelona i membre de la Junta de Facultat de Dret
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid