Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Tornen els actes per la Diada de Formentera

Avui dimarts dia 5 d'agost és la Diada de Formentera, tal dia com avui  fa gairebé 800 anys l'illa entrà a formar part de la nació catalana. Per tal de commemorar aquesta fita, durant tot el mes d'agost, la Comissió de Festes de Santa Maria (CFSM) ha organitzat tot un seguit d'actes que s'emmarquen en les anomenades Festes de la Terra.

05/08/2008 19:40 Política

Durant el mes d'agost es celebren les conegudes amb el nom de Festes de la Terra, una celebració que commemora la conquesta catalana de l'illa de Formentera a l'any 1235, concretament, el dia 5 d'agost.

El naixement d'aquestes Festes de la Terra s'ha de situar cap a finals dels anys 80. Fou llavors quan un grup de joves de l'illa de Formentera, agrupats baix el nom de Col·lectiu Bassetja, va agafar la fins aleshores celebració religiosa per convertir-la en una celebració totalment popular i reivindicativa. Poc després, a l'any 1990, les festes foren organitzades per la Comissió de Festes de Santa Maria. Ja des del principi, la celebració de les Festes de la Terra són considerades tot un acte d'afirmació de la catalanitat de Formentera, així com de reivindicació d'un seguit de demandes socials i mediambientals.

cartella4Per enguany, la CFSM ha organitzat tot un seguit d'activitats que van des de les estrictament esportives fins a les més culturals i polítiques, com ara una xerrada sobre la situació del català a mans de membres de l'Obra Cultural Balear o el VIIè Encontre de Joves Poetes dels Països Catalans.

Tanmateix, una de les activitats més curioses d'aquestes festes és l'anomenat "brindis a la salut del poble". L'origen d'aquest curiós brindis popular s'ha de cercar com a reacció al que organitzà un any la Guàrdia Civil amb el nom de "Brindis de vino español en honor a la patria". Des d'aleshores, la CFSM convida a tot formenterer i formenterera a fer un brindis amb vi pagès a la salut del poble.

Un altre dels moments més esperats de les Festes de la Terra és la lectura del pregó. L'interès roman en el fet que el contingut sol ser força crític amb la situació de les Pitiüses, així com la resta dels Països Catalans. La lectura pública d'enguany serà a mitjanit de dia 5 d'agost.

Finalment, només destacar l'apartat musical d'aquestes festes d'enguany. Avui dimarts hi haurà una concert on tocaran Mesclat, S'Albaida i Cesc Freixas.

Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid