Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Un vídeo recupera Xirinacs al concert de les Marxes per la Independènca de l'AUP

Un vídeo gravat per Televisió de Ribes el 25 de juliol de 1992 al concert de les Marxes per la Independència celebrat a Ripollet, el dia que s'iniciaven les Olimpiades de Barcelona, ha estat recuperat i difós a la xarxa per membres del COP-Compromís per Ripollet. En aquest vídeo es pot veure com Lluís M. Xirinacs parlava en nom de l'Assemblea d'Unitat Popular i criticava durament els fastos olímpics, les detencions d'independentistes i la pràctica de la tortura per part de la Guàrdia Civil. També ha preservat per a la memòria les actuacions dels Pets, Brams i Negu Gorriak en aquell concert.

14/07/2008 21:16 Comunicació

El 25 de juliol es va celebrar a Ripollet el concert de cloenda de la Marxa per la Independència amb la participació dels grups musicals Matamala, els Pets, Brams i Negu Gorriak, que va comptar amb l'assitència de 4000 persones. Entre altres intervencions es va llegir un comunicat dels presos independentistes (en aquell moment  hi havia vora d'una trentena d'independentistes empresonats) en què afirmaven: Nosaltres hem conegut físicament les clavegueres de l'Estat espanyol i us podem assegurar que no és un Estat de dret, és un Estat podrit.

ripollll92En aquest context de detencions pre-olímpiques que van obligar a fugir (o a amagar-se) molts militants independentistes i que va portar a la presó moltes altres, Lluís M. Xirinacs va intervenir a l'acte-concert de Ripollet de cloenda de les Marxes pe la Independència, en què va llegir un manifest escrit per Julià de Jòdar i va denunciar les detencions massives.

Les Marxes per la Independència, organitzades per l'AUP, va ser una important mobilització de l'Esquerra Independentista que estava prevista molt abans que s'iniciessin les detencions, però que fou silenciada pels fastos olímpics i els mitjans poderosos. Aquell mateix dia s'inaguraven els Jocs i només l'Esquerra Independentista va oferir una postura de crítica i  una denúncia frontal.


Tal i com han indicat els autors de la recuperació i difusió d'aquest vídeo, es tracta d'imatges especials pels records que ens porten, i també perquè han sigut recuperades del fons d'un calaix (més aviat de l'armari de les cintes de vídeo!).


 

Per saber-ne més:

Xirinacs, una vida lliurada als Països Catalans. Llibertat.cat

La CUP porta al ple una moció per dedicar un carrer a Lluís Maria Xirinacs

Acte d'homenatge a Xirinacs

"Per un carrer Lluís Maria Xirinacs a Barcelona (i a més llocs)".

La CUP de Bescanó presenta una moció per l'Autodeterminació i demana el reconeixement de Xirinacs.

Rànquings
  1. Fa 15 anys que ens va deixar Lluís Maria Xirinacs
  2. Tomàs Sayes: "Ens pot la frustració i la sensació de derrota i no som capaces de veure més enllà i valorar els èxits que hem aconseguit. L’Estat si que ho té present i per això continua amb l’ofensiva"
  3. D’urnes i canvis de comarca
  4. Èxit de la mobilització Ponts per la Independència que fins demà es realitza a diverses carreteres del país
  5. Què ha après l’independentisme de l’Operació Garzón?
  6. Si els fills de puta volessin...
  7. Denuncien els agents de la policia espanyola que van coaccionar i detenir una dona per parlar en català a la comissaria de Terrassa
  8. La tenista Paula Badosa demana disculpes per dir que el català no és una llengua
  9. Guanyem Girona lamenta que es deixin al calaix una tercera part dels diners del programa Aixequem Persianes
  10. Arruix Borbons-Recuperem Marivent convoquen el 239è Cant dels Ocells davant del Palau
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2022 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid