Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Un vídeo recupera Xirinacs al concert de les Marxes per la Independènca de l'AUP

Un vídeo gravat per Televisió de Ribes el 25 de juliol de 1992 al concert de les Marxes per la Independència celebrat a Ripollet, el dia que s'iniciaven les Olimpiades de Barcelona, ha estat recuperat i difós a la xarxa per membres del COP-Compromís per Ripollet. En aquest vídeo es pot veure com Lluís M. Xirinacs parlava en nom de l'Assemblea d'Unitat Popular i criticava durament els fastos olímpics, les detencions d'independentistes i la pràctica de la tortura per part de la Guàrdia Civil. També ha preservat per a la memòria les actuacions dels Pets, Brams i Negu Gorriak en aquell concert.

14/07/2008 21:16 Comunicació

El 25 de juliol es va celebrar a Ripollet el concert de cloenda de la Marxa per la Independència amb la participació dels grups musicals Matamala, els Pets, Brams i Negu Gorriak, que va comptar amb l'assitència de 4000 persones. Entre altres intervencions es va llegir un comunicat dels presos independentistes (en aquell moment  hi havia vora d'una trentena d'independentistes empresonats) en què afirmaven: Nosaltres hem conegut físicament les clavegueres de l'Estat espanyol i us podem assegurar que no és un Estat de dret, és un Estat podrit.

ripollll92En aquest context de detencions pre-olímpiques que van obligar a fugir (o a amagar-se) molts militants independentistes i que va portar a la presó moltes altres, Lluís M. Xirinacs va intervenir a l'acte-concert de Ripollet de cloenda de les Marxes pe la Independència, en què va llegir un manifest escrit per Julià de Jòdar i va denunciar les detencions massives.

Les Marxes per la Independència, organitzades per l'AUP, va ser una important mobilització de l'Esquerra Independentista que estava prevista molt abans que s'iniciessin les detencions, però que fou silenciada pels fastos olímpics i els mitjans poderosos. Aquell mateix dia s'inaguraven els Jocs i només l'Esquerra Independentista va oferir una postura de crítica i  una denúncia frontal.


Tal i com han indicat els autors de la recuperació i difusió d'aquest vídeo, es tracta d'imatges especials pels records que ens porten, i també perquè han sigut recuperades del fons d'un calaix (més aviat de l'armari de les cintes de vídeo!).


 

Per saber-ne més:

Xirinacs, una vida lliurada als Països Catalans. Llibertat.cat

La CUP porta al ple una moció per dedicar un carrer a Lluís Maria Xirinacs

Acte d'homenatge a Xirinacs

"Per un carrer Lluís Maria Xirinacs a Barcelona (i a més llocs)".

La CUP de Bescanó presenta una moció per l'Autodeterminació i demana el reconeixement de Xirinacs.

Rànquings
  1. Fem pinya -tothom, tothom i tothom- amb l'ANC !!
  2. Ha mort l'Encarna Jordan, veterana independentista
  3. Comunicat de la CACG en relació a la manifestació d'ahir a Lloret de Mar
  4. Esther Lucea: "...experimentem una mena de sensació profètica malastruga, com si els nostres germans del nord exercissin de viatgers del temps per advertir-nos de quin pot ser el futur de la llengua catalana"
  5. La CACG es manifesta a Lloret contra la presència dels Borbons i l'entrega dels premis Princesa de Girona
  6. La CACG crida a participar a la manifestació del dia 10 a Lloret de Mar des de l'indret on es reuniran els Borbons
  7. La CUP denuncia a Antifrau irregularitats de l’Hospital de Palamós
  8. 7 diputats de formacions independentistes de Còrcega, Polinèsia, Bretanya, Nova Caledònia i Euskal Herria al Parlament francès
  9. Escola de Formació Toni Villaescusa (1984-2024)
  10. “Sense independència Catalunya no té projecte de futur possible”
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid