Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Anul·len el primer judici antimonàrquic perquè no es va poder parlar catalá

L'Audiència Nacional espanyola ha anul·lat el judici contra els dos joves gironins que havien cremat fotos dels reis el 20 el passat mes de setmbre. Per aquesta acció van ser condemnats a pagar una multa de 2.730 euros. El tribunal ha ordenat repetir el judici contra Jaume Roura i Enric Stern perquè el jutge que va instruir la vista, José María Vázquez Honrubia, no els va permetre expresar-se en català i, a més, no va autoritzar l'assistència de traductors, segons diversos mitjans

13/03/2008 13:27 Política
Alerta Solidària, en espera de poder analitzar el contingut de la resolució judicial, vol deixar ben clar que el respecte o menyspreu cap a la nostra llengua i cultura és un fet evident pel simple fet d’existir un tribunal d’excepció habilitat per jutjar delictes polítics comesos per la dissidència de pobles com el català. Que puguem emprar la nostra llengua és una adequació formal més a un marc normatiu que pretén mantenir, sota maquillatge la voluntat ferma d’uniformitzar un estat imposat fa 300 anys contra el qual mantenim l’esforç constant i tossut.

Del redactat de la notícia se’n desprèn, segons l'organització antirepressiva  que la possibilitat de recriminar l’actitud del jutge en qüestió, José Maria Vazquez Honrubia, queda allunyada i es centra la crítica, no tan al fet del caràcter polític del procès sinó en la gosadia de dos ciutadans espanyols: parlaven català a Madrid. Molt maquillatge per quedar bé. Quan la sentència ja està escrita ens obliguen ara a tornar a Madrid. Hi anirem amb la cara ben alta.
 
Vilaweb recull declaracions de l'advocat Salellas on es diu que la decisió, filtrada avui pel diari El Mundo, es coneixerà en ferm després de Setmana Santa. Té constància que els magistrats es van reunir el 6 de març per valorar el seu recurs, que demanava la nul·litat del judici per la impossibilitat de defensar-se en català i plantejava si l'acció de cremar una fotografia era constitutiva de delicte. 
 
Es veu que, els magistrats han considerat que s'ha vulnerat el dret de defensar-se dels dos joves. El ple ha assolit aquesta consideració després de revisar el recurs interposat per la defensa. L'advocat dels nois, Benet Salellas, ho considera una victòria pel reconeixement del català: "Aquesta situació no es podrà repetir perquè hi haurà una resolució de la Sala Penal que deixarà clar que es podrà utilitzar la llengua catalana", segons 3cat24.cat
 
A banda d'aquest recurs, l'Associació de Juristes en defensa de la Llengua va posar una denúncia contra el jutge José María Vázquez Honrubia, qui va justificar la seva decisió de no permetre als acusats expressar-se en català perquè el català no és cooficial a la Comunitat de Madrid. Aquesta denúncia va ser arxivada pel Consell General del Poder Judicial (CGPJ).
 
Per saber-ne més:
 
 
Rànquings
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid