Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
"Estem en un nou espai, el del sobiranisme"

Gerard Fernández Ciria, portaveu de la Plataforma pel Dret de Decidir (PDD).

La plataforma neix a l’octubre de l’any 2005 fruit de diferents trobades d’entitats socials i plataformes ciutadanes que reclamaven un nou Estatut . A partir d’aquell nucli inicial i fins a la manifestació del 18-F és van adherir unes 700 entitats amb un mateix objectiu treballar per tal d’assolir el dret de Catalunya i dels Països Catalans a decidir lliura

Amb la mobilització del passat 1 de desembre tal com diu Gerad Fernández es comença a visualitzar el nou cicle polític del soberanisme, ja que la via estatutària està morta i enterrada.

 

08/12/2007 20:08 Entrevistes

- Abans de començar la manifestació de l’1 de desembre, la PDD pensava aplegar tantes persones a Barcelona com el 18 de febrer de febrer o ha estat una sorpresa?

El 18 de febrer ja va ser una sorpresa, no ens esperàvem tanta gent. Aquesta manifestació del dia 1 de desembre, es situava en una conjuntura diferent i l’enfocàvem de caire més social, alhora que nacional i amb una transversalitat que comencés a visualitzar el nou cicle polític del soberanisme. Al començament parlàvem de 40.000 persones, però tal com pasaaven els dies veiem que podria ser molt superior, i així va ser.

 
- Una altra sorpresa segur que ha estat aquesta efervescència independentista?

Jo no crec que sigui una sorpresa, de fet quan diem que ha finalitzat el cicle polític autonomista, i comencem el del sobiranisme és perquè notem una efervescència social en aquest sentit. L’independentisme ha fet molta feina els últims anys, així com la societat catalana en general, que ha madurat en el sentit que cal buscar nous horitzons per la nostra nació dins un marc de radicalitat democràtica en quan a dret de decidir.

 

- En aquesta ocasió la majoria de persones que es van manifestar dissabte ho van fer darrera de  la PDD i no darrera de les organitzacions polítiques de l’arc parlamentari. Com ho valoreu?

Aquesta era una manifestació de la societat civil i el poble català ha respost. Cert és que s’han sumat partits polítics, però ja fa temps que la societat civil va pel davant dels partits i demana ser un agent més en la política general del país. Crec que la PDD i per tant bona part de la societat civil sobiranista han agafat la centralitat política i ara ja podem dir que hi ha un nou actor com agent social-polític, la PDD.

 

- Tot i l’èxit de manifestació en alguns sectors de la població es parla que el manifest de la PDD era massa tou. Què opineu?

Tou, en quin sentit?. La PDD no és cap organització o partit polític, es una plataforma d’entitats que treballa amb pluralitat i transversalitat per anar marcant nous cicles polítics que ens portin a ser més sobirans cada dia. Tots els espais socials i polítics del país van tenir oportunitat d’afegir altres continguts al manifest, tot i així tenien llibertat per expressar dins la manifestació els punts que volguessin reclamar.

 

- A la darrera Assembla de la PDD  va aprovar estendre la Plataforma al conjunt dels Països Catalans. A la pràctica com s’està desenvolupant aquesta extensió?

La nostra nació te un nom, Països Catalans. Estem treballant en la creació de nuclis locals, no podem negar que el Principat està accelerant aquest procés, però la voluntat de treballar tota la nació és innegable, això ho demostra el fet que a les illes, gràcies a l’esforç d’Obra Cultural Balear (entitat adherida a la PDD) comencin a sortir nuclis locals, i al País Valencià estem treballant amb Acció Cultural del País Valencià. La visualització d’aquesta feina la vàrem veure a la manifestació del 1D, més de 20 entitats i partits polítics del País Valencià, la Catalunya Nord i les Illes van venir i es van adherir a la manifestació.

 

- També es parlava de la internacionalització, traslladant el debat de l'autodeterminació a Brussel·les.  S’ha fet alguna cosa en aquesta direcció?

En tot cas, es parlava de la internacionalització del debat del dret de decidir, un cop s’acabés la campanya de recollida de signatures Decideixo Decidir que reclama la capacitat de convocar referèndums, tant en la forma com en el contingut per part de les nostres institucions. Tot seguit finalitzi aquesta campanya, començarem la internalització del dret de decidir.

 

- Penseu que la solució  es troba en el desenvolupament de l’actual estatut com diu José Montilla?

No, l’estatut s’ha demostrat inservible per solucionar els grans problemes que afecten el nostre país. Ja no volem traspassos, ja no volem generositat, el que volem es decidir per nosaltres mateixos tot allò que ens afecta i gestionar-lo des de la nostra nació. Ha de ser la societat catalana qui decideixi quin model de país vol, sense ingerències externes.

 

- La PDD es plantejarà anar molt més enllà d’un nou procés estatutari si el Tribunal Constitucional qüestiona l’actual?

El procés estatutari i l’estat de les autonomies ja fa temps que està mort i enterrat, aquest cicle polític s’acabat, ara estem en un nou espai, el del sobiranisme. Per tant la PDD no acceptarà que el TC ens porti a un cicle ja superat i exigirem el dret democràtic de la nostra nació a decidir que volem ser i com ho volem fer.

 

- Com valoreu la reacció dels mitjans de comunicació en relació a la manifestació de l’1 de desembre

Crec que els mitjans de comunicació tenen clar la capacitat de mobilització de la PDD i en aquest sentit la seva feina ha sigut correcte en Líneas generals. Cal remarcar però, les pressions patides per part dels mitjans afins al PSC intentant fer una contra programació per desmobilitzar la societat catalana. Però al final han tingut que acceptar la realitat, centenars de milers de persones al carrer reclamant el dret de decidir sobre les nostres infraestructures i afirmant que som una nació i dient prou.

 

- Quines són les perspectives a curt termini de la  PDD?

Primer de tot, tenim la Trobada Nacional el proper 15 de desembre. Aquesta trobada ha de servir per consolidar la PDD com agent social i polític, com a nou actor en el panorama polític del país, haurem de reforçar estructura i organització i marcar les noves Líneas estratègiques a curt termini.

El que tenim clar, és la nostra aposta decidida a que la societat civil sigui un referent en el nou cicle polític sobiranista i que haurem d’avançar en les llibertats de la nostra nació, els Països Catalans.

 

Llibertat.cat. 8.12.07 

 

Per saber-ne més:

Continuen les valoracions sobre l'1 de desembre. Llibertat.cat

Sobre la manifestació de l'1 de desembre convocada per la PDD. Moviment de Defensa de la Terra (MDT)

Valoració d'Endavant (OSAN) sobre la manifestació del dia 1 de desembre convocada per la PDD 

Valoracions de militants del ventall d'organitzacions de l'Esquerra Independentista sobre l'1-D. Llibertat.cat

La CUP: "Amb Espanya perdem el tren: tirem pel dret, independència". Comunicat de la CUP desprès de la manifestació 1-D 

La manifestació de la PDD esdevé un clam per la Independència. Llibertat.cat

Mobilitzacions per a l'1 de desembre. El davantal de Llibertat.cat 

La CUP encapçalarà el bloc de l’esquerra independentista al si de la manifestació de l'1-D - Llibertat.cat

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid