Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Condemnats per assassinat els responsables de la mort de Josep M. Isanta

 Avui s’ha fet pública a l'Audiència de Barcelona la sentència del pel Crim de Berga del 2005,   fets en què Josep Maria Isanta va morir atacat per un grup de persones armades,  durant la Patum de Berga del 2005. La sentència, que afecta els majors d'edat implicats (els menors ja van ser jutjats en un altre procés), ha estat reduba amb certa satisfacció entre l’entorn familiar i berguedà, i  ha estat considerada com a dura i exemplar en medis jurídics.

23/11/2007 20:13 Política

El tribunal ha condemnat set dels nou joves jutjats a 43 anys de presó cadascun, per assassinat i homicidi en grau de temptativa. Per als altres dos processats la pena ha estat de 25 anys, ja que han argumentat l'eximent d'alteració psíquica.  Segons els jutge ha quedat provat que els responsables de l’assassinat d’Isanta (i de les agressions d’altres persones) van participar en una agressió a la víctima. No han estat acceptats els arguments dels acusats, que argumentaven que havien actuat en defensa pròpia en una baralla multitudinària no planificada. En aquest sentit, segons la sentència ha quedat demostrat que l’agressió amb resultat de mort va ser intencionada i amb traïdoria.


 L’assassinat d’Isanta es va produir el 27 de maig del 2005, en plenes festes de la Patum. Un grup d’entre 15 i 20 joves, entre quals els nou condemnats, es van dirigir a la zona es celebraven les festes alternatives de la Patum i van agredir i increpar altres persones, de les quals onze van resultar ferides de diversa consideració (per cops i per arma blanca). En aquest atac violent del grup agresssor Isanta va perdre la vida aquella nit. Una mort que va produir un impacte social important i el dol les festes de Berga en els dies posteriors.


Segons les declaracions dels advocats de l’acusació particular, la mort del jove Josep Maria Isanta no es va produir enmig d'una baralla confusa, sinó que va ser producte de l'acció concertada dels acusats contra la víctima, mitjançant un "mecanisme grupal". Argument que també ha recollit el tribunal, ja que el grup va agredir la víctima perquè caigués a terra i després els agressors van formar dos cercles al voltant del jove. Després, un dels acusats va apunyalar Isanta, mentre un altre dificultava que l'auxiliessin terceres persones. El tribunal considera provats aquests fets, i per això condemna els nou acusats majors d'edat per un delicte d'assassinat amb traïdoria, i no per homicidi, com sol•licitava la fiscalia.

Per saber-ne més:

Comença el judici per la mort de Josep M. Isanta durant la Patum del 2005

Dos anys sense Josep Maria Isanta

Sentència pel crim de Berga

Vista dels recursos d’apel.lació dels menors condemnats per l’assassinat de Josep M. Isanta

 

Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid