Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Desallotjament amb càrregues policials contra els veïns de les Cases Barates al barri de Bon Pastor

20.10.07 Els antidisturbis de la Guàtdia Urbana de Barcelona van carregar ahir  contra alguns dels veïns que es resistien al desnonament i contra persones i informadors que el seguien de prop al carrer. "Han obert la casa tirant la porta a terra amb una puntada de peu, a un veí l'han colpejat al cap...". Molta tensió és va viure ahir aquest barri baceloni. El Bon Pastor està immers en una profunda reordenació urbanística que afecta més de 600 veïns i que passa per l'enderrocament de totes les casetes fetes el 1929 amb materials de l'Exposició Universal.

20/10/2007 09:24 Política

El barri de Bon Pastor és un dels set barris dels que es composa el districte barceloní de Sant Andreu. Està dividit en dos sectors: el més nou, l'Estadella i el més antic, les Cases Barates.

Les cases barates van ser edificades al 1929 com a habitatges de protecció oficial de lloguer per l'Instituto Municipal de la Vivienda (ara Patronat Municipal de l'Habitatge), sobre terrenys pertenyents aleshores al municipi de Santa Coloma de Gramanet. Era el més gran dels 4 polígons de "cases barates" de la ciutat: els altres, Eduardo Aunós (a Zona Franca), Ramón Albó (a Horta) i Baró de Viver (a poca distància de Bon Pastor, també al costat del riu Besòs) van ser remodelats en el curs dels anys. Baró de Viver, barri bessó de Bon Pastor, va rebre una remodelació al 1985 que va consistir en l'enderroc integral de les cases barates, llavors en pèsimes condicions, i en el reallotjament de tots els inquilins en blocs de pisos amb hipotèques adsequibles.

La Remodelació de les cases barates de Bon Pastor, de la qual s'ha estat parlant per desenes d'anys, va ser firmada pel Patronat i l'Associació de Veïns al 2003, i està a punt de començar. Es preveu l'enderroc de les 784 cases barates i la substitució per blocs, en els quals seràn reallotjats tots els habitants. Però els conflictes sobre les indemnitzacions que tocarien als veïns reallotjats, i sobre les modalitats econòmiques d'accès als nous pisos, van esclatar amb la firma del conveni al 2003, amb la creació d'un grup de veïns dissidents, l'associació "Avis del Barri", que van portar Patronat, Ajuntament i Associació de Veïns als tribunals. Els 'Avis del Barri' de Bon Pastor defensen que la majoria de les cases barates estan en bones condicions perquè els més antics dels seus llogaters han estat fent reformes i manteniment durant tota la història de vida del barri, i que aquestes inversions haurien de veure's reflexades en les indemnitzacions; mentres que l'Associació de Veïns manté que el baix preu de les hipotèques pels nous habitatges compensa el fet que el conveni que es va firmar implica la renúncia a tota indemnització.

El barri és un dels pocs reductes de la ciutat en què encara es pot veure un exemple d'arquitectura popular de principis de segle; diferents entitats (entre elles Arquitecte Sense Fronteres) han estat demanant una remodelació que respecti l'integritat urbanística del conjunt i que consideri les cases barates com a patrimoni històric de la ciutat. (wikipedia)

Per saber-ne més:
Les Veïnes de Bon Pastor (Cases Barates) resisteixen l'especulació. Aitor Blanc 

L'enderrocament de tota una vida, entre porres, ràbia i plors. Informa't Sant Andreu

 

Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2023 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid