Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
La policia actua amb contundència contra la manifestació "la repressió mai ens tallarà les ales"

29.09.07 Els Mossos d'Esquadra han impedit amb diverses càrregues la manifestació "la repressió mai ens tallarà les ales", que s'estava desenvolupant aquesta tarda a Barcelona. Aquest cop, no han encerclat totalment la marxa, però no han deixat que continués per les Rambles. Ara bé, alguns manifestants han pogut arribar davant del Palau de la Generalitat del Principat on han llegit un manifest a través d'una maniobra sorpresa. Alerta Solidària i la resta d'organitzacions convocants han valorat satisfactòriament la marxa. Reportatge fotogràfic.

29/09/2007 20:12 Política


Prop de mil cinc-centes persones s'han concentrat aquesta tarda a la plaça Universitat de Barcelona per manifestar-se pel centre de la ciutat en contra de la política del conseller d'Interior i pels esdeveniments d'aquests  dies per l'actuació repressora del Mossos dels Mossos d'Esquadra en la persecució de militants independentistes per la crema d'imatges del rei.

A partir de les 17 es planten diferents exposicions antirepressives. L'accés a Plaça Universitat per la Gran Via de les Corts Catalanes i la sortida del metro té diferents controls policials que aturen a la gent de forma discrecional.

Passades les sis de la tarda s'inicien diferents parlaments. Es parla sobre els encausats de la bandera de Montjuic, l'Assemblea de Suport als presos del 4F, el cas de Núria Pòrtulas, la detenció produïda durant la marxa del 17 de juny o bé el cas de Jaume Roura, encausat per la crema d'un retrat del rei. 

Posteriorment, comença la marxa tot enfilant pel carrer Pelai, aquesta vegada hi aparentment un menor control policial, però a l'alçada de les Rambles hi ha hagut les primeres càrregues policials, en una d'elles han estripat la pancarta que encapçalava la marxa.

Cap a les 20h, Després de les càrregues, els manifestants s'han mantingut al capdamaunt de les Rambles, tot i així, hi ha molta gent dispersa. Els manifestants continuen demanant la dimissió de Saura i criticant els abusos de la policia autonòmica, tot recordant les actuacions de la Policia Nacional durant temps de la delegada del govern Julia Garcia Valdecasas.

Diverses botigues de l'entorn estan tancant les persianes, mentres vianants i curiosos s'apleguen per veure l'impressionant dispositiu policial i solidaritzant-se amb els i les manifestants.

A les 20.30 En aquests moments, la policia intenta encerclar als manifestants perquè no vagin per les Rambles. Els carrers es troben tallats a la circulació i els mossos porten la mà les pistoles de gasos lacrimògens, en actitud amenaçadora. Es crida "Iniciativa, partit policial", "no sou funcionaris, sou mercenaris", "el carrer és del poble" o bé "sense justícia, no hi ha pau".

D'altra banda, uns dos centenars de persones han aparegut per carrer Tallers en una maniobra sorpresa dels i les manifestants i han prosseguit la marxa per les Rambles. La policia es veu desbordada si bé aconsegueix aturar la segona marxa pels volts del carrer Ferran.

La situació en aquests moments (20:45h) és de retenció dels dos blocs de la manifestació: un al capdamunt de la Rambla de Canaletes i l’altra al carrer Ferran. En aquesta hora, els convocants han emès un comunicat de premsa:

Els Mossos d’Esquadra atempten contra la manifestació per la llibertat d'expressió
El Departament d’Interior vulnera de nou el dret de manifestació

La manifestació convocada per col·lectius antirepressius, sota el lema “La repressió mai no ens tallarà les ales”, ha començat a les 19:15h a la Plaça Universitat. La marxa ha estat acordonada parcialment per antiavalots d’uniforme, suposadament en ares de controlar la perillositat dels manifestants, i marcant el recorregut dels manifestants.

Tenint present l’experiència del 17 de juny, en què la manifestació que desfilava sota el mateix lema va ser aturada durant 3 hores al Carrer Pelai i preveient que els Mossos  podrien recórrer al tancament i el segrest de la mobilització, enguany, un segon grup de manifestants, que estaven a l’espera de que això pogués succeir, han continuat la marxa alternativament al bloc que havia quedat segrestat.

El dispositiu policial, que no estava preparat per assumir dues manifestacions alhora i s’ha vist sorprès per aquesta iniciativa, ha reaccionat tallant aquest grup a l’alçada del carrer Ferran. El fet que hàgim usat la imaginació per ordir una estratègia tant xocant és conseqüència de l’increment de les dificultats amb què ens trobem a l’hora d’exercir la nostra llibertat de manifestació i d’expressió, que ens fa desenvolupar tècniques per alçar la nostra veu més enllà de la repressió policial.

Ens felicitem perquè, tot i el tancament a què ens han sotmès, la resposta dels participants està essent la paciència davant les seves provocacions, però és obvi que la indignació popular va en augment i ningú pot garantir que en ocasions futures aquesta tensió no provoqui incidents.

El Departament d’Interior justifica l’aplicació d’aquestes mesures policials en base a suposats informes de perillositat de les manifestants. Havent quedat palès però que la única violència present en la manifestació era l’exercida per part dels agents policials, ens preguntem quins motius té Interior per continuar amb aquesta estratègia.

Cal recordar que el tancament i segrest de manifestacions vulnera, de forma flagrant, drets tant elementals com la llibertat de manifestar-se políticament i, per aquest motiu, exigim públicament al Departament d’Interior que posi fi definitivament a una pràctica tant sumament dictatorial.

A les 21:45h s'ha desconvocat la mobilització, just en el moment en què un grupet de persones han pogut arribar a la plaça sant Jaume i ha llegit un manifest.

 

Per saber-ne més:
 
 
 
 
 
- Entrevista a Martí Majoral, portaveu d'Alerta Solidària - Llibertat.cat
 
- Repressors per sistema. El Dossier amb les mentides d'ICV - Recull a diferents casos repressius des de l'accés de JOan Saura a la Conselleria d'Interior (fins maig 07)

 

Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2021 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid