Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
La CIA i el Vaticà manipulen Wikipèdia

 16.08.07 Una eina d'internet creada amb l’objectiu de revelar la identitat de les organitzacions que col•laboren amb les pàgines de  Wikipèdia assegura que la Central d'Intel•ligència (CIA) o el Partit Demòcrata nord-americans, i fins i tot el Vaticà, han deixat la seva petjada en algunes entrades. Segons Wikipèdia Scanner, des d’ordinadors de la CIA es van retocar dades d'aquesta ciberenciclopèdia, com ara una exclamació a la pàgina dedicada al president de l'Iran, Mahmud Ahmadinejad.

 

16/08/2007 17:59 Internacional

D'altra banda, d'acord amb la mateixa font, des del Vaticà es va modificar l'entrada del dirigent del Sinn Fein d'Irlanda del Nord, Gerry Adams, i des del Partit Demòcrata es van introduir qualificatius en el perfil d'un presentador de ràdio de tendència conservadora.

Wikipèdia  (una web de caràcter enciclopèdic elaborada per voluntaris) es defineix com una enciclopèdia lliure, ja que permet que la gran majoria dels articles siguin modificats per qualsevol persona amb accés mitjançant un navegador. La majoria de les modificacions detectades per Wikipèdia Scanner són correccions ortogràfiques o aclariments de dades inexactes. No obstant això, també s'ha detectat l'alteració d'entrades i l'eliminació i canvis en el material de contingut polític.

Quant al perfil de Ahmadineyad, Wikipèdia Scanner al•lega que algú usant la xarxa electrònica de la CIA va escriure l'exclamació Wahhhhhh! [Queeeeeeè!] en la part del text que es referia als plans presidencials del mandatari iraní. Una nota en el perfil de l'editor anònim advertia: Recentment s’ha vandalitzat un article de Wikipèdia i se l’hi demana que no continuï amb aquest tipus de conducta.

 Altres alteracions han estat més innòcues, com les incloses en els perfils de l'ex-cap de la CIA Porter Goss i la presentadora de televisió Oprah Winfrey. En preguntar-se-li si podia confirmar les asseveracions de Wikipèdia Scanner sobre aquests fets, un portaveu de la CIA va exposar que: No puc confirmar que això hagi provingut d'algun ordinador de la central d'intel•ligència.

Igualment, Wikipèdia Scanner diu haver detectat que des d'un ordinador del Partit Demòcrata d'Estats Units es van introduir canvis en la pàgina dedicada a Rush Limbaugh, un presentador de ràdio i comentarista polític de tendència conservadora. L'editor va encolomar a Limbaugh qualificatius com idiota, racista i intolerant. Tampoc es va salvar la seva audiència, que va ser descrita com tarada en la seva immensa majoria.

L'adreça IP des d'on es van realitzar els canvis està registrada a nom del Partit Demòcrata; no obstant això, un portaveu d'aquesta organització va aclarir que els senyals pertanyen en realitat a un ordinador del Comitè Demòcrata de Campanyes Congressionales (DCCC, per les seves sigles en anglès). El portaveu del DCCC va declarir a la BBC que no vam aprovar aquest tipus de conducta, però com el fet es va produir fa prop de dos anys és impossible saber a qui corresposdria la responsabilitat.

Wikipèdia Scanner afirma, per altra banda, que des d'un ordinador del Vaticà es va remoure informació sobre el polítc nordirlandès Gerry Adams, president del Sinn Fein. Allò que va eliminar l'editor van ser vincles amb informes de premsa de 2006, els quals asseguraven que les empremtes digitals i de les mans d'Adams van aparèixer a un vehicle utilitzat per a cometre una doble mort en una acció el 1971.  La secció, titulada Apareixen nous interrogants en cas d'assassinat, va deixar d'estar a l'abast dels lectors de l'enciclopèdia electrònica.

Font:

www.magec.info

Rànquings
  1. Alhora i la CUP
  2. Cremen per primer cop fotografies de la Princesa Leonor
  3. L'empresari gironí Josep Campmajó s'exilia arran del cas Tsunami
  4. Sant Jordi era guerrer...
  5. Acte antirepressiu de la Coordinadora Antimonàrquica de les Comarques Gironines (CACG)
  6. La “proposició de llei per la qual es regula la llibertat educativa”, del PP i VOX, empeny cap a la irlandització del valencià
  7. Ortésia Cabrera serà la cap de llista de les Terres de l'Ebre per la CUP
  8. La CUP–Defensem la Terra presenta la llista per les eleccions del 12 de maig per la demarcació de Girona, afirmant que surten a guanyar
  9. Agustí Barrera: "...el seu legalisme burocràtic no els va permetre entendre que una declaració d’independència és un acte revolucionari"
  10. Sergi Saladié encapçala la llista electoral de la CUP pel Camp i les Terres de l'Ebre
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid