Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Ascó: Els mitjans no aprofundeixen i es limiten a la polèmica

L'observatori crític dels mitjans Media.cat ha presentat avui un informe que palesa com la premsa ha supeditat el debat sobre la candidatura del cementiri nuclear d'Ascó al periodisme de declaracions i conflictes i ha defugit fomentar un debat amb arguments científics i tècnics.
 

La majoria de notícies publicades en referència a la candidatura del cementiri nuclear d'Ascó han estat pràcticament monopolitzades per la polèmica política, d'una banda, i pel conflicte social entre partidaris i detractors de la instal·lació, de l'altra.

23/03/2011 18:15 Territori
L'estudi, realitzat pel periodista Daniel Camon i l'ambientòloga Sílvia Martín, analitza la premsa catalana generalista durant el període de nou mesos des de que el govern espanyol va obrir el procés per presentar candidatures (desembre de 2009) fins l'agost de 2010. L'informe constata que més del 60% de les fonts consultades en el conjunt de peces analitzades són polítiques, mentre que la suma del conjunt de les fonts científiques, ambientals, d'empreses i d'organismes amb responsabilitat energètica, està per sota del 5%. En aquest sentit, els diaris s'han limitat a reproduir les declaracions, les dades i la informació ambiental que aporten els portaveus polítics, o bé, en menor mesura, les entitats civils i els organismes amb responsabilitat energètica o nuclear.

El diari El Punt és el que ha donat una cobertura més àmplia al tractament de la notícia, tant pel que fa a la cobertura temporal com al volum de peces. L'anàlisi de la suma del total de peces de les quatre capçaleres analitzades (La Vanguardia, El Periódico, l'Avui i El Punt), el 41,92% són peces neutrals, mentre que el 32,63% projecten un ideari favorable que el Magatzem Temporal Centralitzat (MTC) es situï a Ascó i el 25,45% dels textos projecten un ideari en contra. L'ideari favorable és més marcat a El Periódico, seguit de La Vanguardia i l'Avui. L'excepció es produeix a El Punt, que projecta un ideari en contra. Durant el període analitzat, El Periódico va fer dues editorials que es posicionen a favor de la candidatura d'Ascó. El Punt va fer 7 editorials: 4 neutres i 3 en contra. Cap de les dues editorials publicades a La Vanguardia ni l'única que publica l'Avui es posicionen clarament.

Més enllà dels editorials, però, la publicació de peces motivades per fets contraris a la ubicació del magatzem de residus a Ascó superen els favorables. El diari que té un percentatge més elevat de cobertura de fets de temàtica contrària és El Punt amb un 41,13%. En segon lloc se situa l'Avui, amb un 29,73%. En tercer lloc es troba La Vanguardia, amb un 25% i per últim El Periódico amb un 19,12%. Cal tenir en compte, però, que hi ha hagut més actes i manifestacions en contra del cementiri nuclear, que no pas a favor.

Del total de 334 peces analitzades al llarg d'aquests nou mesos, només s'han detectat 130 textos amb contingut ambiental, menys del 40% de les peces. La majoria d'aquestes peces apareixen a El Punt, seguit per El Periódico, La Vanguardia i, finalment, l'Avui. Tot i que El Periódico és qui tracta amb major rellevància les peces amb informació ambiental. Els temes ambientals més freqüents han estat, per aquest ordre, aquells relacionats amb els riscos/seguretat, el model energètic i els criteris per descartar o seleccionar candidatures i la situació d'Ascó en relació amb aquests criteris. En el conjunt de notícies ambientals, també han tingut una presència significativa els aspectes relacionats amb el model territorial.


Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid